• ΟΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

    Παρασκευή, 14 Μαϊου 2010

    Με αφορμή την αναμενόμενη άφιξη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, και με αφορμή μία συνεχή αναφορά στα κοσμήματα από την Τουρκία από τους Έλληνες εμπόρους κοσμημάτων, κάναμε μία μικρή έρευνα για την Τουρκική βιομηχανία κοσμήματος. Οι αριθμοί που συναντήσαμε είναι πράγματι απίστευτοι, και οι συγκρίσεις με την καθ' ημάς πραγματικότητα σε οδηγούν στο ντουλάπι με τα Lexotanil.
    Είναι γεγονός ότι α τελευταία χρόνια η Τουρκία δεν ήταν ανάμεσα στα προσφιλή θέματα των Ελληνικών μέσων ενημέρωσης.  Με εξαίρεση τις ρουτινιάρικες ντεμέκ αερομαχίες στο Αιγαίο, είχαμε αφήσει την Τουρκία σαν μία κατεστραμμένη χώρα από τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη ή μία χώρα έτοιμη για εμφύλιο με τους Κούρδους την περίοδο του Οτσαλάν. Όμως τα τελευταία χρόνια η Τουρκία ευτύχησε να έχει μία φωτισμένη πολιτική ηγεσία παλαιότερα υπό τον Οζάλ, και τα τελευταία χρόνια υπό τον ιδιοφυή πολιτικό Ερντογάν. Η Τουρκία ανέβηκε πολλά σκαλοπάτια και από την τριτοκοσμική υπανάπτυξη και έχει μπεί σε ένα σπιράλ παραγωγικής και οικονομικής ανόδου. 
    Στο χώρο του κοσμήματος η Τουρκία είναι μία παγκόσμια υπερδύναμη. Στη βιομηχανία αυτή  απασχολούνται 250.000 άνθρωποι. Υπάρχουν 3.000 παραγωγικές επιχειρήσεις, 500 χονδρέμποροι και 25.000 μαγαζιά λιανικής πώλησης. Από τις 3.000 παραγωγικές μονάδες της Τουρκίας οι 50 είναι μεγάλα εργοστάσια που απασχολούν από 200 έως 1.500 εργαζόμενους η κάθε μία. Δύο από αυτές η Favori και η Goldas είναι κολοσσοί.

