• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Ανάκτηση Πολυτίμων Μετάλλων ( Recovery)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Ανάκτηση Πολυτίμων Μετάλλων ( Recovery)

     Είναι η επεξεργασία διαφόρων υπολειμμάτων τα οποία περιέχουνμικρές ποσότητες πολύτιμων μετάλλων, με σκοπό να πάρουμε μόνο το καθαρό πολύτιμο μέταλλο, χωρίς προσμίξεις.

     Η ανάκτηση γίνεται από εξειδικευμένα εργαστήρια, που χρησιμοποιούν χημικές και φυσικές μεθόδους. Πηγές πολύτιμων μετάλλων για ανάκτηση, είναι:

        1)Για χρυσό, τα παλιά κοσμήματα, κάσες ρολογιών, σκελετοί γυαλιών, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως κυκλώματα, δίοδοι, καρτες  sim κλπ.

        2) Για το ασήμι είναι οι φωτογραφικές και ακτινογραφικές πλάκες, ασημικά σκεύη, κοσμήματα, μπαταρίες, κ.λ.π.

        3) Για την μέταλλα της οικογένειας της πλατίνας, είναι μπουζί αεροσκαφών, καταλύτες αυτοκινήτων, διακόπτες πυροκροτητών, κ.λ.π.

     Τα εργαστήρια κατασκευής κοσμημάτων, συγκεντρώνουν τα υπολείμματα της επεξεργασίας των κοσμημάτων (ακόμα και τα σκουπίδια από το πάτωμα), από τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανακτούν τα πολύτιμα μέταλλα. Η ανάκτηση, εκτός από οικονομικά συμφέρουσα είναι και οικολογικά ορθή, καθότι είναι μία εργασία ανακύκλωσης.

    Τα πολύτιμα μέταλλα, λόγω της μεγάλης αξίας τους, σε όλες τις ιστορικές περιόδους, ανακυκλώνονταν και ανακτούνταν. Στην αρχαία Ελλάδα η τέχνη της απόσπασης των πολύτιμων μετάλλων από τα μεταλλεύματα που τα περιείχαν, ονομαζόταν χυμευτική, και το μετάλλευμα που περιείχε πολύτιμα μέταλλα, ονομαζόταν «χύμα». Λέγεται πως τον Μέγα Αλέξανδρο, συνόδευαν στην εκστρατεία του, και τεχνίτες που κατείχαν την χυμευτική, οι οποίοι παρήγαγαν χρυσό, και συνέβαλλαν στην πληρωμή των εξόδων της εκστρατείας.

     Οι Έλληνες χρυσικοί τον 16ο έως 19ο αιώνα, ονόμαζαν αυτή την διαδικασία «λαγάρισμα». Αυτό αφορούσε κυρίως την ανάκτηση του ασημιού που ήταν το πολύτιμο μέταλλο, που χρησιμοποιείτο σχεδόν αποκλειστικά. Το ασήμι που χρησιμοποιούσαν συχνά ήταν χαμηλής περιεκτικότητας, περίπου 500 χιλιοστά, και το ονόμαζαν «αγιάρι» Οι λαγαριστές συνήθως ήταν γυρολόγοι, που περιδιάβαιναν τα χωριά και συγκέντρωναν κοσμήματα, όπλα, σκεύη, και οτιδήποτε μπορούσε να δώσει ασήμι ή χρυσό. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι αυτοί έκαναν μεγαλύτερη ζημιά από τους επιδρομείς που λεηλάτησαν πόλεις και χωριά. Οι λαγαριστές εξαφάνισαν αντικείμενα παλαιότερων εποχών που υπήρχαν στα μπαούλα των ανθρώπων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα για την ιστορική μνήμη. Οι λαγαριστές της Κωνσταντινούπολης , είχαν την δικιά τους συντεχνία (ισνάφι), που είχε 200 μέλη, όλοι Εβραϊκής εθνικότητας. Όπως όλες οι συντεχνίες, έτσι και αυτοί, κρατούσαν επτασφράγιστο το μυστικό της τέχνης τους.

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...