• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Γαλβανοπλαστική (Electroforming)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Γαλβανοπλαστική (Electroforming)

     Είναι η διαδικασία κατά την οποία παράγονται χρυσά ή ασημένια αντικείμενα «κούφια», δηλαδή χαμηλού βάρους, με την χρήση του λουτρού ηλεκτρόλυσης. Είναι το ίδιο λουτρό με το οποίο γίνονται οι επιμεταλλώσεις.

      Ο τρόπος παραγωγής σε γενικές γραμμές είναι ο εξής: από κάποιο καλούπι, παίρνουμε σε κερί το αντικείμενο που θέλουμε να παράγουμε. Εν συνεχεία επιμεταλλώνουμε το κέρινο αντικείμενο με ένα παχύ στρώμα μετάλλου. Τέλος τοποθετούμε το αντικείμενο σε ένα φούρνο όπου το κερί λειώνει και απομακρύνεται από το αντικείμενο, σε υγρή μορφή.. Έτσι μένει το στρώμα μετάλλου που επικάθισε κατά την επιμετάλλωση, το οποίο είναι κούφιο στο εσωτερικό του, και έχει πάρει το σχήμα που είχε το κερί.

  Στη θέση του κεριού που λειώνει και απομακρύνεται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα χυτεύσιμα υλικά όπως πολυεστέρες κ.λ.π. Σε αυτή την περίπτωση ο πολυεστέρας δεν απομακρύνεται αλλά παραμένει κάτω από το επιφανειακό στρώμα μετάλλου.

     Συνήθως χρησιμοποιούμε την γαλβανοπλαστική, στην κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων και εικόνων. Για την τεχνική αυτή έχουν χρησιμοποιηθεί και οι όροι ηλεκτρομόρφωση και ηλεκτροδιαμόρφωση.      Καρφίτσα του καλλιτέχνη Mak Krooker. Είναι κατασκευασμένη με έβενο, ασήμι και χαλκό. Το κεντρικό θέμα, μισός πλανήτης με κρατήρες, είναι χάλκινο και δημιουργήθηκε με την τεχνική της γαλβανοπλαστικής.

   

  Δείτε τεχνικές λεπτομέρειες της γαλβανοπλαστικής από ένα παλιό τεχνικό εγχειρίδιο

   

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...