• Ασήμι: Η επένδυση της δεκαετίας ή η μεγάλη φούσκα ?

    Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΣΗΜΙΟΥ  ΣΕ ΕΥΡΩ / ΚΙΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ JEWELPEDIA

        

    Μία ρήση της αγοράς λέει πως οικονομολόγος είναι ένας κύριος που θα σας εξηγήσει αύριο για ποιό λόγο αυτό που πρόβλεψε χθες διαψεύστηκε σήμερα. Η περιγραφή αυτή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Και ο λόγος είναι πως μία οικονομική πρόβλεψη εξαρτάται από πάμπολλους παράγοντες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστούν ο καθένας με το πραγματικό του βάρος ώστε να προκύψει μία ακριβής πρόβλεψη. Ένας οικονομικός αναλυτής όμως μπορεί να επισημάνει κάποιους παράγοντες που συμβάλλουν στο ένα ή το άλλο γεγονός όπως για παράδειγμα στον καθορισμό των τιμών των πολύτιμων μετάλλων.

    Οι περισσότεροι αναλυτές του κεντρικού οικονομικού τύπου ασχολούνται κυρίως με την τιμή του χρυσού που ενδιαφέρει ασφαλώς πολύ κόσμο. Τα σχετικά άρθρα που δημοσιεύονται στον ελληνικό οικονομικό τύπο σας τα προτείνουμε μέσω της στήλης μας Νέα από το Διαδίκτυο.  Εμείς στο παρόν σημείωμα θα ασχοληθούμε με την τιμή του ασημιού.Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την πορεία της τιμής του ασημιού. Αυτοί μπορεί να είναι επενδυτές οι οποίοι έπαψαν προσφάτως να περιφρονούν την επένδυση σε ασήμι, ή μπορεί να είναι επαγγελματίες που το χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη στη δουλειά τους. Ας δούμε κάποια στοιχεία που μπορούμε να τα προσεγγίσουμε είτε από επαγγελματικό, είτε από εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον.

    - Τα αποθέματα του ασημιού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε θησαυροφυλάκια, σπίτια κ.λ.π. είναι 5 δισεκατομμύρια ουγκιές. Αυτό που ίσως δεν θα περιμέναμε είναι πως τα αποθέματα του χρυσού είναι επίσης 5 δισ. ουγκιές. Δηλαδή τα αποθέματα χρυσού και ασημιού είναι ίδια παρότι η τιμή του χρυσού σήμερα είναι 40 φορές μεγαλύτερη από την τιμή του ασημιού. Η ποσότητα του ασημιού που έχει παραχθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα του χρυσού. Το ασήμι όμως χρησιμοποιήθηκε σε βιομηχανικές εφαρμογές και χάθηκε ενώ ο χρυσός ανακυκλώνεται διαρκώς και παραμένει διαθέσιμος σε μεγάλο ποσοστό.

    - Τα αποθέματα του ασημιού που υπάρχουν κάτω από το έδαφος σύμφωνα με την Γεωλογική Υπηρεσία των Η.Π.Α. (USGS) είναι 12.8 εκ. ουγκιές. Το εντυπωσιακό είναι πως με βάση τους σημερινούς ρυθμούς εξόρυξης τα αποθέματα αυτά θα εξαντληθούν σε μόλις 16 χρόνια.

    - Η ζήτηση του ασημιού από την βιομηχανία παραμένει πολύ ισχυρή, και ανέρχεται σε 600 εκ. ουγκιές ετησίως. Τις προηγούμενες δεκαετίες η βασική βιομηχανική εφαρμογή του ασημιού ήταν οι φωτογραφικές και ακτινογραφικές πλάκες, οι οποίες στην πράξη καταργήθηκαν. Όμως προέκυψαν εν τω μεταξύ άλλες εφαρμογές σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως οι τηλεοράσεις LCD και τα κιινητά τηλέφωνα. Το ασήμι έχει την καλύτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα από τα άλλα μέταλλα, οπότε έχει την μεγαλύτερη αξιοπιστία σε ευαίσθητα ηλεκτρικά όργανα και ηλεκτρονικά κυκλώματα.
     

    - Τα σύγχρονα όπλα επίσης έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε ασήμι. Για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά συστήματα που περιέχει μία ναυτική τορπίλη απαιτούν την απίστευτη ποσότητα 4.161 ουγκιές ασημιού. Είναι αυτονόητο ότι πολλές από αυτές τις εφαρμογές έχουν τον χαρακτήρα του ανελαστικού, που σημαίνει πως για παράδειγμα ο στρατός θα πληρώσει το ασήμι σε οποιαδήποτε τιμη προκειμένου να αγοράσει τα όπλα που χρειάζεται.

    - Οι εφαρμογές του ασημιού είναι συνεχώς διευρυνόμενες. Ασήμι υπάρχει σε διακόπτες και κυκλώματα οικιακών συσκευών (φούρνοι μικροκυμάτων, κλιματιστικά). Χρησιμοποιείται στην αεροναυπηγική, στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα διαστημόπλοια. Χρησιμοποιείται στην ιατρική για την αντιμικροβιακή του δράση, γνωστή από αιώνες, αλλά και στην προσθετική χειρουργική. Στην αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιείται για πολλούς διακόπτες στα αυτοκίνητα. Και βέβαια μία σημαντική ποσότητα του παραγόμενου ασημιού διοχετεύεται στη βιομηχανία κοσμημάτων, ασημένιων σκευών και νομισμάτων για συναλλαγές, για συλλογές ή για αποθησαυτισμό.

