• ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

    Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η Εβδομάδα Κοσμήματος που έλαβε χώρα από τις 6 – 12 Ιουνίου στο Λονδίνο. Στην έκθεση αυτή που γίνεται για τέταρτη χρονιά είχαμε αναφερθεί και σε παλαιότερο σημείωμά μας. Σε αυτήν εκθέτουν κοσμήματά τους δημιουργοί από την Βρετανία και άλλες χώρες. Τις πρώτες μέρες επισκέπτονται την έκθεση μόνο επαγγελματίες από τον χώρο του κοσμήματος, καταστηματάρχες, αντιπρόσωποι, δημοσιογράφοι κ.λ.π. Τις τελευταίες μέρες η έκθεση ανοίγει για το κοινό, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν και πωλήσεις απευθείας στους επισκέπτες.
    Η έκθεση αυτή παρά τα λίγα χρόνια αφότου ξρκίνησε, δείχνει να έχει μία ισχυρή δημόσια παρουσία και επιρροή, και επίσης ένα διευρυνόμενο κατάλογο σημαντικών δημιουργών που συμμετέχουν. Ένα τμήμα της έκθεσης έχει την ονομασία Treasure. Εκεί συγκεντρώνονται οι καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο λεγόμενο Contemporary Jewellery. Οι δημιουργοί αυτών των κοσμημάτων έχουν την τάση για συνεχείς πειραματισμούς με τα σχέδια του κοσμήματος και με τα υλικά που χρησιμοποιούν. Είναι το κόσμημα που διαφοροποιείται από την κυρίαρχη σχεδιαστική τάση που καθορίζεται από τα μεγάλα ιταλικά και γαλλικά brands του κοσμήματος. Στην Ελλάδα για το Contemporary Jewellery έχει επικρατήσει η ονομασία Καλλιτεχνικό Κόσμημα. Οι δημιουργοί τέτοιων κοσμημάτων στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κυρίως τι ασήμι για τις δημιουργίες τους. Σε εκθέσεις όπως η Treasure που απευθύνονται σε μαγαλύτερες αγορές υπάρχουν δημιουργοί καλλιτεχνικών Κοσμημάτων που χρησιμοποιούν χρυσό, πλατίνα και γενικώς ακριβότερα υλικά. Πρέπει να σημειώσουμε πως τα όρια ανάμεσα στο Contemporary και το Mainstream κόσμημα δεν είναι πιά τόσο ευδιάκριτα. Η Treasure βρίσκεται υπό την αιγίδα της ACJ (Association for Contemporary Jewellery) που είναι ένας οργανισμός στη Βρετανία που έχει σαν σκοπό την διάδοση του καλλιτεχνικού κοσμήματος και την εξοικίωση του κοινού με αυτό.
    Ανάμεσα στους εκθέτες υπήρχε και μία ομάδα 11 δημιουργών οι οποίοι υποστηρίζουν το κίνημα Fairtrade. Οι εκθέτες αυτοί χρησιμοποιούν πρώτες ύλες πιστοποιημένες από την οργάνωση Fairtrade. Αυτό σημαίνει πως τα υλικά αυτά παράγονται με μεθόδους που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, και παρέχουν το μέγιστο όφελος στις κοινότητες που ασχολούνται με την παραγωγή του χρυσού και των πολύτιμων πετρών. Είναι γεγονός ότι οι ʼγγλοι είναι ιδιαίτερα ευαίοσθητοι σε περιβαλλοντικά και ηθικά ζητήματα, αλλά το θέμα της οικολογικής πιστοποίησης των προιόντων θα το συναντάμε όλο και συχνότερα στο μέλλον.
    Όσον αφορά τις σχεδιαστικές κατευθύνσεις των δημιουργών, πολλοί χρησιμοποίησαν χρώμα στα κοσμήματά τους, οι κατασκευές γίνονται συνεχώς ελαφρύτερες λόγω της αύξησης της τιμής των πολύτιμων μετάλλων, και τα διαμάντια χρησιμοποιούνται πολλά μικρά αντί για ένα μεγάλο κεντρικό.

     

       Δαχτυλίδι της Jessica Poole σε σχήμα τρομπέτας με κίτρινο χρυσό και διαμάντια. Λιανική τιμή 3.600 λίρες. Δεξιά. Δαχτυλίδι πλεχτό σε ρωμαικό στυλ με κίτρινο χρυσό και πρενίτη. Κατασκευασμένο από τον Rina Tairo τιμή 2.200 λίρες.

      

       Σκουλαρίκια από πλατινένιο σύρμα με διαμάντια. Έργο του Tom Rucker τιμή 16.400 λίρες. Δεξιά. Δαχτυλίδια με κίτρινο χρυσό και ακατέργαστα διαμάντια. Έργο του Nada G MALAK, τιμή 5.750 έκαστο.

    https://www.acj.org.uk/

    https://www.fairtrade.org.uk/gold/

      

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...