• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Νόμισμα (Coin)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Νόμισμα (Coin)

     Τα πρώτα νομίσματα με την μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή τα εύχρηστα μικρά μεταλλικά κέρματα, κατασκευάστηκαν στη Λυδία της Μικράς Ασίας, τον 7ο αιώνα π.Χ. (βλ. ήλεκτρον)   Εκεί  οι τεχνίτες νομισματοποιοί, χτυπούσαν με ειδικά έγγλυφα (εσώγλυφα) μεταλλικά καλούπια πάνω σε ένα προζυγισμένο βώλο  μετάλλου (σαν μία μικρή πίττα από μέταλλο), και δημιουργούσαν ανάγλυφη την παράσταση του νομίσματος. Αυτή ήταν η κυριότερη μέθοδος για  την κατασκευή των νομισμάτων, σε όλη τη διάρκεια της κλασσικής αρχαιότητας, και της Ρωμαϊκής περιόδου Τα νομίσματα αυτά ονομάζονταν «παιστά» που θα πει «χτυπητά» Ο τρόπος κατασκευής νομισμάτων των πόλεων της Μικράς Ασίας, επεκτάθηκε σταδιακά και επικράτησε, και στον κυρίως Ελληνικό χώρο.

     

       Στο σχήμα φαίνεται ο τρόπος που επί πολλούς αιώνες κατασκευάζονταν τα μεταλλικά νομίσματα 

    Η σημερινή παραγωγή των μεταλλικών νομισμάτων στηρίζεται τεχνικά  στην ίδια αρχή, που χρησιμοποιείται επί αιώνες, δηλαδή στην δημιουργία ανάγλυφου πάνω σε ένα μικρό στρογγυλό κομμάτι μέταλλο.  Σήμερα η δουλειά αυτή γίνεται  με ταχύτητα και ακρίβεια, με την χρήση της αυτόματης  ηλεκτροκίνητης πρέσας.  

    Νομισματική μονάδα στην Ελλάδα  ήταν η δραχμή. Πολλαπλάσιο της δραχμής (x 100), ήταν η μνα.  Υποδιαίρεση της δραχμής (: 6) ήταν ο οβολός. Σε παλαιότερες εποχές, όπως στην εποχή του Κρητομηκυναϊκού πολιτισμού, για νόμισμα χρησιμοποιούσαν ένα ογκώδες και βαρύ αντικείμενο, το τάλαντο (βλ. ψευδάργυρος). Το τάλαντο ήταν συνήθως χάλκινο, ζύγιζε περίπου 25 κιλά, και το σχήμα του θύμιζε δέρμα ζώου. Το σχήμα αυτό δεν ήταν τυχαίο, αν σκεφτούμε, ότι σε ακόμα παλαιότερες εποχές, σαν μονάδα ανταλλαγής και αποτίμησης των εμπορευμάτων ήταν η αξία ενός ζώου. Το τάλαντο παρέμεινε στους κλασσικούς χρόνους σαν μία μεγάλη νομισματική μονάδα, και αντιστοιχούσε σε 6000 δραχμές. Αυτό το τάλαντο δεν είχε υλική υπόσταση, αλλά ήταν ένα συμβατικό νόμισμα. Στην κλασσική εποχή κυρίαρχο νόμισμα ήταν το ασημένιο αττικό τετράδραχμο. Στο Βυζάντιο επί πολλούς αιώνες επικρατούσε ο χρυσός σόλιδος. 

     

        Τα νομίσματα με τις όμορφες παραστάσεις τους, χρησιμοποιούνται συχνά στην κατασκευή κοσμημάτων. Στα κοσμήματα της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς ήταν πολύ συνηθισμένα εξαρτήματα τα φλουριά και οι λίρες κρεμασμένα από τα γιορντάνια τους κεφαλόδεσμους και τα βραχιόλια. Το χρυσό  δαχτυλίδι της φωτογραφίας  είναι κατασκευασμένο από σύγχρονο κοσμηματοποιό. Έχει χρησιμοποιηθεί ασημένιο νόμισμα του 3ου αι. π.Χ.  από την Εύβοια, που παριστάνει την Νηρηίδα Ιστατία καθισμένη σε ένα καράβι όπου κρατάει το ιστίο.

    Δείτε εδώ φωτογραφίες αρχαίων ελληνικών νομισμάτων

     

     

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...