• Προμήθεια των αναλώσιμων υλικών

    1) Το πρώτο πράγμα που θα προμηθευτεί ο επίδοξος κοσμηματοποιός για την εξάσκησή του είναι ελάσματα και σύρματα. Τα ελάσματα και τα σύρματα μπορούν να είναι από χαλκό, από μπρούτζο, ή από αλπακά. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερο για τους αρχάριους το ένα μέταλλο από το άλλο. Νομίζω ότι οι διαφορές δεν είναι σημαντικές, και μπορεί κάποιος να πειραματιστεί και με τα τρία μέταλλα. Ανάλογα με την εργασία θα προτείνουμε το ένα ή το άλλο μέταλλο. Τα πολύτιμα μέταλλα (ασήμι, χρυσός κ.λ.π.) δεν συνιστώνται στην αρχή για λόγους κόστους. 

    Όσον αφορά τα ελάσματα πρέπει να προμηθευτούμε για αρχή δύο πάχη ελασμάτων. Το 0,3 mm-0.4 mm είναι καλό για διαμορφωτικές εργασίες, και το 0,8 mm είναι καλό για σεγάρισμα. 

    Όσον αφορά τα σύρματα (στρογγυλά για αρχή) θα προμηθευτούμε τρεις διαμέτρους, 0,6 mm, 0,9mm, και 1,2 mm.

    Το κόστος των υλικών αυτών δεν είναι μεγάλο. Κοστίζουν περίπου 10 ευρώ το κιλό, και η ποσότητα ενός κιλού είναι αρκετή.



    Χάλκινο έλασμα τυλιγμένο σε ρολά



    2) Το δεύτερο αναλώσιμο υλικό που θα προμηθευτούμε είναι το γυαλόχαρτο. Το γυαλόχαρτο κυκλοφορεί σε φύλλο, και σε ρολό. Τα γυαλόχαρτα κυκλοφορούν σε διάφορα πάχη, αναλόγως αν θέλουμε να κάνουμε χοντρή δουλειά ή φινίρισμα. Για αρχή μπορούμε να αρκεστούμε σε ένα ενδιάμεσο γυαλόχαρτο νούμερο 400.

    3) Στη συνέχεια πρέπει να προμηθευτούμε συγκολλητικό κράμα και βόρακα για τις συγκολλήσεις.
    Για να γίνει συγκόλληση δύο στοιχείων πρέπει να τα πυρώσουμε μέχρι να φτάσουν σε μία ορισμένη θερμοκρασία, και να παρεμβάλλουμε μεταξύ των δύο στοιχείων μία μικρή ποσότητα από συγκολλητικό κράμα. Στην πράξη για όλα τα μέταλλα που προμηθευτήκαμε, θα χρησιμοποιούμε ασημοκόλληση. Είναι ένα ισχυρό συγκολλητικό κράμα, που περιέχει άργυρο, χαλκό και ψευδάργυρο σε καθορισμένες αναλογίες. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ασημοκολλήσεις, κατ αρχήν θα προμηθευτούμε ασημοκόλληση 60 % ή 650ο .

    Η ασημοκόλληση του εμπορίου συνήθως περιέχει το μέταλλο κάδμιο, για καλύτερα ροή της κόλλησης. Οι καδμιούχες κολλήσεις θέλουν προσοχή κατά την εφαρμογή γιατί οι ατμοί του καδμίου είναι τοξικοί.

    Για την επιτυχία τηε συγκόλλησης είναι απαραίτητο ένα υλικό που στη χημεία ονομάζεται συλλίπασμα. Αυτό προστατεύει τα συγκολλούμενα μέρη από την οξείδωση και εγκλωβίζει τη θερμακρασία για την επιτάχυνση της συγκόλλησης. Στις ασημοκολλήσεις σαν συλλίπασμα χρησιμοποιούμε ένα άλας του βορίου που στην αγορά ονομάζεται βόρακας. Ο βόρακας υπάρχει σε υγρή και σε στερεή μορφή.

    Δείτε το αντίστοιχο λήμα για την συγκόλληση στο λεξικό μας

    4) Μετά την συγκόλληση το αντικείμενο μας έχει οξειδωθεί, και έχει κολλήσει πάνω του βόρακας. Για να το καθαρίσουμε το βουτάμε σε ένα ειδικό διάλυμα, το οποίο στη μαστορική διάλεκτο ονομάζεται άσπριση. Το διάλυμα αυτό παραδοσιακά είναι διάλυμα θειικού οξέως (βιτριόλι) σε νερό 10%. Το θειικό οξύ θέλει μεγάλη προσοχή στη χρήση για αποφυγή εγκαυμάτων. Στην αγορά κυκλοφορούν κάποια άλατα για αντικατάσταση του θειικού οξέος που είναι πιο ασφαλή στη χρήση.

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...