• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Λουστράρισμα (Polishing)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Λουστράρισμα (Polishing)

      Με  τον όρο λουστράρισμα (στίλβωση, γυάλισμα) στην μεταλλουργία εννοούμε την τελική επεξεργασία, το τελικό φινίρισμα της επιφάνειας του μετάλλου. Αυτό γίνεται με ένα μηχάνημα που λέγεται λούστρο. Το λούστρο είναι ένα μοτέρ που δέχεται διάφορες βούρτσες από τρίχα ή από κετσέ (πυκνοπλεγμένο βαμβάκι) Το μεταλλικό αντικείμενο τρίβεται πάνω στις βούρτσες που περιστρέφονται με ταχύτητα μέχρι να φτάσουμε την επιφάνειά του στην επιθυμητή γυαλάδα. Την επιφάνεια της βούρτσας αλείφουμε με κάποια ειδικά υλικά (ροσέτο κ.λ.π.) κατά τη διάρκεια του λουστραρίσματος, για να πετύχουμε το τέλειο φινίρισμα.

    Στην διαδικασία της παραγωγής των κοσμημάτων αλλά και άλλων αντικειμένων, το γυάλισμα δεν γίνεται μόνο με το λούστρο, αλλά με ένα μηχάνημα που λέγεται μπουράτο (tumbler).Το μπουράτο έχει ένα κάδο, μέσα στον οποίο τοποθετούμε τα κοσμήματα, μαζί με μικρά λειαντικά κεραμικά στοιχεία. Ο κάδος περιστρέφεται ή δονείται και μετά από ώρες τα κοσμήματα έχουν γυαλιστεί. Τελευταία χρησιμοποιείται και το λεγόμενο μαγνητικό μπουράτο, που έχει ταχύτερο και καλύτερο αποτέλεσμα. Το μπουράτο χρησιμοποιείται και για το γυάλισμα πετρών, οι οποίες αποκτούν την επιφάνεια γυαλιστερού βότσαλου.

     Αναλόγως με το σχέδιο του κοσμήματος ή την μόδα της εποχής, ενδέχεται τα κοσμήματα να μην γυαλίζονται, αλλά να έχουν μία θαμπή επιφάνεια, που δεν αντανακλά το φως. Στην περίπτωση αυτή ονομάζονται σατινέ (satin finish) ή ματ (matte finish). Η ματ επιφάνεια είναι πιο θαμπή, η σατινέ είναι ενδιάμεσα στην ματ και την γυαλιστερή. Υπάρχει ακόμα και η σαγρέ (βλ.λ.) Για να πετύχουμε αυτές τις επιφάνειες, χρησιμοποιούμε τις ανάλογες βούρτσες στο μοτέρ του λούστρου.

  Η βέρα της φωτογραφίας είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο και χρυσό. Στο τιτάνιο έγινε ματ επεξεργασία, και το χρυσό είναι λουστραρισμένο. Τα δύο υλικά συνενώθηκαν με καβίλιες όπως φαίνεται στο πλάι γιατί δεν μπορούν να συγκολληθούν μεταξύ τους

   

  Λούστρο για κοσμήματα με ηλικία πάνω από 150 χρόνια

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...