• ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΙΛΙΟΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ

    Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

    Και ακόμη περισσότεροι. Συγκεκριμένα είμαστε 203,758. Τόσες ήταν οι επισκέψεις που δέχτηκε η Jewelpedia κατά το 2010.

    Όπως ίσως έχετε διαβάσει στα προηγούμενα σημειώματά μας το παρόν site ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2009 πριν από δύο χρόνια. Η φιλοδοξία του ήταν και είναι να παρέχει με πληρότητα και αξιοπιστία πληροφορίες και ενημέρωση για το χώρο του κοσμήματος. Ειδήσεις, τεχνικά θέματα, μόδα, οικονομικά θέματα γύρω από το κόσμημα, τους πολύτιμους λίθους, τα ρολόγια, και στο βαθμό που μπορούμε εικαστικά θέματα που έχουν μία συνάφεια με το κόσμημα και την μεταλλουργία όπως χαρακτική, γλυπτική κ.λ.π.
    Η όλη διαχείρηση και επιμέλεια του site, γίνεται από ανθρώπους που είναι επί πολλά χρόνια επαγγελματίες στο χώρο του κοσμήματος. Όταν ξεκίνησε αυτό το site, όσοι αντιλαμβάνονταν την τεράστια προσπάθεια που ενσωματώνει, μας ρωτούσαν καλοπροαίρετα, τι σκοπό έχει όλο αυτό το εγχείρημα, από που θα βγαίνουν λεφτά από όλη αυτή την ιστορία, που είναι τέλος πάντων το κόλπο στην υπόθεση. Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο έχει αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει κόλπο.
    Λένε πως ένας συγγραφέας γράφει το βιβλίο που θα ήθελε να διαβάσει. Ακριβώς το ίδιο συνέβη με τους δημιουργούς της Jewelpedia. Φτιάξαμε ένα site που θα θέλαμε να υπάρχει στην ελληνική γλώσσα. Σαν αυτά που μπαίνουμε και θαυμάζουμε με αγγλόφωνο περιεχόμενο, προσαρμοσμένο όμως στα ελληνικά δεδομένα και (δυστυχώς) υπό τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα πενιχρά μέσα μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ( και τα email σας συχνά το επιβεβαιώνουν) ότι ο ενθουσιασμός μας που δεν εξατμίστηκε και δεν υπονομεύτηκε από τη γενικευμένη μιζέρια, υποκαθιστά ως ένα σημείο τους περιορισμένους πόρους.
    Μία επιχείρηση μετράει την επιτυχία της με τις εισπράξεις της. Ένας πολιτικός μετράει την απήχησή του με τις ψήφους. Ένα site μετράει τις επισκέψεις του. Τη χρονιά που πέρασε είχαμε 203.758 επισκέψεις. Οι επισκέπτες μας μπήκαν και διάβασαν 678.205 σελίδες της Jewelpedia. Η τάση αυτή είναι συνεχώς ανοδική. Τους τελευταίους μήνες έχουμε φτάσει τις 25.000 επισκέψεις μηνιαίως. Τα νούμερα αυτά μας δίνουν διπλή ικανοποίηση. Από τη μιά οι χιλιάδες ώρες που έχουμε αφιερώσει σε αυτό το site φαίνεται ότι δημιούργησαν ένα υλικό χρήσιμο σε κάποιους ανθρώπους. Και από την άλλη δεν καταφύγαμε στα συνήθη φτηνά κόλπα για προσέλκυση επισκεπτών, δηλαδή κουτσομπολιά, γυμνό κ.λ.π.
    Και λίγη ακόμη αριθμολαγνεία. Την προηγούμενη χρονιά οι περιηγούμενοι στο διαδίκτυο χρησιμοποίησαν 66.897 λέξεις ή φράσεις αναζήτησης που τους οδήγησαν στις σελίδες της Jewelpedia. Με άλλα λόγια σε 66.897 (και πολύ περισσότερες) λέξεις οι μηχανές αναζήτησης προτείνουν τις σελίδες της Jewelpedia στις πρώτες θέσεις αποτελεσμάτων τους. Τυχαίο? Δε νομίζω! Ο λόγος είναι απλός. Οι μηχανές αναζήτησης με τα ευφυή κριτήρια που χρησιμοποιούν μετρούν την ικανοποίηση των επισκεπτών και την πληρότητα του περιεχομένου που υπάρχει στις σελίδες της Jewelpedia σε ένα τεράστιο αριθμό λέξεων ή φράσεων (Βλέπε και εδώ).

