Η χαρακτική ή εγχάραξη, είναι μία μέθοδος επιφανειακής διακόσμησης, όπου χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό αντικείμενο, το καλέμι χαρακτικής, χαράσσουμε μία παράσταση, πάνω σε ένα φύλλο μετάλλου, συχνά χαλκού, ή αργύρου, σπανιότερα σε σκληρά μέταλλα, όπως νίκελ και ατσάλι.
Οι χαράκτες χρησιμοποιούν μια πληθώρα από καλέμια για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με διάφορα πάχη και βάθη γραμμών. Ιστορικά η χαρακτική έχει χρησιμοποιηθεί σαν «τυπογραφική» μέθοδος με την έννοια ότι ένα χαραγμένο θέμα μπορούσε να επαναληφθεί σε αντίτυπα.
Στο πρόσφατο παρελθόν για χάραξη χρησιμοποιήθηκε ο παντογράφος. Αυτό είναι ένα μηχάνημα όπου ο τεχνίτης «γράφει» με το χέρι το μοτίβο που θέλει να χαραχθεί, και συγχρόνως το μηχάνημα χαράζει (αντιγράφει) το μοτίβο πάνω σε μέταλλο. Το σημερινό μηχάνημα χαρακτικής είναι το CNC Router, όπου, αφού δημιουργήσουμε το σχέδιο στον υπολογιστή, συνδέουμε τον υπολογιστή με το Router, και με την βοήθεια κατάλληλου λογισμικού, οι βραχίονες του Router χαράζουν αυτόματα την μεταλλική πλάκα. Με την διάδοση των Router, η χαρακτική με το χέρι για πρακτικές εφαρμογές, τείνει να περιπέσει σε αχρηστία.
Το χαρακτικό έργο «Η κρίση του Πάρι» του Ιταλού αναγεννησιακού χαράκτη Μαρκαντόνιο ΡαΪμόντι. Ο Πάρις γίος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου, εξελέγη κριτής στα καλλιστεία των θεών, για να επιλέξει την ομορφότερη ανάμεσα στην Ήρα την Αθηνά και την Αφροδίτη. Το έπαθλο των καλλιστείων ήταν «το μήλον της έριδος».
Ο Πάρις έδωσε το βραβείο στην Αφροδίτη, η οποία σε ανταπόδοση υποσχέθηκε να του χαρίσει την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου. Αυτή δυστυχώς ήταν η ωραία Ελένη, γυναίκα του Μενέλαου, βασιλιά της Σπάρτης.
Ο Ραιμόντι χάραζε με καλέμι πάνω σε χαλκό, συχνά σε σχέδια που ετοίμαζε ο ζωγράφος Ραφαέλο. Ο Ραιμόντι με τον Ολλανδό Λούκας φον Λείντεν και τον Γερμανό ʼλμπρεχτ Ντύρερ, επέβαλλαν στις αρχές του 16ου αιώνα την χαρακτική σαν μία σημαντική και αυτόνομη τέχνη.
Καλένια Χαρακτικής