• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Μοϊσανίτης (Moissanite)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Μοϊσανίτης (Moissanite)

  Ο Μοϊσανίτης είναι ένα υλικό που ανακαλύφθηκε από τον Νομπελίστα Γάλλο χημικό Ferdinand Henri Moissant, (1852-1907), ο οποίος ερευνούσε την παραγωγή συνθετικών διαμαντιών. Ο Μοϊσανίτης (ή μουασανίτης) είναι εξαιρετικά σπάνιο υλικό. Ο Moissant πρωτοεντόπισε ίχνη του υλικού, σε μετεωρίτη που είχε πέσει στην Αριζόνα Η.Π.Α.  Τον μοϊσανίτη, συναντάμε σε αποχρώσεις, διάφανο, μπλε, πράσινο και κίτρινο. Ο χημικός τύπος είναι SiC (καρβίδιο του πυριτίου), έχει σκληρότητα 9,25 (πολύ σκληρό), και ειδικό βάρος 3,2.

  Το 1998 η εταιρία Charles and Colvard, εισήγαγε στην αγορά συνθετικό Μοϊσανίτη, του οποίου οι οπτικές και μηχανικές ιδιότητες, προσομοιάζουν πολύ στο διαμάντι. Εμπορικά το εγχείρημα, είχε επιτυχία, και πλέον ο τεχνητός Μοϊσανίτης χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του διαμαντιού, ακριβότερη και πιο πιστή απομίμηση σε σχέση με την φθηνότερη απομίμηση διαμαντιού που είναι το  Synthetic Cubic Zirkonia.

   Σύκριση Μοϊσανίτη και διαμαντιού 

   

   

  Μοϊσανίτης

   

  Διαμάντι

   

   

   

   

   

  Σκληρότητα

  Η σκληρότητα των υλικών μετριέται στην δεκάβαθμη κλίμακα Μο. Η σκληρότητα δείχνει πόσο λίγο ή πολύ αυτό το υλικό χαράζεται. Αν έχει μεγάλο βαθμό σκληρότητας χαράζεται δύσκολα άρα δεν θαμπώνει με το χρόνο, δηλαδή παραμένει αναλλοίωτο. Ο Μοισανίτης έχει σκληρότητα 9.25, νούμερο εξαιρετικά μεγάλο αν σκεφτούμε ότι το ρουμπίνι το δεύτερο σε σκληρότητα υλικό έχει σκληρότητα 9.

  Το διαμάντι έχει σκληρότητα 10, είναι το πιό σκληρό υλικό στη φύση απόλυτα αχάρακτο άρα αναλλοίωτο.

   

   

   

   

   

  Λάμψη

  Ο Μοισανίτης εμφανίζει ένα διαφορετικό είδος λάμψης απ 'ότι τα διαμάντια, καθώς διαφέρει ο τρόπος ταγιαρίσματος. Οι αντανακλάσεις του ουράνιου τόξου που εκπέμπονται από το μοισανίτη είναι αγαπημένες από μερικούς, ενώ άλλοι παραπονούνται ότι αυτού του είδους η λάμψη του μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο “ντισκόμπαλλας”, ειδικά στο ηλιακό φως. Όσο μεγαλύτερος είναι ο μοισανίτης, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρήσουμε αυτό το φαινόμενο Ο μοισανίτης έχει δείκτη διάθλασης από 2,65 έως 2,69, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από το διαμάντι.

   

  Ο μοναδικός τρόπς λαμψης είναι αυτό που καθιστά δυνατή τη διάκριση ενός μοισανίτη από ένα διαμάντι. Τα διαμάντια αντανακλούν το φως με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Το λευκό φως που αντανακλάται πίσω αναφέρεται ως λαμπρότητα, ενώ το ουράνιο τόξο των χρωμάτων που δημιουργείται λόγω της διάθλασης μέσω του διαμαντιού αναφέρεται ως διασπορά. Η επιφανειακή λάμψη ενός διαμαντιού, γνωστή ως σπινθηρισμός, είναι μία τρίτη παράμετρος της λάμψης του διαμαντιού. Ο συνδυασμός αυτών των τριών δίνει στα διαμάντια τη μοναδική λάμψη τους.

   

   

  Χρώμα

   Ο Μοισανίτης που χαρακτηρίζεται πάντα σαν "άχρωμος" μπορεί να προβάλει μια κίτρινη ή γκριζωπή απόχρωση κάτω από συγκεκριμένο φωτισμό. Και πάλι, όσο μεγαλύτερος είναι ο μοισανίτης, τόσο πιο εμφανές είναι το χρώμα και τόσο πιο εύκολο είναι να το αναγνωρίσεις ότι δεν είναι διαμάντι.

   

  Το απολύτως άχρωμο διαμάντι είτε φυσικό είτε συνθετικό, δεν περιέχει το παραμικρό ίχνος κίτρινου, γκρί ή καφέ χρώματος με αποτέλεσμα μια εκθαμβωτική, φωτεινή λευκή εμφάνιση.

   Τιμή

  Για το ίδιο μέγεθος πέτρας ο μοισανίτης είναι πάρα πολύ φτηνότερος από το διαμάντι

  Στα φυσικά διαμάντια οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το σχήμα, τα καράτια, την κοπή, το χρώμα και την καθαρότητα. Ομοίως και στα συνθετικά διαμάντια όπου βέβαια οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες

   

   

         

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...