• Δέκα χρόνια μετά

    Σάββατο, 01 Ιουνίου 2013

     

    Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αυστρία η συνάντηση εμπειρογνομόνων της βιομηχανίας του κοσμήματος με την ονομασία Link Jewelry Summit Vienna.

    Ένα γεγονός που συζητήθηκε εκτενώς σε αυτό το συμπόσιο ήταν η ομιλία του Thomas Tochtermann, διευθυντή της εταιρίας συμβούλων McKinsey & Company’s . Την ομιλία που παρακολούθησαν 300 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, διευθυντές μεγάλων εταιριών κοσμημάτων και γενικά άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν το μέλλον αυτής της βιομηχανίας.

    Ο τίτλος της ομιλίας ήταν “Outlook 2020: Crystal Clear Vision” και αφορούσε την εικόνα που θα έχει η βιομηχανία του κοσμήματος 10 χρόνια μετά.

    Θα μπορούσε να πει κανείς ότι την εποχή των ταχύτατων αλλαγών που ζούμε μία πρόβλεψη για 10 χρόνια μετά, μάλλον ανάγεται στη σφαίρα της προφητείας. Όμως οι βασικοί παίκτες της αγοράς χρειάζονται τέτοιου είδους προβλέψεις για να οικοδομήσουν τις μελλοντικές στρατηγικές τους. Οι μικρότεροι παίκτες μάλλον τις χρειάζονται για να οργανώσουν την άμυνά τους.

    Η ομιλία του κυρίου Tochtermann περιστράφηκε γύρω από μία κεντρική υπόθεση “ Η βιομηχανία του κοσμήματος θα υποστεί τα επόμενα 10 χρόνια ανάλογες αλλαγές με αυτές που υπέστη η βιομηχανία του ρούχου τα προηγούμενα 20 χρόνια”

    Οι αλλαγές αυτές θαεπικεντρωθούν πάνω στους εξής άξονες:

    • Τα στεγανά ανάμεσα στις επιμέρους κατηγορίες κοσμημάτων τείνουν να καταργηθούν

      Παλαιότερα η διάκριση ανάμεσα στα φο μπιζού και τα αληθινά κοσμήματα ήταν αυτονόητη. Επίσης η διάκριση ανάμεσα στα κοσμήματα μόδας και τα κλασσικά κοσμήματα ήταν ξεκάθαρη. Σταδιακά οι διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη αμβλύνονται

    • Οι φίρμες (brands) θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους

      Στη σημερινή εποχή τα κοσμήματα φίρμας κατέχουν μόνο το 20% επί του συνόλου των πωλήσεων. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό του 2003. Εκτιμάται ότι το 2020 το ποσοστό θα είναι πάνω από 30%. Όταν λέμε φίρμες δεν εννοούμε μόνο τις μεγάλες εταιρίες κοσμημάτων αλλά και brands από άλλους χώρους που παράγουν και κοσμήματα. Επίσης μία διευρυνόμενη τάση είναι τα μεγάλα μαγαζιά μιάς φίρμας (monobrand). Οι φίρμες θέλουν να ελέγχουν μέσα σε αυτά τα μαγαζιά το προιόν και τη σχέση τους με τον πελάτη.

    • Οι πωλήσεις θα πραγματοποιούνται μέσα από διάφορα κανάλια

      Ήδη το ίντερνετ και οι άλλες μορφές λιανικής έχουν το μεριδιό τους στο τζίρο των επιχειρήσεων, και η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί το μαγαζί λιανικής με το ζωντανό εμπόρευμα. Οι άνθρωποι θέλουν να αγγίζουν τα πολύτιμα αντικείμενα που θα αγοράσουν, εκτός αυτού υπάρχει πάντα το θέμα της εμπιστοσύνης.

    • Οι ισχυροί παίκτες της αγοράς θα συνεννώνουν τις δυνάμεις τους

      Σήμερα οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες κοσμημάτων πραγματοποιούν το 12% του παγκόσμιου τζίρου. Η τάση αυτή είναι αυξανόμενη και στο πέρασμα των χρόνων θα μεγενθύνονται οι μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των μεμονωμένων. Ο παγκόσμιος τζίρος του κοσμήματος είναι 1,5 δις ευρώ, το 1/10 του τζίρου των ρούχων. Το ποσοστό καθαρού κέρδους των κοσμημάτων είναι 8% ενώ των ρούχων είναι 10%. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εξισωθούν τα ποσοστά κέρδους.

    • Ο σημαντικός όγκος του εμπορίου θα γίνεται μέσα στις πολύ μεγάλες πόλεις

      Το 2025 θα υπάρχουν 600 πολύ μεγάλες πόλεις στις οποίες θα κατοικούν περισσότερο από το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι 440 από αυτές θα βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου αναμένεται ότι θα μετατοπιστεί ο κύριος όγκος του εμπορίου.

    Τελειώνοντας την ανάλυσή του ο Thomas Tochtermann επεσήμανε μερικές παγίδες στις οποίες μπορεί να πέσει μία εταιρία κατά την επέκτασή της:

    Τα είδη lifestyle, θέλουν προσοχή όσον συνδυάζονται με το υπόλοιπο concept.

    Η μετάβαση μιας εταιρίας από την χονδρική στη λιανική δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά.

    Καλύτερα να αποφύγεται το licensing. Συχνά δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

    Το francising είναι ένας καλός τρόπος επέκτασης. Όμως κι αυτός θέλει τεχνογνωσία.

    Μία υποσημείωση για το τέλος: Οι αναλύσεις αυτές είναι ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Πολλές φορές όμως οι ομιλητές δείχνουν μία μεροληψία υπέρ των απόψεων ή επιλογών της εταιρίας που φιλοξενεί το συμπόσιο ή είναι χορηγός.

    Και η έκπληξη. Το βραχιόλι στη βιτρίνα από το site της Jewelry Summit είναι της ελληνικής εταιρίας Artwear Dimitriadis

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...