• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Σκουλαρίκι (Earring)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Σκουλαρίκι (Earring)

     Είναι το κόσμημα του αυτιού, το «σχολαρίκιον» των Βυζαντινών, και «ενώτιον» των αρχαίων Ελλήνων. Η λέξη ενώτιον στην αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει «στο αυτί» (εν-ωτί). Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ετυμολογία της λέξης σκουλαρίκι. Στο Βυζάντιο υπήρχε ένα επίλεκτο τάγμα στρατιωτών, οι σχολάριοι. Αυτοί ήταν Αρμενικής καταγωγής, και η δουλειά τους ήταν η φρούρηση του παλατιού του αυτοκράτορα. Σαν εξάρτημα της στολής των σχολαρίων ήταν ένα εντυπωσιακό κόσμημα του αυτιού, που ο κόσμος το έλεγε «σχολαρικόν ενώτιον», και με τα χρόνια σχολαρίκιον. Το σχολαρίκιον έφτασε στις μέρες μας σαν σκουλαρίκι.

      Η συνήθεια οι άνθρωποι να τρυπούν και να στολίζουν τα αυτιά τους, ξεκινάει από την εποχή του Αιγυπτιακού πολιτισμού, και συνεχίζεται αδιαλείπτως. Κρίνοντας από τα ευρήματα, οι λαοί που αγαπούσαν ιδιαίτερα τα σκουλαρίκια, ήταν οι Μυκηναΐοι, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί. Οι Αζτέκοι τρυπούσαν υποχρεωτικά τα αυτιά των νεαρών κοριτσιών και αγοριών. Η τελετή του τρυπήματος γινόταν παρουσία του αγάλματος του θεού της φωτιάς που λεγόταν Ξιουτεκούτλι. Το σώμα του θεού ήταν επίσης στολισμένο με σκουλαρίκια. Στην Ιλιάδα (Ξ 182) περιγράφονται τα σκουλαρίκια της Ήρας σαν «έρματα τρίγληνα μορόεντα», δηλαδή κοσμήματα αποτελούμενα από τρεις λάμποντες σκουρόχρωμους πολύτιμους λίθους, προφανώς κατασκευασμένα από τον Ήφαιστο. Την λέξη «μορόεντα», κάποιοι φιλόλογοι την ερμηνεύουν σαν «μούρο», τον καρπό της μουριάς, εννοώντας ότι στα σκουλαρίκια αυτά είχε χρησιμοποιηθεί η τεχνική της κοκκίδωσης και είχαν την επιφάνεια του μούρου. Στην Οδύσσεια (σ 297) ο Όμηρος περιγράφοντας με θαυμασμό τα σκουλαρίκια της Πηνελόπης γράφει «χάρις δ’ απελάμπετο πολλή».
      Στη σημερινή εποχή, η νέα γενιά, κορίτσια και αγόρια αγαπάνε ιδιαίτερα τα σκουλαρίκια, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν την μόδα του «body piercing” (τρύπημα σώματος), όπου στολίζουν με σκουλαρίκια διάφορα μέρη του σώματος. Το τρύπημα του σώματος και του αυτιού, μπορεί να γίνει σήμερα με απόλυτη ασφάλεια και υγιεινή, με εξειδικευμένα εργαλεία που υπάρχουν γι’ αυτό τον σκοπό.

  Σκουλαρίκια από τις τοιχογραφίες της Σαντορίνης  Σκουλαρίκια από τις τοιχογραφίες της Σαντορίνης - Ενώτια

        Τα σκουλαρίκια είναι απαραίτητο στοιχείο της αμφίεσης  στις υπέροχες γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες στο Ακρωτήρι τις Σαντορίνης,

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...