    - Το ασήμι είναι το πολύτιμο μέταλλο που είναι πιό επηρρεπές στη χειραγώγιση. Ο προφανής λόγος είναι πως είναι πολύ μικρότερα τα ποσά (σε σχέση π.χ. με το χρυσό) που απαιτούνται για να δοκιμάσει κάποιος να χειραγωγήσει τις τιμές. Το γεγονός επίσης ότι το ασήμι χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές και στρατιωτικές εφαρμογές δημιουργεί την υποψία ότι κάποιοι θα θέλουν να ελέγχουν τα αποθέματα και τις τιμές. Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν πως η τράπεζα J.P. Morgan κατέχει τεράστιες ποσότητες ασημιού, σε σημείο να μπορέι να επηρρεάσει αποφασιστικά την τιμή στο χρηματιστήριο. 

    - Η πιό γνωστή ιστορία χειραγώγησης των τιμών του ασημιού είναι αυτή των αδελφών Hunt. Τα αδέλφια Nelson και William Huntt ήταν οι βαθύπλουτοι γιοί του ιδιοκτήτη πετρελειοπηγών H.L. Hunt. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισαν να επενδύουν μανιωδώς στο ασήμι. Μετά από 10 χρόνια συνεχών αγορών ασημιού, έφτασαν να κατέχουν το 1/3 των συνολικών παγκόσμιων αποθεμάτων ασημιού. Η έλλειψη του πολύτιμου μετάλλου από την αγορά και οι επιλεκτικές αγοραπωλησίες των αδελφών Hunt, οδήγησαν την τιμή του ασημιού από 6$/ουγκιά στο απλησίαστο ρεκόρ όλων των εποχών 47,6$/ουγκιά. Η άνοδος αυτή απέφερε στα δύο αδέλφια εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κέρδη, και την απόλυτη ασφυξία στην αγορά που δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στον οκταπλασιασμό της τιμής του ασημιού σε λίγους μήνες. Οι χρηματιστηριακές αρχές της Νέας Υόρκης επενέβησαν και τροποιποίησαν τη νομοθεσία και επέβαλλαν τεράστια πρόστιμα. Αυτό αποτέλσε την αφετηρία της πτώσης των αδελφών Hunt, οι οποίοι αργότερα οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία.

    - Στη σημερινή εποχή οι χώρες (οι κυβερνήσεις) αυξάνουν τις θέσεις τους σε ασήμι. Η Κίνα παράγει ετησίως περίπου 100 εκ. ουγκιές ασημιού. Εδώ και πέντε χρόνια η ποσότητα αυτή αγοράζεται από το κινεζικό κράτος και το ασήμι που χρειάζεται η βιομηχανία εισάγεται. Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ορυχείων ασημιού σε δημόσια γη. Η προφανής εξήγηση είναι πως θα χρησιμοποιήσουν τα δικά τους αποθέματα όταν το μέταλλο γίνει σπάνιο.

    - Η αναλογία τιμής του ασημιού προς τον χρυσό είναι σήμερα περίπου 1/40. Δηλαδή ο χρυσός είναι 40 φορές ακριβότερος από το ασήμι. Πριν λίγους μήνες η αναλογία αυτή λήταν 1/70 (!). Αν δούμε όμως το διάγραμμα των δύο τελευταίων αιώνων, κατά το μεγαλύτερο διάστημα η αναλογία τιμών ήταν 1/16. Αν σήμερα αυτή η αναλογία επανέλθει η τιμή του ασημιού θα ανέβει τουλάχιστον κατά 2,5 φορές, εφόσον η τιμή του χρυσού παραμείνει σταθερή.

    Πίνακας τιμών αημιού προς χρυσό


    - Οι προβλέψεις που δημοσιεύονται κάνουν λόγο στις περισσότερες περιπτώσεις γιά άνοδο της τιμή του ασημιού (και του χρυσού) ίσως και διπλασιασμό της μέχρι το τέλος του 2011. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι εν μέσω ενός ανοδικού κύκλου τιμών, οι περισσότερες προβλέψεις που δημοσιεύονται προβλέπουν περαιτέρω άνοδο, και αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του καθοδικού κύκλου προβλέπουν κατακρήμνιση. Ένα ακόμη γεγονός που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι ενίοτε οι προβλέποντες έχουν άμεσο ενδιαφέρον για το είδος που μελετούν όπως εν προκειμένω οι τράπεζες J.P. Morgan και HSBC που κάνουν προβλέψεις, κατέχουν και οι δύο μεγάλες ποσότητες ασημιού, άρα στις προβλέψεις τους πρέπει αν έιμαστε πολύ επιφυλακτικοί.

     

     Ράβδος ασημιού

    Οι ράβδοι ασημιού πρέπει να αγοράζονται από αξιόπιστο έμπορο, γιατί σε κάποιο ποσοστό κυκλφορούν νοθευμένες. Η νοθεία στις ράβδους ασημιού γίνεται με μολυβδαίνιο γιατί αυτό το μέταλλο ξεγελάει τα μηχανήματα που μετρούν την καθαρότητα της ράβδου. Το αντίστοιχα μέταλλο νοθείας για τον χρυσό είναι το βολφράμιο.

     

    https://www.silverinstitute.org/


    https://www.jewelpedia.com/news_det_catid,29,id,369,i+timi+tou+asimiou+ta+teleitaia+600+xronia.html

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...