• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Διάτρητα Κοσμήματα (Openwork ή Saw piercing)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Διάτρητα Κοσμήματα (Openwork ή Saw piercing)

      Ονομάζονται διάτρητα τα κοσμήματα που κατά την κατασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί η διάτρητη τεχνική. Έτσι ονομάζεται η δημιουργία σχημάτων πάνω σε μία μεταλλική επιφάνεια με τη διάνοιξη οπών.

      Η κατασκευή αυτή υλοποιείται ως εξής: Πάνω στο έλασμα (φύλλο) του μετάλλου στο οποίο δουλεύουμε, σχεδιάζουμε τα σχήματα που θα αφαιρέσουμε. Στη συνέχεια και χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο πριονάκι, κόβουμε περιμετρικά και αφαιρούμε τα σχήματα που έχουμε σχεδιάσει. Το φύλλο μετάλλου, απομένει διάτρητο, και στην επιφάνειά του έχει δημιουργηθεί η εικόνα που σχεδιάσαμε. Το πριονάκι που χρησιμοποιούμε ονομάζεται σέγα (saw frame), και τα κοσμήματα που δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο, οι τεχνίτες τα ονομάζουν σεγαριστά.

       Για την διάνοιξη των οπών χρησιμοποιείται και άλλη μέθοδος. Το μεταλλικό φύλλο, το ακουμπάμε σε μία σκληρή επιφάνεια. Ο έμπειρος τεχνίτης χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό καλέμι, χτυπά δυνατά και αποκόβει τα σχήματα που θα αφαιρεθούν. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείτο κατά την αρχαιότητα και μέχρι πρόσφατα για τη διάνοιξη οπών σε μεταλλικά ελάσματα. Χρησιμοποιείται ακόμη  ευρύτατα από τους μεταλλουργούς στην Ινδία, για την κατασκευή διάτρητων μεταλλικών επιφανειών. 

   

          

   Για να φτιάξουμε ένα σεγαριστό κόσμημα, πρώτα σχεδιάζουμε, μετά κόβουμε το σχέδιο στο μεταλλικό έλασμα, τέλος λειαίνουμε και γυαλίζουμε         Χρυσό μενταγιόν κατασκευασμένο με διάτρητη τεχνική και κοκκίδωση. Ο τεχνίτης δημιουργεί με τις γράνες (κόκκους χρυσού) περίτεχνα σχέδια, στην περίμετρο της διάτρησης. Το ύψος του είναι 6.6 cm. Βρέθηκε στην περιοχή Vani της δυτικής Γεωργίας, στην περιοχή που ταυτίζεται με την αρχαία Κολχίδα. Έχει κατασκευαστεί το 330 π. Χ. και βρίσκεται στο μουσείο του Vani.

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...