• Φωτισμός των κοσμημάτων

    Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

    Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με την λιανική πώληση, ο φωτισμός του καταστήματος αλλά κυρίως των εμπορευμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο στην προβολή των εμπορευμάτων και επηρεάζει αποφασιστικά τον πελάτη για αγορά ή όχι. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με τα κοσμήματα.

    Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες για τον φωτισμό των κοσμημάτων θεωρούνταν καταλληλότερες οι λάμπες αλογόνου 12 V ή 220 V  ή η παραπλήσια τεχνολογία HQI. Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί του φωτισμού προκρίνουν σαν καταλληλότερο είδος φωτισμού για κοσμήματα τις λάμπες τεχνολογίας LED. Ο φωτισμός με λάμπες LED ενσωματώνει μία σειρά πλεονεκτήματα που θα αναπτύξπυμε στη συνέχεια.

    Ποιότητα φωτός
    Αυτό που στην πραγματικότητα κάνει ο φωτισμός είναι να αναδεικνύει την ομορφιά του προιόντος που εκτίθεται. Ειδικά στην περίπτωση του κοσμήματος ο φωτισμός πρέπει να τονίζει τις ελκυστικές λεπτομέρειες αυτού του αντικειμένου.
    Πρέπει ακόμη (και αυτό είναι το δυσκολότερο) να τονίζει εξίσου τα διάφορα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο το κόσμημα. Ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι αυτό που ονομάζεται “θερμακρασία χρώματος”. Με απλά λόγια η θερμοκρασία χρώματος είναι το χρώμα του φωτός που παράγει η λάμπα. Με ακόμη πιό απλά λόγια είναι αυτό που ονομάζουμε θερμό φως ή ψυχρό φως. Στη φυσική μαθαίναμε ότι το θερμό, το ψυχρό και το ουδέτερο φως αντιστοιχούν σε διαφορετικές περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος συχνοτήτων. Το θερμό φως παράγει περισσότερες αποχρώσεις στην περιοχή του κίτρινου-πορτοκαλλί – κόκκινου, ενώ το ψυχρό φως έχει περισσότερες αποχρώσεις στην περιοχή του μπλε. Η περιοχή ανάμεσα σε αυτά τα δύο την ονομάζουμε ουδέτερη περιοχή. Όσον αφορά τα κοσμήματα, χρειαζόμαστε θερμό φως για την ανάδειξη των κίτρινων ή κόκκινων μετάλλων (χρυσός, χαλκός) και ουδέτερο φως για την ανάδειξη των άσπρων μετάλλων (ασήμι, πλατίνα). Με τις λάμπες τύπου LED επιλέγουμε την θερμοκρασία χρώματος που αντιστοιχεί στα μέταλλα που εκθέτουμε. Μπορεί να γίνει και συνδυασμός θερμών και ουδέτερων λαμπών, αν σε μία βιτρίνα συνυπάρχουν άσπρα και κίτρινα μέταλλα.

    Στο σημείο αυτό θα επισημάνουμε ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα των λαμπών LED που σχετίζεται με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Δεν εκπέμπουν υπεριώδη (UV) ακτινοβολία και θερμότητα, εν αντιθέσει με τις λάμπες αλογόνου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην ξεθωριάζουν και καταστρρέφονται τα υλικά που ντύνονται οι βιτρίνες (δερματίνες κ.λ.π.) αλλά και να μην θαμπώνουν τα κοσμήματα.

    Διάρκεια ζωής της λάμπας
    Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής, οι λάμπες LED έχουν σαφές πλεονέκτημα. Ο μέσος χρόνος ζωής μίας λάμπας LED είναι 50.000 ώρες με σωστή φωτεινότητα. Ο χρόνος αυτός είναι θεαματικά μεγαλύτερος από τις λάμπες αλογόνου που διαρκούν περίπου 2.000 ώρες. Η μεγάλη διάρκεια σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση καθιστούν την επιλογή LED μία πολύ συμφέρουσα οικονομικά λύση σε βάθος χρόνου.
    Η διάρκεια των 50.000 ώρών λειτουργίας αντιστοιχεί σε πολλά χρόνια (πάνω από 10) συνεχούς λειτουργίας του κοσμηματοπωλείου χωρίς να αλλάζονται λάμπες. Αυτό διευκολύνει μεταξύ άλλων και την σχεδίαση βιτρινών όπου το στοιχείο της επισκεψιμότητας της λάμπας δεν είναι τόσο σημαντικό.

    Περιβάλλον πώλησης
    Οι εργαζόμενοι σε κοσμηματοπωλεία γνωρίζουν τα προβλήματα που δημιουργούν οι λάμπες αλογόνου. Η μεγάλη θερμότητα που εκπέμπουν δημιουργούν δυσφορία στους πωλητές και τους πελάτες. Οι πελάτες σε ευχάριστο περιβάλλον παραμένουν περισσότερο στο κατάστημα, και τα έξοδα για κλιμαστισμό μειώνονται. Η θερμότητα στο εσωτερικό των βιτρινών θερμαίνει και σε βάθος χρόνου αλλοιώνει τα κοσμήματα.

    Ανταποδοτικότητα
    Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η απόφαση για τον φωτισμό των κοσμημάτων με LED έχει μόνο πλεονεκτήματα. Η οικονομία της επιχείρησης από τα έξοδα φωτισμού μειώνεται δραστικά δεδομένου ότι τα LED καταναλώνουν 50% λιγότερη ενέργεια για την ίδια ποσότητα φωτός. Σε λίγότερο από δύο χρόνια η επένδυση για αντικατάσταση των λαμπών με LED θα έχει αποσβεστεί.


      

    Φωτισμός δαχτυλιδιού με κατάλληλο φωτισμό LED και με λάμπες αλογόνου. Είναι αλήθεια ότι σε τέτοιου είδους φωτογραφικές συγκρίσεις πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί στην εποχή του Photoshop.

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...