• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Βικτωριανά Κοσμήματα (Victorian Jewellery)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Βικτωριανά Κοσμήματα (Victorian Jewellery)

          Η Βικτωρία ήταν βασίλισσα στη Βρετανία για περισσότερα από 60 χρόνια, από το 1837 έως το 1901, και η περίοδος αυτή έχει ονομαστεί βικτωριανή. Όταν αναφερόμαστε στα Βικτωριανά κοσμήματα εννοούμε αυτά που κατασκευάστηκαν όχι μόνο στο έδαφος της Βρετανίας, αλλά και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες αυτά τα χρόνια. Κατά την διάρκεια των 64 χρόνων της βικτωριανής περιόδου, εμφανίστηκαν τρία διακριτά στυλ στην κοσμηματοποιία, τα οποία είναι προτιμότερο να τα αναφέρουμε ξεχωριστά:

         Πρώιμη βικτωριανή ή ρομαντική περίοδος.


          Η πρώτη αυτή περίοδος διαρκεί από το 1837 έως το 1860. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έκανε την εμφάνισή του το πνευματικό και καλλιτεχνικό ρεύμα του ρομαντισμού. Ο ρομαντισμός μεταξύ άλλων αναδεικνύει την τέχνη σε ύψιστο πνευματικό εργαλείο του ανθρώπου για την προσωπική του ανέλιξη και αναζήτηση της ευτυχίας . Η Βρετανία και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες διακατέχονται από αισθήματα αισιοδοξίας και ευφορίας που δημιουργεί η βιομηχανική επανάσταση και η ελπίδα ότι βρίσκεται κοντά το τέλος της γενικευμένης ανέχειας για τους λαούς..
          Τα κοσμήματα αυτής της εποχής διατηρούν την θεματολογία των αναγεννησιακών κοσμημάτων που βασικά περιλαμβάνουν ανθικά και φυτικά θέματα. Το φίδι επίσης είναι ένα αγαπημένο θέμα των κοσμημάτων της εποχής, συμβολίζει την σοφία και την αιωνιότητα. Η πίστη για την φυλακτική και αποτρεπτική δύναμη των πολύτιμων λίθων είναι διάχυτη στον κόσμο και όλοι αναζητούν επιμόνως τις πέτρες με βάση τα μαγικά τους χαρακτηριστικά. Οι καρφίτσες είναι το απόλυτο κόσμημα της εποχής δεδομένου ότι τα ρούχα καλύπτουν ολόκληρο το σώμα, και η καρφίτσα (συχνά υπερμεγέθης) αποτελεί ένα θαυμάσιο διακοσμητικό της αμφίεσης. Τα καμέο είναι πολύ δημοφιλή την εποχή αυτή σκαλισμένα σε όστρακο, λάβα, κοράλλι, τιρκουάζ  κ.λ.π..Οι χρωματιστές πολύτιμες πέτρες χρησιμοποιούνται όλες στα κοσμήματα της εποχής, και τα διαμάντια με τις καινούργιες κοπές τους που ανακαλύφθηκαν χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Το 1850 εφευρέθηκε η πρέσα, ένα μηχάνημα που επιταχύνει δραστικά την παραγωγή των κοσμημάτων (και πολλών άλλων αντικειμένων) και μειώνει αποφασιστικά τις τιμές τους. 
          Τα κοσμήματα σε προηγούμενες εποχές ήταν αποκλειστικό προνόμιο της αριστοκρατίας και των ανθρώπων της αυλής. Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα γιά λόγους που σχετίζονται με τις νέες βιομηχανικές μεθόδους παραγωγής, η συνήθεια αυτή εξαπλώθηκε και στη μεσαία τάξη. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που η παραγωγή απομακρύνθηκε από τον κύκλο των παλατιανών και δημιουργήθηκαν πολλοί οίκοι κοσμημάτων που η δραστηριότητά τους φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Το 1837 στις Η.Π.Α, ο Charles Lewis Tiffany ίδρυσε την εταιρία Tiffany's & Co που είναι στις μέρες μας η μεγαλύτερη εταιρία κοσμημάτων παγκοσμίως. Το 1847 ο Pierre Cartier ίδρυσε στο Παρίσι την Cartier S.A.

         Μέση Βικτωριανή Περίοδος

         Μετά το 1860 συνέβησαν διάφορα ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν την ψυχολογία των ανθρώπων. Στη Βρετανία πεθαίνει το 1861 ο Αλβέρτος σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας και η βασίλισσα επιβάλλει γενικό πένθος στη χώρα. Σαν παρενέργεια αυτού του πένθους ήταν το πρωτοφανές φαινόμενο των κοσμημάτων πένθους κατασκευασμένα συνήθως από μαύρα υλικά γαγάτη, όνυχα κ.λ.π. τα οποία φορέθηκαν πολύ στην Αγγλία. Την εποχή εκείνη στην Αμερική ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος και έγινε η δολοφονία το προέδρου Λίνκολ.
         Εκτός από τις καρφίτσες που παρέμειναν στη μόδα, ένα αγαπημένο κόσμημα της εποχής είναι τα μενταγιόν με καπάκι. Στα μικρά αυτά κουτάκια τοποθετούσαν φυλαχτά, φωτογραφίες, και άλλα αγαπημένα αντικείμενα. Περίπου το 1860 ανακαλύφθηκαν στη Νεβάδα των Η.Π.Α. μεγάλα ορυχεία ασημιού, με συνέπεια να μειωθεί δραστικά η τιμή αυτού του μετάλλου και να αρχίσει να χρησιμοποιείται πολύ πιό συχνά στην κατασκευή κοσμημάτων σε γυαλιστερή και οξειδωμένη μορφή. Κάτι ανάλογο συνέβη με τον οπάλιο ο οποίος για κάποιο λόγο εθεωρείτο γρουσούζικη πέτρα. Μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων οπάλιου στην Αυστραλία η βασίλισσα Βικτωρία προσπάθησε να προωθήσει όσο μπορούσε το προϊόν της Αγγλικής αυτής αποικίας. 

         Ύστερη Βικτωριανή Περίοδος

         Τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα σημειώθηκαν συνταρακτικές ανακαλύψεις στο τεχνολογικό πεδίο (π.χ. ηλεκτρισμός) αλλά και σημαντικές αλλαγές στον κοινωνικό τομέα (π.χ. χειραφέτηση των γυναικών) Στην κοσμηματοποιία γενικεύτηκε η βιομηχανική παραγωγή, με αποτέλεσμα να αλλάξουν ριζικά και τα σχέδια των κοσμημάτων. Οι αλυσίδες άρχισαν να παράγονται με μηχανές έγιναν πιά προσιτές στον κόσμο και ως εκ τούτου πολύ δημοφιλείς. Τα μαργαριτάρια και η ταρταρούγα ήταν τα περιζήτητα υλικά στα τα κοσμήματα της εποχής. Γενικά το μέγεθος των κοσμημάτων ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Από τα πολύτιμα μέταλλα το ασήμι συνέχισε την ανοδική του πορεία στην κατασκευή των κοσμημάτων, ο χρυσός διατήρησε σταθερή ζήτηση, και προστέθηκε ένα ακόμη πολύτιμο μέταλλο, η πλατίνα.

     Καρφίτσα τ5ης Βικτωρινής περιόδου

        Καρφίτσα από χρυσό, ασήμι διαμάντια και σμάλτο, κατασκευασμένη το 1860 στη Γαλλία. Από έκθεση για τα Βικτωριανά κοσμήματα στο Μουσείο του Τολέδο.  

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...