• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Ελληνιστικά Κοσμήματα (Hellenistic Jewellery)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Ελληνιστικά Κοσμήματα (Hellenistic Jewellery)

     Ελληνιστική ονομάζεται η ιστορική περίοδος που ξεκινάει από την ενθρόνιση του Αλέξανδρου στο θρόνο του Μακεδονικού βασιλείου το 330 π.Χ., και διαρκεί μέχρι την ίδρυση της Ρωμαικής αυτοκρατορίας το 30 π.Χ. Κατά τη διάρκεια των 300 αυτών χρόνων η περίκλειστη Ελλάδα των κλασσικών χρόνων μετατράπηκε στον κυρίαρχο του τότε γνωστού κόσμου, με πρώτη και σημαντική συνέπεια την επιμειξία του ελληνικού πολιτισμού με την κουλτούρα των ανατολικών λαών. Τα κοσμήματα αυτής της ενότητας αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης ενότητας  που είναι τα αρχαιοελληνικά κοσμήματα.

      Πρώιμη ελληνιστική περίοδος

    Τα κοσμήματα των χρόνων αυτών (από το 330 - 270 π.Χ.) αποτελούν τη συνέχεια των κοσμημάτων των κλασσικών χρόνων, από θεματολογικής και από τεχνικής πλευράς. Τα θέματα των κοσμημάτων της περιόδου εκείνης αντλούνται κυρίως από τη φύση, άνθη, καρποί φύλλα, που συνυπάρχουν με τις φιγούρες της Νίκης και του Έρωτα. Συνηθισμένο θέμα παραμένει το Ηράκλειον ʼμμα (Ο κόμπος του Ηρακλή), όπως και θέματα από τον κόσμο των ζώων, κάποια από τα οποία είναι ελληνικά και κάποια άλλα είναι επιρροές των καλλιτεχνών της εποχής από την τέχνη των ασιατικών λαών με τους οποίους ήλθαν σε επαφή.

      Μέση ελληνιστική περίοδος
      Από το 270 έως το 150 π.Χ. τα κέντρα του πολιτισμού μετατοπίζονται από τον ελληνικό χώρο προς τις πρωτεύουσες των ελληνιστικών κρατών της ανατολής. Στα κοσμήματα αυτής της περιόδου η ανατολίτικη επίδραση είναι εμφανής καθότι υποχωρεί η λιτότητα των προηγούμενων χρόνων και σταδιακά αποκτούν μία πιό περίτεχνη και πλούσια διακοσμημένη όψη. Η άνθιση του εμπορίου προμηθεύει του τεχνίτες κοσμηματοποιούς, με πληθώρα πολύτιμων πετρών που η χρησιμοποίησή τους συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην πληθωρική εμφάνιση των έργων τους. Τα φυσιολατρικά θέματα της προηγούμενης περιόδου παραμένουν, και προστίθενται ακόμη, δεφίνια, και πουλιά.

    Ύστερη ελληνιστική περίοδος.

    Είναι σχετικά λίγα τα κοσμήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία ελληνιστικά χρόνια και έχουν βρεθεί σε ανασκαφές. Κατά την περίοδο αυτή ο διάκοσμος των κοσμημάτων γίνεται πιό λιτός. Η θεματολογία δεν διαφοροποποιείται από τα προηγούμενα χρόνια, η λεοντοκεφαλή ο Έρωτας και η Νίκη παραμένουν τα πιό διαδεδομένα σχέδια. Ο μικρός αριθμός των ευρημάτων και η μικρή ποσότητα μετάλλου που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες της εποχής αντανακλά τις οικονομικές δυσκολίες που υπήρχαν στον Ελληνικό χώρο μετά την ήττα των Μακεδόνων από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ. στην Πύδνα.
     

    Ελληνιστικά χρυσά σκουλαρίκια Ελληνιστικό χρυσό βραχιόλι

              Δύο εξαιρετικής τεχνικής και αισθητικής κοσμήματα από την “Συλλογή του Γανυμήδη” μία  ενότητα κοσμημάτων της ελληνιστικής εποχής που φιλοξενούνται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Τα κοσμήματα αυτά βρέθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης περίπου το 1913 αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είναι κατασκευασμένα την ίδια περίοδο και από το ίδιο εργαστήριο.
             Τα υπέροχα χρυσά σκουλαρίκια του 300 π.Χ. έχουν στο πάνω μέρος ένα περίτεχνο ανθέμιο από αγιόκλημα. Στο κάτω μέρος παριστούν τον μύθο του Γανυμήδη, του ομορφότερου μεταξύ των θνητών που τον απήγαγε ο αετός κατά παραγγελία του ερωτύλου Δία. 
             Το επίσης υπέροχο βραχιόλι είναι φτιαγμένο κατά το ήμισυ από σκαλιστό διάφανο χαλαζία (ορεία κρύσταλλος). Το υπόλοιπο χρυσό μέρος παριστάνει πολλά διαχρονικά διακοσμητικά ελληνικά θέματα όπως την άμπελο, σκηνές κυνηγίου, το κόμπο του Ηρακλή (Ηράκλειον άμμα) και καταλήγει στο επίσης πανάρχαιο διακοσμητικό θέμα των κεφαλών του κριαριού.

     http://www.metmuseum.org/toah/hd/hjew/hd_hjew.htm 

     

     

          Καμέο από σαρδόνυχα κατασκευασμένο τον 3ο π.Χ. αι. Η τέχνη της γλυπτογραφίας που κορυφώθηκε  κατά την ρωμαική περίοδο ήταν σε ακμή και  στην ελληνιστική εποχή, Το συγκεκριμένο καμέο παριστάνει τον Πτολεμαίο και την συζυγό του Αρσινόη

     Δείτε σχετικά θέματα στη Jewelpedia

    http://www.jewelpedia.com/news_det_catid,30,id,668,arxaia+ellinika+kosmimata+sto+mouseio+tis+neas+iorkis.html

     http://www.jewelpedia.com/news_details.php?catid=30&id=330

    http://www.jewelpedia.com/lexicon_details.php?id=26

    http://www.jewelpedia.com/lexicon_details.php?id=210

     Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από κείμενο της Κας Μπεττίνας Τσιγαρίδα στην εφημερίδα Καθημερινή, Ιούνιος 1999.


     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...