• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Απολίθωμα (Fossil)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Απολίθωμα (Fossil)

    Είναι το λείψανο ενός ζώου ή φυτού,( ή το ίχνος του), που βρίσκουμε εγκλωβισμένο σε ένα πέτρωμα. Η επιστήμη που ασχολείται με την μελέτη των απολιθωμάτων είναι η παλαιοντολογία. Τα απολιθώματα από παλαιά εντυπωσίασαν τους ανθρώπους, που είχαν δώσει διάφορες χαριτωμένες και αλλόκοτες ερμηνείες για την προέλευσή τους.

   Η σημερινή εξήγηση της επιστήμης για τον τρόπο δημιουργίας των απολιθωμάτων είναι η εξής: το ζώο ή το φυτό που πέθανε, καλύφθηκε από κάποιο κατάλληλο ίζημα, το οποίο το προστάτευσε από την αποσύνθεση. Στη συνέχεια και κατά την διάρκεια χιλιάδων χρόνων, αντικαθίστανται ένα προς ένα τα μόρια του σώματος του ζώου ή φυτού, από ανόργανα άλατα. Όταν ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία, ολόκληρο το σώμα έχει αναδημιουργηθεί, όχι με οργανικά υλικά που ήταν φτιαγμένο όταν ζούσε, αλλά με ανόργανα, και άρα άφθαρτα υλικά. Δηλαδή έγινε "λίθος" απ΄όπου προέρχεται η λέξη απολίθωμα.

  Απολιθώματα έχουν βρεθεί σε πάμπολλα σημεία του πλανήτη. Μας έχουν δώσει πολύτιμες πληροφορίες γιά μορφές ζωής που δεν υπάρχουν πια. Τα απολιθώματα σε κάποιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται και στην κατασκευή κοσμημάτων. Το απολιθωμένο ξύλο και ο αμμωνίτης είναι μορφές απολιθωμάτων.  Απολίθωμα τριλοβίτη από το Οντάριο του Καναδά. Έχει 6 cm. μήκος.Το σώμα και το κέλυφος του ζώου (μαύρο χρώμα) έχει σύσταση ανόργανου πετρώματος

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...