• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Χρυσοπράσσιο (Chrysoprase)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Χρυσοπράσσιο (Chrysoprase)

          Είναι μία ημιδιάφανη ποικιλία χαλκηδόνιου (χαλαζία) στο χρώμα του πράσινου μήλου. Η ονομασία του ορυκτού είναι ʽΕλληνική. Αναφορές για το χρυσοπράσσιο  υπάρχουν στον Πλίνιο, αλλά και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Πράσσιο είναι  το πράσο, (το λαχανικό) και το ορυκτό ονομάστηκε  έτσι λόγω του χρώματος του. Το χρώμα αυτό οφείλεται σε πρόσμιξη οξειδίου του νικελίου, στην μάζα του ορυκτού. Παλαιότερα χρησιμοποιείτο και η ονομασία πράσσιο (prase), για την πιο σκουρόχρωμη ποιότητα του ορυκτού, αλλά πλέον αυτή η ονομασία έχει περιπέσει σε αχρηστία.

      Λόγω του εντυπωσιακού χρώματος και της σπανιότητας του, η τιμή του είναι ψηλή συγκρινόμενη με τους άλλους χαλαζίες. Σήμερα υπάρχει χρυσοπράσσιο, στη Δυτική Αυστραλία, Πολωνία, Ρωσία, Γερμανία. Μία ποικιλία χαλκηδόνιου που μοιάζει με χρυσοπράσσιο, αλλά έχει  μεγαλύτερη διαφάνεια και ωραία πρασινογάλαζη απόχρωση, έχει την ονομασία gem silica.

   

  Μία φέτα βράχου που περιέχει  χρυσοπράσσιο. Η φέτα αυτή γυαλίστηκε και αναδείχθηκε το φωτεινό πράσινο χρώμα του ορυκτού.

   

   

      Η ταμπακιέρα είναι σκαλισμένη σε δύο μασίφ κομμάτια χρυσοπράσσιου, ένα στη βάση και ένα στο καπάκι. Στην επιφάνεια του χρυσοπράσσιου έχουν στερεωθεί διακοσμητικά θέματα από χρυσό, πάνω στα οποία έχουν καρφωθεί πολλά διαμάντια.

    Το αντικείμενο αυτό ανήκε στον Φρειδερίκο τον μεγάλο της Πρωσσίας. Το χρυσοπράσσιο την εποχή του Φρειδερίκου εξορυσσόταν από την περιοχή της Σιλεσίας. Τα ορυχεία αυτά εν τω μεταξύ εξαντλήθηκαν. Την ταμπακιέρα είχε κατασκευάσει ο κοσμηματοποιός George Kruger το 1755, και σήμερα  βρίσκεται στο μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου.

   

   

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...