Είναι μία κατεργασία, όπου πρώτα πυρώνουμε ένα μέταλλο μέχρι να κοκκινίσει, και εν συνεχεία βαθμιαία το ψύχουμε, με σκοπό να γίνει πιο μαλακό και κατάλληλο για επεξεργασία.
Το μέταλλο κατά την διάρκεια των διαφόρων κατεργασιών όπως εξέλαση (malleable), εξόλκηση, ( ductility) σφυρηλάτηση (hammering) , κλπ, σκληραίνει και γίνεται δύσκαμπτο, με αποτέλεσμα η συνέχιση των εργασιών να γίνεται δύσκολη και χρονοβόρα.
Στη φάση αυτή απαιτείται ανόπτηση για να μαλακώσει και να γίνει η κατεργασία ευκολότερη. Η σκλήρυνση κατά την διάρκεια των εργασιών συμβαίνει γιατί με τις μηχανικές κατεργασίες στο μέταλλο, τα μόρια τοποθετούνται σε «άβολες» για αυτά θέσεις. Με την ανόπτηση τους δίνουμε με την θερμότητα την απαραίτητη ενέργεια για να ξανά έλθουν στις «βολικές» τους θέσεις, οπότε το αποτέλεσμα είναι το «μαλάκωμα» του μετάλλου.
Οι θερμοκρασίες και οι χρόνοι ανόπτησης ποικίλουν ανάλογα με τα διάφορα κράματα και τα μεγέθη των προς ανόπτηση αντικειμένων. Ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται λόγω της ανόπτησης είναι επιφανειακοί λεκέδες στο μέταλλο τα λεγόμενα «φαντασματάκια». (Fire Stain) Το πρόβλημα αυτό μας απασχολεί κατά την κατεργασία των πολύτιμων μετάλλων, όπου υπάρχει ανάγκη για απολύτως καθαρές επιφάνειες. Οι λεκέδες δημιουργούνται με την απότομη πρόσληψη οξυγόνου, και την δημιουργία οξειδίων του χαλκού. Αυτό αντιμετωπίζεται αν η ανόπτηση δεν γίνει με φλόγιστρο, αλλά σε φούρνο, όπου το μέταλλο είναι βουτηγμένο σε αλατώδες διάλυμα, ή αν ανοπτήσουμε σε ατμόσφαιρα αζώτου.
Μία κατεργασία που μοιάζει με την ανόπτηση, αλλά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτήν, δηλαδή προκαλεί σκλήρυνση του μετάλλου, λέγεται βαφή (temper ή quench).
Ο έμπειρος τεχνίτης καταλαβαίνει από το χρώμα του πυρωμένου μετάλλου, την στιγμή που το μέταλλο έχει φθάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία της ανόπτησης, οπότε απομακρύνει το φλόγιστρο.