    Η Favori ιδρύθηκε το 1992 και ανήκει στην οικογένεια του ιδρυτή της. Η εταιρία επεξεργάζεται 26 τόνους καθαρού χρυσού ετησίως. Το εργοστάσιό της εκτείνεται σε επιφάνεια 23.000 τ.μ. Παράγει 6.000 νέα σχέδια κοσμημάτων κάθε χρόνο, και μόνο στο σχεδιαστικό της τμήμα εργάζονται 45 ειδικευμένοι σχεδιαστές κοσμημάτων. Η Favori λειτουργεί μόνο στην Τουρκία 2.000 μαγαζιά με το δικό της brand. H Goldas ιδρύθηκε το 1993 στην Κωνσταντινούπολη. Παράγει χρυσά κοσμήματα 8 – 24 καράτια και ασημένια κοσμήματα 925. Το δειγματολόγιό της αποτελείται από περισσότερα από 60.000 κωδικούς. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, του Χονκ Κονκ και του Λονδίνου. Η Goldas εξάγει κοσμήματα σε 45 χώρες, έχει ιδιόκτητα καταστήματα στην Τουρκία την Ρωσία και την Κίνα και ο τζίρος της το 2007 ήταν 3,58 δισεκατομμύρια $. 
    Η σοφή στρατηγική με την οποία αναπτύχθηκε η Τουρκική βιομηχανία κοσμήματος είναι ολοφάνερη από τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Kuyumcukent. Το Kuyumcukent (Η πόλη των χρυσοχόων) ξεκίνησε να χτίζεται το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2006. Το τεράστιο κτηριακό συγκρότημα έχει επιφάνεια 128.00 τ.μ. ( 3πλάσιο από το The Mall). Βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης κοντά στο Μεγάλο Παζάρι την παλιά αγορά των χρυσικών της Πόλης. Στο κτηριακό αυτό συγκρότημα επενδύθηκαν 180 εκ.$ και έγινε με τη συμβολή της κυβέρνησης. Το κτήριο λειτουργεί με πολύ ψηλά στάνταρντ ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Μέσα σε αυτό λειτουργούν πολλά εργοστάσια κοσμήματος, 448 χονδρέμποροι και 971 μαγαζιά λιανικής πώλησης κοσμημάτων.
    Η Τουρκική βιομηχανία κοσμήματος εξάγει σε περισσότερες από 130 χώρες με κυριότερους πελάτες τις ΗΠΑ τα ΗΑΕ, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία και Ισραήλ. Είναι η δεύτερη εξαγωγός χώρα κοσμημάτων παγκοσμίως κάτω από την Ιταλία και πάνω από την Κίνα και την Ινδία. Εξάγουν ετησίως περισσότερους από 400 τόνους χρυσού σε κόσμημα και 200 τόνους ασημένιων κοσμημάτων.
       Το 2007 εισήχθησαν επισήμως στην Τουρκία 107.000 καράτια διαμαντιών αλλά η πραγματική ποσότητα υπολογίζεται σε πάνω από 1 εκ. καράτια. Από το 2007 η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη Kimberley Process  για την απαγόρευση διακίνησης διαμαντιών με ύποπτη προέλευση. 
       Διαβάζοντας τα παραπάνω νούμερα το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι να αρχίσεις να μοιρολογάς γι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα της ανακυκλούμενης μιζέριας. Θα αναφέρουμε μόνο το δεύτερο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό. Τα 400 χρόνια που οι Έλληνες συμβίωναν με τους Τούρκους εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες ήταν οι επιχειρηματίες, και οι Τούρκοι ήταν οι εργάτες. Οι Έλληνες ήταν οι μορφωμένοι, οι κοσμοπολίτες οι πλούσιοι. Μέχρι που ξεριζώθηκαν για πολιτικούς λόγους οι Έλληνες ήταν οι κυρίαρχοι το εμπορίου της βιομηχανίας και του πιστωτικού συστήματος στην Κωνσταντινούπολη, στην Τραπεζούντα στη Σμύρνη και παντού στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Θα αποφασίσουμε άραγε να ξαναπιάσουμε το νήμα της δημιουργίας, της εξωστρέφειας της καινοτομίας, ή θα συνεχίσουμε να μοιρολογάμε και να προσπαθεί ο ένας να κλέψει και να εξαπατήσει τον άλλο όπως μάθαμε τα τελευταία χρόνια?
       Για το τέλος έχουμε μία επισήμανση μικρής σημασίας. Η Τουρκική βιομηχανία κοσμήματος ισχυρίζεται ότι είναι κληρονόμος μιας παράδοσης 5000 χρόνων. Θα επισημάνουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι απλώς μία ανακρίβεια για διαφημιστικούς λόγους. Οι αρχαίοι λαοί που είχαν αξιόλογη μεταλλουργική δραστηριότητα στη Μικρά Ασία όπως οι κάτοικοι της Λυδίας το 700 π.Χ. φυλετικά δεν έχουν σχέση με τους Τούρκους. Το Βυζάντιο δεν ήταν πολιτισμός των Τούρκων, αλλά και οι χρυσικοί στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη και αλλού ήταν πάντα Έλληνες. 
     

       Το εμπορικό κέντρο κοσμημάτων Kuyumcukent στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

       Το εμπορικό κέντρο κοσμημάτων Kuyumcukent στην Κωνσταντινούπολη.

    https://www.rotaforte.com/en/turkishjewelry.php

    https://www.diamondworld.net/contentview.aspx?item=3966
     

     

    Tags : - Τουρκία -
  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...