Είναι μικρός γλυπτός λίθος, που έχει χαραγμένες παραστάσεις, και χρησίμευε για σφράγιση, και πιστοποίηση της κυριότητας διαφόρων αντικειμένων. Για το λόγο αυτό οι σφραγιδόλιθοι είναι αυστηρώς προσωπικοί, και από τους χιλιάδες που έχουν βρεθεί, ουδέποτε δύο είναι ίδιοι. H τέχνη της χάραξης των λίθων, λέγεται γλυπτογραφία.
Οι σφραγιδόλιθοι χρησιμοποιούνται ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. Χαρακτηριστικοί είναι οι κύλινδροι των Βαβυλωνίων και των Ασσυρίων, οι σκαραβαίοι των Αιγυπτίων, και οι κρητομυκηναϊκοί σφραγιδόλιθοι. Στις περιοχές του κρητομυκηναϊκού πολιτισμού, οι αρχαιότεροι βρέθηκαν στους θολωτούς τάφους της Μεσσαριάς. Είναι χαραγμένοι σε στεατίτη και ελεφαντόδοντο, και χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. Από τα ανασκαφικά ευρήματα συμπεραίνουμε πως στην Κρήτη οι σφραγιδόλιθοι είχαν πολύ ευρεία εφαρμογή, και η δύσκολη τέχνη της σφραγιδογλυφίας είχε μεγάλη ανάπτυξη. Οι Κρήτες σφράγιζαν εμπορεύματα και έγγραφα, και ακόμα πήλινες ταμπέλες στις εξώπορτες των σπιτιών. Η πιστοποίηση της κυριότητας με την σφράγιση ήταν ένα εργαλείο της διοικητικής διευθέτησης των υποθέσεων στο βασίλειο του Μίνωα.
Τέλος να αναφερθούμε σε ένα παρεμφερές αντικείμενο με τον σφραγιδόλιθο. Όταν η σφραγίδα είναι χαραγμένη σε δαχτυλίδι, ονομάζεται δακτυλιόλιθος ( Seal Ring)
Το κολιέ, τα σκουλαρίκια και το δαχτυλίδι, είναι κατασκευασμένα από αρχαίους σφραγιδόλιθους, που ανέσυρε από ανασκαφές στις περιοχές που εκτεινόταν το αρχαίο βασίλειο των Ασσυρίων ο ʼγγλος αρχαιολόγος, Henry Layard,. Από το 1845 μέχρι το 1851, ο Layard, έκανε ανασκαφές στις αρχαίες Ασσυριακές πρωτεύουσες Νινευή και Νιμρούδ. Σύμφωνα με την συνήθεια των αρχαιολογικών αποστολών την εποχή εκείνη, ιδιοποιήθηκε τα ευρήματα των ανασκαφών. Το 1869 και ενώ ο Layard ήταν 52 ετών, παντρεύτηκε την πολύ νεώτερή του και κόρη το εξαδέλφου του Enid. Το γαμήλιο δώρο του Layard, προς την μετέπειτα Lady Enid Layard, ήταν ένα σετ κοσμημάτων που κατασκευάστηκε από τους αρχαίους κυλινδρικούς σφραγιδόλιθους που είχε στην κατοχή του ο Layard. Οι σφραγιδόλιθοι που είχαν σκαλιστεί σε διάφορες ιστορικές περιόδους, δέθηκαν με χρυσό, σύμφωνα με την βικτοριανή μόδα της εποχής. Τα μοναδικά αυτά κοσμήματα βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο.
Ο σφραγιδόλιθος σκαλισμένος σε αχάτη που βρέθηκε στον τάφο του πολεμιστή του Γρύπα στην Πύλο της Μεσσηνίας το 2015. Η τελειότητα της παράστασης που σκαλίστηκε σε μία επιφάνεια με πλάτος μόλις 3,5 cm και απεικονίζεται στο σκίτσο, δείχνει το επίπεδο της τέχνης των Κρητο- Μυκηναίων τεχνιτών