• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Φεγγαρόπετρα (Moonstone)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Φεγγαρόπετρα (Moonstone)

    Είναι μία ποικιλία λαβραδορίτη, σε γαλακτερή απόχρωση  με γαλάζιο ιριδισμό. Εξ΄ αιτίας αυτού μπορεί να συναντήσετε την φεγγαρόπετρα με την ονομασία λευκός λαβραδορίτης. Ο ιριδισμός αυτός γίνεται αντιληπτός όταν στρέφουμε ελαφρά την πέτρα κάτω από το φως και μοιάζει σα να μετακινείται μία ιριδίζουσα γραμμή πάνω στην επιφάνεια της. Το οπτικό αυτό φαινόμενα στην περίπτωση της φεγγαρόπετρας  έχει την ειδική ονομασία  adularscence.  Η φεγγαρόπετρα είναι ημιδιάφανη και συνήθως κόβεται σε κοπή καμπουσόν. Παλαιότερα έχουν χρησιμοποιηθεί και οι πιο εύηχες ονομασίες σεληνίτης και σεληνόλιθος. Σπανιότερα χρησιμοποιείται και η ονομασία andularia, από τα όρη Andula της Ελβετίας όπου πρωτοεντοπίστηκε.

     Ήταν η αγαπημένη πέτρα των σχεδιαστών κοσμημάτων του ρυθμού Art Nouveau. Η μεγαλύτερη ποσότητα που διακινείται διεθνώς  σήμερα προέρχεται από τη Σρι Λάνκα. Μικρότερες ποσότητες υπάρχουν σε Βραζιλία Η.Π.Α. και Αυστραλία.

     

  Καρφίτσα κατασκευασμένη από τον Αυστριακό Ferdinand Hauser, το 1912. Για την κατασκευή της ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε χρυσό και σμάλτο. Η καμπουσόν πέτρα και οι 13 σταγόνες είναι φεγγαρόπετρες. Βρίσκεται στο Μητροπολιτικό μουσείο τέχνης της Νέας Υόρκης. Δεξιά φεγγαρόπετρα από την Ινδία

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...