• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Κορούνδιο (Corundum)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Κορούνδιο (Corundum)

   

         Είναι ένα ορυκτό με σκληρότητα 9 την μεγαλύτερη μετά το διαμάντι,  χημικό τύπο Al2O3.  ειδικό βάρος 4, έχει υαλώδη λάμψη,  και κρυσταλλώνεται στο τριγωνικό κρυσταλλογραφικό σύστημα. . Η ονομασία προέρχεται από την λέξη kurundam της γλώσσας των Ταμίλ (Σρι Λανκα), που θα πει όμορφη πέτρα.  Η διάφανη ποιότητα του κορουνδίου είναι οι πολύτιμοι λίθοι ρουμπίνι και ζαφείρι, ενώ η αδιάφανη ποιότητα είναι ή σμύριδα (emery) που χρησιμοποιείται σαν λειαντικό.

      Η σμύριδα είναι ένα πολύ σημαντικό βιομηχανικό υλικό, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή γυαλόχαρτου, και λειαντικών τροχών. Για πάνω από 2500 χρόνια και μέχρι πρόσφατα,  ο σημαντικός τόπος εξόρυξης της σμύριδας παγκοσμίως ήταν η ανατολική περιοχή της Νάξου το χωριό Απείρανθος και τα πέριξ σμυριδοχώρια. Η σημασία της σμύριδας ελαττώθηκε, από την στιγμή που και άλλα υλικά χρησιμοποιούνται σαν βιομηχανικά λειαντικά Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν και εμπορεύονταν το υλικό αυτό με το όνομα «ναξία γη» ή «ναξία ακόνη». Οι αρχαίοι συγγραφείς επισημαίνουν την χρησιμότητα της σμύριδας, στην λιθογλυφία των σκληρών λίθων, για την κατασκευή σφραγιδόλιθων και δακτυλιόλιθων.  Ο Πλινιος και άλλοι Ρωμαίοι συγγραφείς την ονομάζουν naxium.  Ο Διοσκουρίδης περιγράφει την σμύριδα: «σμύρις λίθος εστίν, ή τας ψήφους οι δακτυλιογλύφοι αμήχουσι». Στον Γαληνό συναντάμε το χωρίον: «Και η καλουμένη δε σμιρίς καν των χρωμένων αυτή δακτυλιογλύφων εις την τοιαύτην χρείαν» Ο Ησύχιος τέλος,  αναφέρει:  «Σμίρις  αμμουειδός ή σμήχονται οι σκληροί των λίθων».

   

     Στη φωτογραφία από την δεκαετία του 1970, μεταλλωρύχοι φορτώνουν σμύριδα σε βαγονέτο, για την μεταφορά της στο λιμάνι. Η στοά βρίσκεται κοντά στο χωριό Κόρωνος.  Στην Απέίρανθο λειτουργεί και γεωλογικό μουσείο, με εκθέματα από την περιοχή,  το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Μανόλη Γλέζου.

   

   

   

 • Πρόσφατα
  03-11-2020
  Οι ζωτικές δυνάμεις της Φύσης αποδίδονται με νέους ενδιαφέροντες τρόπους στη νέα σειρά κοσμημάτων τη...
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...