• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Αμορφα Υλικά (Amorphοus)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Αμορφα Υλικά (Amorphοus)

      ʼμορφα λέγονται τα υλικά που δεν ανήκουν σε κανένα από τα επτά κρυσταλλογραφικά συστήματα. Τα Α.Υ. δεν έχουν καθορισμένη δομή, και τα μόρια τους διατάσσονται κατά τυχαίο τρόπο. Στα άμορφα υλικά, αντίθετα με τα κρυσταλλικά, οι φυσικές ιδιότητες έχουν την ίδια τιμή προς όλες τις διευθύνσεις, γι’ αυτό λέγονται υλικά ισότροπα.

     Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα οργανικά υλικά της κοσμηματοποιίας όπως κεχριμπάρι, ελεφαντόδοντο, κοράλλι κ.λ.π., επίσης οι διάφορες μορφές ηφαιστειακού γυαλιού (οψιδιανός) ή μετεωριτικού γυαλιού (τεκτίτης), όπως επίσης και το τεχνητό γυαλί.

   

     Στο σχήμα αυτό φαίνεται η διαφορά μεταξύ ενός κρυσταλλικού και ενός άμορφου υλικού. Στο αριστερό σχήμα φαίνεται ηδομή του κρυσταλλικού υλικού και συγκεκριμένα η κρυσταλλική δομή του SiO2 που είναι ο χαλαζίας, και στο σχήμα δεξιά, φαίνεται η δομή του άμορφου SiO2 που είναι οι διάφορες μορφές γυαλιού. Στην περίπτωση της κρυσταλλικής δομής, τα άτομα πυριτίου και οξυγόνου, διατάσσονται στον χώρο  και ενώνονται,  με βάση  κάποιο συγκεκριμένο γεωμετρικό σχέδιο. Στην περίπτωση του άμορφου υλικού η ένωση των ατόμων γίνεται με τυχαίο τρόπο. Στα σχήματα, τα άτομα πυριτίου συμβολίζονται με μικρή κουκίδα, και τα άτομα οξυγόνου με μεγάλη.  

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...