Πρόσφατα
02-12-2016
Η συνεργασία του δανέζικου οίκου Georg Jensen με την Ιρανή αρχιτέκτονα Zaza Hadid διακόπηκε από τον ...
17-10-2016
Τα ορυκτά έχουν χρώμα, λάμψη και αρμονία ώστε κάθε επεξεργασία να είναι περιττή. Δαχτυλίδι ασημένιο ...
13-10-2016
Η νέα συλλογή κοσμημάτων της Γαλλίδας Lydia Courteille έχει επιρροές από την Οθωμανική αυτοκρατορία ...
11-10-2016
Ένα πλήρες βιβλίο 323 σελίδων στην Ελληνική γλώσσα για τους πολύτιμους λίθους γραμμένο το 1995 από μ...
01-10-2016
Η Συμβολή στη μελέτη του Σύγχρονου Ελληνικού Κοσμήματος είναι η διδακτορική μελέτη της Κας Φωτεινής ...

JEWELPEDIA

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Το jewelpedia βγήκε στον αέρα στις αρχές του 2009. Στο site αυτό θα ασχολούμαστε με τα κοσμήματα, τους πολύτιμους λίθους και τα ρολόγια. Δεν μπορούμε να κρύψουμε πως αγαπάμε το καλλιτεχνικό κόσμημα, τους καλλιτέχνες, και τις πειραματικές δουλειές στο χώρο του κοσμήματος και των εικαστικών τεχνών. Θα παρακολουθούμε παράλληλα  τις δημιουργίες των μεγάλων οίκων κοσμημάτων και τις εταιρίες ρολογιών. Μας ενδιαφέρει πολύ το διεθνές σκηνικό της μόδας, οι τάσεις και οι αλλαγές της.
  Μας ενδιαφέρει η πορεία της διεθνούς και της ελληνικής οικονομίας και τα νέα των επιχειρήσεων ειδικά από το χώρο της μόδας, και του κοσμήματος. Νοιαζόμαστε για τις πάμπολλες μικρές επιχειρήσεις, παραγωγικές και εμπορικές, που έχουν στηθεί και λειτουργούν από ταλαντούχους, δημιουργικούς και ανεξάρτητους ανθρώπους.
Μας ενδιαφέρει η πολιτιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα και ειδικά η δραστηριότητα στον εικαστικό χώρο. Μας ενδιαφέρουν τεχνικά θέματα ειδικά όσον αφορά μεταλλουργικές τεχνικές και τεχνικές επεξεργασίας των λίθων.
Αγαπάμε τα μουσεία και ειδικά τα αριστουργήματα της μεταλλοτεχνίας και της γλυπτικής των λίθων.Θα ασχολούμαστε συστηματικά με τις δημιουργίες των τεχνητών που έζησαν και δημιούργησαν στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.
Η τέχνη παρηγορεί και εξυψώνει. Το κόσμημα είναι ένα έργο τέχνης που φοριέται. Υποστηρίζουμε την φιλοδοξία των νεαρών και λιγότερο νεαρών κυριών, να φορέσουν ένα κόσμημα που κατασκεύασαν μόνες τους. Θα φροντίζουμε να τις προμηθεύουμε συνεχώς με πληροφορίες για υλικά, με τεχνικές,και με ιδέες.
Φιλοδοξούμε αυτό το site να συμβάλλει στην (ανεπαρκή) εκπαίδευση των μαθητών των σχολών χρυσοχοίας, και άλλων ανθρώπων που θέλουν να αποκτήσουν εγκυκλοπαιδικές και επιστημονικές γνώσεις γιά τα κοσμήματα και τους λίθους. Ο λόγος που δίνουμε όλους τους όρους του λεξικού στα αγγλικά, είναι για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν την αναζήτησή τους στο διαδίκτυο, δεδομένης της ανύπαρκτης σχεδόν βιβλιογραφίας στην ελληνική γλώσσα.
To site αυτό δεν είναι μία αρπαχτή κάποιας διαφημιστικής εταιρίας. Στήθηκε από ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο του κοσμήματος επί 25 χρόνια και τον πονάνε. Αγωνιούν για μία καλλιτεχνική και οικονομική δραστηριότητα που έχει συνεχή παρουσία στον ελληνικό χώρο επί 350 χρόνια και σήμερα τείνει να εξαφανιστεί σαν παραγωγικός κλάδος.  

Ένα βασικό λάθος που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και εξαιτίας του βρεθήκαμε απομονωμένοι και συρικνούμενοι  είναι η παντελής έλλειψη θεσμοθετημένης παιδείας (πανεπιστημιακή σχολή), και η κουλτουρα της απόκρυψης πληροφοριών και της κρυψίνοιας που χαρακτήριζε όλα τα συντεχνιακά επαγγέλματα. Οι νοοτροπίες αυτές σήμερα είναι εκτός εποχής. Το site αυτό θέλει να γίνει μία τράπεζα κατάθεσης και ανάληψης γνώσεων, εμπειριών, ιδεών,πληροφοριών, αποριών και απαντήσεων, διαφωνιών και συνθέσεων. Ευελπιστεί σύντομα να εμπλουτιστεί από τις γνώσεις και την εμπειρία όλων όσων είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν και να προσφέρουν.