    Την προηγούμενη χρονιά προσθέσαμε στο site αρκετές λειτουργίες που βοήθησαν την πλοήγηση στο εσωτερικό του αλλά και στο διαδίκτυο γενικά. Συγκεκριμένα προστέθηκαν ετικέτες (Tags) στο κάτω μέρος των Νέων, ώστε αυτά να ομαδοποιούνται πιό σωστά και οι αναγνώστες να επικεντρώνονται πιό εύκολα στο θέμα που τους ενδιαφέρει. Στην Αρχική σελίδα προστέθηκε η στήλη Νέα από το Διαδίκτυο στην οποία συναθροίζονται όλες οι ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα σχετικές με το αντικείμενό μας. Πρίν λίγες μέρες προσθέσαμε δυνατότητα σύνδεσης με το site κοινωνικής δικτύωσης Facebook. (Το μπλε εικονίδιο με το F και την ένδειξη: Μοιραστείτε το))
    Η Jewelpedia θα είναι εδώ και το 2011. Υπάρχουν πολλά project που θα θέλαμε να τρέξουν μέσα από αυτό το site. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
    1. Να προστεθεί μία ενότητα : Ρώτησε τον Ειδικό. Μέσα από εκεί θα μπορούσαν να δίνονται απαντήσεις σε απορίες εγκυκλοπαιδικές, τεχνικές, ιστορίας του κοσμήματος, μάρκετινκ, ακόμη και θέματα αγοράς από ανθρώπους που γνωρίζουν τα θέματα.
    2. Να προστεθεί ενότητα για γνωριμία των επισκεπτών με τους Έλληνες δημιουργούς. κοσμήματος. Αρχίζοντας ίσως από παλιούς μαστόρους που θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τον τρόπο που δημιουργούσαν σε παλιότερες εποχές, αλλά και το παρόν της Ελληνικής παραγωγής
    3. Να μεταγλωτιστεί το site σε άλλες γλώσσες. Οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου είναι περίπου 3 εκατομμύρια. Οι Κινέζοι είναι 500 εκατομμύρια. Αν αυτό το site to 2011 θα έχει 300.000 επισκέπτες στα ελληνικά, στην κινεζική γλώσσα θα είχε θεωρητικά 54 εκατομμύρια επισκέπτες. Αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές π.χ. για τις ελληνικές επιχειρήσεις που είναι καταχωρημένες στους καταλόγους μας.
    4. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα market place που ο κάθε δημιουργός ή και έμπορος από δικό του panel διαχείρησης να ενημερώνει την αγορά συνεχώς για τις νέες του προτάσεις.
    5. Να ανέβουν όλα τα εξαντλημένα βιβλία σχετικά με το κόσμημα σε ηλεκτρονική μορφή στο site , ώστε να μπορεί. ο ενδιαφερόμρνος να τα κατεβάσει και να τα διαβάσει.
    Σταματάμε εδώ γιατί ήδη αυτά που αναφέραμε είναι πάρα πολλά για τις δυνάμεις μας. Αν όμως κάποιος άλλος έβρισκε ενδιαφέρουσα κάποια ιδέα, θα ήταν χρήσιμο για όλους να την υλοποιήσει.
    Αυτή η τελευταία παράγραφος αφορά κάποιους επισκέπτες που θα ήθελαν ενδεχομένως να βοηθήσουν την προσπάθειά μας. Έχουμε να σας προτείνουμε δυο τρία πράγματα που ίσως είναι επωφελή και για σας τους ίδιους.
    1. Αν έχετε ένα site ή blog θα μπορούσατε να προτείνετε τη Jewelpedia στους επισκέπτες σας με ένα link. Οι επισκέπτες θα εκτιμήσουν την πρότασή σας και οι μηχανές αναζήτησης θα σας επιβραβεύσουν.
    2. Αν έχετε προσωπική σελίδα στο Facebook μπορεiτε να προτείνετε τα Νέα ή άλλες σελίδες της Jewelpedia στους φίλους σας χρησιμοποιώντας το μπλε κουμπάκι που υπάρχει σε πολλές σελίδες μας) πάνω δεξιά . Είναι εύκολο, και ίσως οι φίλοι σας βρουν κάτι ενδιαφέρον που δεν θα συναντούσαν πουθενά αλλού.

    Καλή Χρονιά σε όλους!

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...