• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Αλυσίδα (Chain –Cadena)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Αλυσίδα (Chain –Cadena)

   Οι αλυσίδες σχηματίζονται  από κρίκους (links), οι οποίοι έχουν πολλά και διαφορετικά σχήματα, και ενώνονται μεταξύ τους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο, την πληθώρα των διαφορετικών σχεδίων αλυσίδων που υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα.  Οι αλυσίδες μπορούν να κατασκευαστούν και από μονοκόματα σύρματα τα οποία πλέκονται με βάση συγκεκριμένο σχέδιο. Οι τεχνίτες έχουν ονομάσει τις αλυσίδες με διάφορα ονόματα. Κολώνα, άγκυρα, φίγκαρο, σπίγκα, βυζαντινή, μπριολέ, γκουρμέ, κούρμπα, φίδι κ.λ.π.

  Οι αλυσίδες χρησιμεύουν συνήθως για ανάρτηση ενός κοσμήματος. Έχει όμως και από μόνη της η αλυσίδα αισθητικό ενδιαφέρον, αποτελεί δηλαδή μέρος του σχεδίου του κοσμήματος.

   Η κατασκευή της αλυσίδας, ήταν παλαιότερα, μία χρονοβόρα εξειδικευμένη και πολύπλοκη εργασία. Τις τελευταίες δεκαετίες η κατασκευή των αλυσίδων γίνεται στη βιομηχανία του κοσμήματος από πολύπλοκες μηχανές που ονομάζονται καδενομηχανές.
   

     

        Χρυσή πλεχτή αλυσίδα που βρέθηκε στη Βάθεια της Εύβοιας. Είναι κατασκευασμένη τον 2ο αι. π.Χ., και βρίσκεται στο Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο. Το άγκιστρο του κουμπώματος έχει σχήμα φιδιού, και πάνω στι κούμπωμα υπάρχουν δύο δελφίνια. Δεξιά λεπτομέρεια από την ίδια αλυσίδα.

   

   

   Μία ακόμη πολύ ωραία αλυσίδα του 4ου π.Χ. αι από την περιοχή της Κορίνθου. Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...