• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Σκληρότητα Πολύτιμων Λίθων (Hardness)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Σκληρότητα Πολύτιμων Λίθων (Hardness)

  Είναι μία ιδιότητα που έχουν τα υλικά. Ονομάζουμε ένα υλικό σκληρότερο από ένα άλλο, όταν το σκληρότερο υλικό, χαράζει την επιφάνεια του λιγότερο σκληρού, και όχι αντίθετα. Η σκληρότητα είναι ένα μέγεθος που χρησιμοποιεί η γεμολογία για να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός πολύτιμου λίθου.

  Η σκληρότητα μπορούμε να πούμε είναι η  αντίσταση του υλικού στη χάραξη. Τα υλικά με βάση την σκληρότητα τους κατατάσσονται στην δεκάβαθμη κλίμακα του Μο. Η δεύτερη ιδιότητα, η αντοχή στην συνθλιψη (toughness).Η αντοχή στη σύνθλιψη (συνεκτικότητα) έχει να κάνει με την αντίσταση του υλικού, στο σπάσιμο ή το σχίσιμο. Είναι πολύ εύκολο να μπερδέψουμε αυτές τις δύο ιδιότητες. Για να επισημάνουμε την διαφορά, θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα. Το διαμάντι είναι το πιο σκληρό υλικό στη φύση (μεγάλη σκληρότητα) αλλά σπάζει σχετικά εύκολα (μικρή αντοχή στη σύνθλιψη). Ο καθαρός χρυσός είναι ένα μαλακό υλικό (μικρή σκληρότητα), αλλά  σπάζει πολύ δύσκολα (μεγάλη αντοχή στη σύνθλιψη). Η τρίτη ιδιότητα των πολύτιμων λίθων, η σταθερότητα (stability), είναι η αντίσταση του ορυκτού στις αλλαγές που προκαλούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.  Ένα ορυκτό με μεγάλη σταθερότητα, δεν αποχρωματίζεται εύκολα, δεν χάνει την λάμψη του κ.λ.π.

  Στη σύγχυση ανάμεσα στις  έννοιες της σκληρότητας και της συνεκτικότητας, παγιδεύτηκαν οι Ισπανοί conquistadores Garcilasso de la Vega και Pedro de Alvarado, όταν με τους συντρόφους τους κατάλαβαν το Περού, και εισέβαλλαν στην πόλη  Manda. Στην πόλη αυτή υπήρχε ένας ναός των Ίνκας, όπου οι πιστοί προσέφεραν επί αιώνες  σμαράγδια. Είχε δημιουργηθεί ένας ανεκτίμητος θησαυρός από σμαράγδια, τον οποίο οι Ισπανοί λεηλάτησαν. Οι Ισπανοί γνώριζαν ότι το σμαράγδι είναι πιο σκληρό από το σίδερο. Όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο de la Vega, σκέφτηκαν,  ότι αν οι πέτρες που είχαν στα χέρια τους ήταν πραγματικά σμαράγδια, δεν θα έσπαγαν από ένα σιδερένιο σφυρί. Κτύπησαν λοιπόν τα σμαράγδια ένα προς ένα με ένα σφυρί πάνω σε ένα αμόνι, και κατάφεραν να τα κομματιάσουν μέχρι το τελευταίο. Εδώ ταιριάζει το σχόλιο που έκανε ο Γκαίτε για τον μάγο-αγύρτη Καλιόστρο  «Παρεδόθησαν τα μαργαριτάρια  στους χοίρους», εννοώντας ότι παραδόθηκε το πολυτιμότερο αντικείμενο, στους πλέον ακατάλληλους να το εκτιμήσουν.

   κλιμακα σκληρότητας των υλικήν Μο

         Η δεκάβαθμη κλιμακα σκληρότητας των υλικών, η λεγόμενη κλίμακα Μο, με ένα ενδεικτικό υλικό για κάθε βαθμό σκληρότητας

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...