• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Αμπαλον (Abalone)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Αμπαλον (Abalone)

   ʼμπαλον ονομάζεται ένα όστρακο της κλάσης των Γαστρόποδων, του γένους Haliotis. Το όστρακο αυτό είναι μαργαριτοφόρο, δηλαδή στην εσωτερική του επιφάνεια, εκκρίνει μάργαρο.

  Οι στρώσεις μάργαρου που εκκρίνουν αυτά τα όστρακα εμφανίζουν  μία ποικιλία στους χρωματισμούς, αντίθετα με τα όστρακα που παράγουν μαργαριτάρια, τα οποία εκκρίνουν μάργαρο σε μία απόχρωση.  Το άμπαλον εμφανίζει αποχρώσεις του γαλάζιου, γκρι, πράσινου, και ένα χαρακτηριστικό έντονο ιριδισμό. Χρησιμοποιείται για κοσμήματα και διακοσμητικά, όπως κουμπιά, τάστα σε κιθάρες κ.λ.π. Μπορεί να το συναντήσουμε και με την ονομασία  “Paua shell” γιατί  έτσι ονομάχζεται στη γλώσσα των Μαορί της Αυστραλίας.

   Τα όστρακα που έχουν λευκή ή μπεζ απόχρωση του μάργαρου σαν επίστρωση έχουν την ονομασία σεντέφι. Με άλλα λόγια το άμπαλον είναι η χρωματιστή ποικιλία σεντεφιού.

  Το άμπαλον, όπως άλλωστε και τα μαργαριτάρια και τα σεντέφια που διακινούνται στην αγορά, είναι καλλιεργημένα. Οι κυριότερες χώρες καλλιέργειας είναι η Αυστραλία στην περιοχή της Τασμανίας, η Καλιφόρνια, η Νέα Ζηλανδία η Κίνα και η Νότια Αφρική.


  Μενταγιόν από άμπαλον.

   

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...