• ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

    Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2011

      Το κόσμημα θεωρείται από τους επαγγελματίες φωτογράφους ένα θέμα με πολλές δυσκολίες στη φωτογράφισή του. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά βλέπουμε κακοφωτογραφημένα κοσμήματα. Αν όμως ένα ωραίο κόσμημα φωτογραφηθεί σωστά μπορεί να δώσει φωτογραφίες που είναι από μόνες τους έργα τέχνης. Σε παλαιότερο σημείωμα στη jewelpedia είχαμε δώσει οδηγίες για αρχάριους φωτογράφους. Το σημείωμα μας αυτό είναι μία από τις πιό πολυδιαβασμένες σελίδες αυτού του site. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για την φωτογράφιση του κοσμήματος. Ένα μόνιμο δίλημμα που υπάρχει σε κάθε φωτογράφιση κοσμημάτων είναι κατά πόσο πρέπει να φωτογραφηθούν μόνα τους ή αν πρέπει να δημιουργηθεί ένα ντεκόρ που θα περιβάλλει τα κοσμήματα στη φωτογραφία.
    Πριν λίγες μέρες το πολύ αξιόλογο site εφαρμοσμένων τεχνών dailyartmuse παρουσίασε την δουλειά το φωτογράφου Thomas Straub, Ο Straub γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει στο Παρίσι. Ασχολείται επί 15 χρόνια με τη διαφημιστική φωτογραφία και ειδικεύεται στη φωτογραφία κοσμήματος. Στο πελατολόγιό του ανήκουν οι Piaget, De Beers, Vogue (Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία), και Yves St. Laurent. Οι φωτογραφίες κοσμημάτων του Straub είναι εκπληκτικές. Ευρηματικές ιδέες, υποβλητικό ντεκόρ, και άρτια φωτογραφική τεχνική. Το ερωτηματικό του dailyartmuse προς τους αναγνώστες του σχετικά με αυτές τις φωτογραφίες, είναι κατά πόσον προβάλλουν το κόσμημα και βοηθούν την πώλησή του, ή μήπως το εξαφανίζουν στα μάτια του θεατή, ο οποίος επικεντρώνεται στην ομορφιά της φωτογραφίας και το ντεκόρ.
    Οι απαντήσεις ήταν ανάμικτες αλλά οι περισσότεροι κλίνουν προς την άποψη ότι οι πολύ στυλιζαρισμένες φωτογραφίες διαφημίζουν περισσότερο την ικανότητα του φωτογράφου παρά το φωτογραφιζόμενο κόσμημα. Είναι γεγονός πάντως πως οι πολύ γνωστές παγκοσμίως φίρμες κοσμημάτων προτιμούν τις στυλιζαρισμένες φωτογραφήσεις γιατί με αυτό τον τρόπο προωθούν καλύτερα την αισθητική αξία του brand name τους στη συνείδηση του κόσμου. Οι μικρότερες εταιρίες προτιμούν να προβάλλουν στις διαφημιστικές τους φωτογραφίες τα κοσμήματά τους. Ένα σημείο που κάποιοι επισημαίνουν είναι πως το πιό καλλιεργημένο τμήμα του κοινού γοητεύται από τις στυλιζαρισμένες φωτογραφίες όπου το ντεκόρ και το φωτογραφιζόμενο αντικείμενο μαζί, λένε με τη γλώσσα της φωτογραφικής τέχνης μία όμορφη ιστορία.

    Η ομορφιά του ανθρώπινου δημιουργήματος (σκαθάρι) συναγωνίζεται την ομορφιά του άνθους της αμαρυλλίδας. Δεξιά μία πολύ ευρηματική τοποθέτηση του κοσμήματος πίσω από ένα παλιό μεγεθυντικό φακό.

     

    Στις δύο αυτές φωτογραφίες κυριαρχεί ο υποβλητικός φωτισμός που δίνει ένα δραματικό τόνο στα προβαλλόμενα κοσμήματα.

         Ένα ειδικού τύπου “ντεκόρ” για φωτογράφιση κοσμημάτων είναι το ανθρώπινο σώμα και δη το γυναικείο. Εδώ οι ιστορίες που λέγονται αφορούν και πάλι την ομορφιά όπως σε όλα τα άλλα ντεκόρ, αλλά στη περίπτωση αυτή είναι πάνω απ' όλα ιστορίες υπαινιγμών.
    Το δίλλημα: κοσμήματα φωτογραφημένα μόνα τους ή κοσμήματα με ντεκόρ, στην περίπτωση των φωτογραφιών που ακολουθούν απαντήθηκε ως εξής : και με τους δύο τρόπους. Και το αποτέλεσμα εδώ μάλλον γέρνει προς την πλευρά της φωτογράφισης με το μοντέλο.


     

     

     

    Τα κολιέ του καλλιτέχνη Enric Majoral είναι πράγματι εντυπωσιακά. Όταν όμως προβάλλονται φορεμένα από το κατάλληλο άτομο γίνονται ακαταμάχητα.

    https://dailyartmuse.com/2010/12/09/enric-majoral-jewelry-models-smart-marketing/

     

    Tags : - Mάρκετινκ -
  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...