• ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

    Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

    Σε παλαιότερους πολιτισμούς οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα ορυκτά και τους κρυστάλλους, για να θεραπεύουν τις ασθένειες τους. Για τον σκοπό αυτό εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιότητες του ορυκτού λόγω της χημικής του σύστασης, π.χ. το έκαναν σκόνη και την έπιναν. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ασθένεια θεραπεύεται μόνο με την παρουσία του λίθου κοντά στον άρρωστο, ή ακόμη, αν ο άρρωστος φοράει τον λίθο σε κόσμημα.

    Οι ερμηνείες που δίνονταν κατά την αρχαιότητα και τον μεσαίωνα για την φύση και τα αίτια της ασθένειας, ήταν ανιμιστικές. Με την έννοια αυτή, ένας κρύσταλλος στον οποίο διέμεναν κάποια πνεύματα, μπορούσε να βοηθήσει στην θεραπεία. Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα δημιουργήθηκε στην ανθρωπότητα η βεβαιότητα για την «χημική» φύση της αρρώστιας. Η αρρώστια δημιουργείται από κάποιο μικρόβιο, ή κάποιον άλλο εξωγενή παράγοντα, που προκαλεί στον οργανισμό την εμφάνιση βλαπτικών δράσεων. Αν δοθεί στον ασθενή το κατάλληλο φάρμακο που κατασκευάστηκε στο εργαστήριο, εξουδετερώνεται η βλαπτική δράση, και ο άρρωστος αναρρώνει . Ακόμα και η ψυχική νόσος, σχιζοφρένεια, κατάθλιψη κ.λ.π., προκαλούνται από ουσίες που εκκρίνονται στον οργανισμό του ψυχικά ασθενούς, και τα φάρμακα αναλαμβάνουν να τις εξουδετερώσουν

    Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει σκεπτικισμός γι αυτή την βεβαιότητα, και πολλοί γιατροί σήμερα πιστεύουν, ότι στην αρρώστια (και στην θεραπεία) παίζουν ρόλο πνευματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Στα Λιθικά του Ορφέως, βρίσκουμε την εξής ενδιαφέρουσα ερμηνεία για την θεραπευτική δύναμη των λίθων: «Αυτή η μαύρη γη γεννά για τους ανθρώπους πράγματα που προκαλούν πολλές οδύνες και δυστυχία, αλλά και τα μέσα για την άμυνα εναντίον εκάστου πόνου. Η γη γέννησε μεν τα ερπετά, αλλά γέννησε και τα θεραπευτικά μέσα για τις πληγές που προκαλούν. Από την γη προέρχεται το γένος όλων των λίθων, και σε αυτούς βέβαια ενυπάρχει απέραντος και αδιάφθορος δύναμις» (αλλά λίθου πολύ μείζον επεί μένος άφθιτον αεί).


    Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούν κρυστάλλους για θεραπείες, οι λεγόμενοι new age healers (θεραπευτές της νέας εποχής). Το κίνημα new age, έχει τις ρίζες του σε αντίστοιχα κινήματα της νεολαίας της δεκαετίας του 1960. Το κίνημα new age μαζί με άλλα σημερινά φιλοσοφικά και θρησκευτικά ρεύματα, κρατάει το λεπτό νήμα της μυθολογικής και μυστικιστικής παράδοσης που διατρέχει ολόκληρη την ανθρώπινη Ιστορία. Μία αλληλουχία ιδεών και μύθων που ξεκινούν από τους λαούς της Μεσοποταμίας και την Αίγυπτο, στην αρχαία Ελλάδα, συνεχίζονται στην Αλεξάνδρεια των πρώτων μεταχριστιανικών χρόνων, μεταφέρονται από τους ʼραβες στην Ιβηρική χερσόνησο, από εκεί στους Αλχημιστές του μεσαίωνα. Οι ιδέες αυτές διαχέονται στις θρησκευτικές παραδόσεις των λαών αλλά και μπολιάζουν την επιστήμη που κυοφορείται κατά τον μεσαίωνα στις Ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Το new age σήμερα υιοθετεί οικολογικές και αντιτεχνολογικές απόψεις, αναζητά την αλήθεια σε πρακτικές και θεωρίες παλαιότερων πολιτισμών, που είχαν ξεχαστεί με την κυριαρχία της επιστήμης. Οι οπαδοί του κινήματος new age, αναζητούν, χρησιμοποιούν και σέβονται πάνω απ΄ όλα, αυτά που παράγει η «μάννα γη», όπως είναι οι κρύσταλλοι.


    Παράλληλα με την κρυσταλλοθεραπεία σε κάποιες ιστορικές περιόδους, είχε χρησιμοποιηθεί και η μεταλλοθεραπεία, που σήμερα έχει περιπέσει σε πλήρη αχρηστία. Πριν την μεταλλοθεραπεία προηγείτο η επονομαζόμενη μεταλλοσκοπία. Με αυτήν ο θεραπευτής, προσπαθούσε να προσδιορίσει την βιοχημική συγγένεια του καθενός ασθενούς με τα μέταλλα, δηλαδή την ιδιάζουσα ευαισθησία που εκδηλώνει ο άνθρωπος, από την επίδραση του κάθε μετάλλου. Η μεταλλοθεραπεία συνίστατο στην επίθεση φύλλων μετάλλου, χρυσού, αργύρου, μολύβδου, κ.λ.π., πάνω στο πάσχον μέρος του σώματος (σαν κομπρέσα) Η μεταλλοθεραπεία είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως, στην αρχαία Αίγυπτο, στην επικράτεια των Αράβων και στον Μεσαίωνα. Ο Γαληνός επίσης είχε σε μεγάλη υπόληψη την μεταλλοθεραπεία.
     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...