• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Αρτ Ντεκό Κοσμήματα ( Art Deco jewellery)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Αρτ Ντεκό Κοσμήματα ( Art Deco jewellery)

           Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου χρειάστηκε οι γυναίκες να αναλάβουν πολύ πιό ενεργούς ρόλους στην παραγωγή και στην κοινωνία, λόγω της απουσίας των ανδρών στον πόλεμο. Μετά τη λήξη του πολέμου αυτή η αλλαγή της θέσης των γυναικών είχε αναγνωριστεί και παγιωθεί και εκφράστηκε με πολλές και σημαντικές κοινωνικές αλλαγές όπως για παράδειγμα η ψήφος που δόθηκε στις γυναίκες το 1920 στις Η.Π.Α. Η χειραφέτηση αυτή του γυναικείου πληθυσμού εκφράστηκε πολύ έντονα και δυναμικά στο σημειολογικό επίπεδο. Οι γυναίκες εισέβαλαν δυναμικά στις ανδρικές συνήθειες, άρχισαν να καπνίζουν, να φορούν παντελόνια, να κουρεύονται “α λα γκαρσόν”. Το τσάρλεστον και το φοξ τροτ ήταν οι νέοι χοροί που εξέφρασαν τον γυναικείο δυναμισμό, και οι ηθοποιοί του κινηματογράφου αποτέλεσαν τα νέα γυναικεία πρότυπα σε αντίθεση με τα παλιότερα χρόνια που αυτό το ρόλο έπαιζαν οι γυναίκες της αριστοκρατικής τάξης.
    Στις εικαστικές τέχνες στη διακόσμηση αλλά και στο κόσμημα, οι νέες συνθήκες εκφράστηκαν από το κίνημα Art Deco. Τα κοσμήματα αρτ ντεκό έχουν ξεκάθαρες γεωμετρικές γραμμές και χρησιμοποιούν ιδιαίτερα τα πιό γωνιώδη σχήματα παραλληλόγραμμα και τετράγωνα. Τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται  είναι τα λευκά μέταλλα, πλατίνα,  λευκός χρυσός και ασήμι. Οι πέτρες που προτιμούν οι σχεδιαστές της εποχής είναι πρώτα από όλα τα διάφανα διαμάντια κυρίως σε τετραγωνισμένες κοπές baguette, emerald cut κ.λ.π. Οι χρωματιστές πέτρες επίσης χρησιμοποιούνται  σε τερτραγωνισμένες κοπές. Τα μαργαριτάρια  έγιναν προσιτά στο ευρύ κοινό αφότου άρχισε η μαζική καλλιέργειά τους. Η στήριξη των πετρών στο μέταλλο γίνεται σε κανάλι (channel setting). Πολλοί σχεδιαστές δημιουργούν εγχάρακτα μοτίβα, και γενικώς το φινίρισμα των κοσμημάτων αυτής της περιόδου είναι πολύ προσεγμένο. Ένα χαρακτηριστικό στυλ κοσμήματος της εποχής είναι ένα πολύ μακρύ εύκαμπτο κολιέ από μεταξοκλωστή και χάντρες που είναι γνωστό με την γαλλική ονομασία  sautoir (σατουάρ).

   Σαφείς σχεδιαστικές επιρροές των κοσμημάτων αρτ ντεκό προέρχονται από τον κυβισμό στη ζωγραφική αλλά και από την τέχνη των αυτόχθονων λαών της νότιας Αμερικής, Αφρικής κ.λ.π. Κάποιοι από τους οίκους κοσμημάτων που μας έχουν κληροδοτήσει σπουδαία δείγματα της κοσμηματοποιίας αρτ ντεκό είναι οι Cartier, Mauboussin, Lalique, Boucheron, Tiffany, Winston, Van Cleef & Arpels. Το κίνημα της αρτ ντεκό (όπως και τόσα άλλα πράγματα) ανακόπηκε βίαια από την κρίση του 1929 και την μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930 που ακολούθησε.

  Κολιέ Καρτιέ Αρτ Ντεκό

   Ένα διάσημο κολιέ του οίκου Καρτιέ από πλατίνα με εκατοντάδες διαμάντια και μπλε ζαφείρια. Κατασκευασμένο το 1934.

   Δείτε και άλλα θέματα για κοσμήματα αρτ ντεκό εδώ

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...