• Κόσμημα:Η Μεταμόρφωση του Σώματος

    Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018

    Εντυπωσιακά εκθέματα από όλο τον Κόσμο προβάλλονται στην έκθεση κοσμημάτων «Jewelry: The Body Transformed», η οποία λαμβάνει χώρα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τεχνών (Metropolitan Museum of Art – Met), στην 5η Λεωφόρο, στο Μανχάταν. Στην έκθεση λαμβάνει χώρα και μια συζήτηση αναφορικά με το τι είναι τα κοσμήματα, γιατί τα φοράμε και τι μηνύματα εμφορούνται σε αυτά.

    Ανάμεσα στα 230 μοναδικά αντικείμενα που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τη συλλογή του Met βρίσκονται και κομμάτια από την Ελληνιστική και τη Βυζαντινή περίοδο. Μια εκθαμβωτική σειρά από στέμματα, σκουλαρίκια, καρφίτσες, περιδέραια, βραχιόλια και δαχτυλίδια από το 2.600 π.Χ. μέχρι και σήμερα παίρνουν τη θέση τους δίπλα σε γλυπτά, έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες που εμπλουτίζουν και ενισχύουν τις ιστορίες μεταμόρφωσης του σώματος που προσφέρουν τα κοσμήματα.

    Χρυσό κόσμημα κεφαλής κατσκευασμένο τον 4ο αι. μ.Χ. από τον πολιτισμό των Calimma. Βρέθηκε στην κοιλάδα Yotoco της σημερινής Κολομβίας

    «Τα κοσμήματα είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους δημιουργικής έκφρασης – προηγούνται κατά δεκάδες χιλιάδες χρόνια ακόμα και της ζωγραφικής των σπηλαίων – και η τάση να διακοσμούμε τους εαυτούς μας είναι πλέον σχεδόν παγκόσμια», ανέφερε ο Μαχ Χόλεϊν, διευθυντής του Met. «Η έκθεση εξετάζει την πρακτική της δημιουργίας και της χρήσης των κοσμημάτων μέσα από την παγκόσμια συλλογή του Met, αποκαλύπτοντας τα πολλά νοήματα και σημασίας αυτής της βαθειά εκφραστικής μορφής τέχνης», πρόσθεσε.

    «Για να κατανοήσουμε πλήρως τη δύναμη του κοσμήματος, δεν αρκεί να την εξετάσουμε ως μικροσκοπική γλυπτική», ανέφερε η Μέλανι Χόλκομπ, επιμελήτρια στο «Department of Medieval Art and The Cloisters». «Ενώ το κόσμημα είναι πανταχού παρόν, οι πολιτισμοί ανά τον Κόσμο διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά το πού πρέπει να φορεθεί στο σώμα. Μέσα από την εστίαση στην αλληλεπίδραση του κοσμήματος με το ανθρώπινο σώμα, η έκθεση αυτή φέρνει ένα βασικό στοιχείο που λείπει σε προηγούμενες μελέτες του θέματος», τόνισε.

    Ελληνιστικό δαχτυλίδι του 3ου αι. π.Χ. από χρυσό και γρανάτη. Από τη συλλογή του Met

    Η έκθεση ανοίγει με μια δραματική παρουσίαση που δίνει έμφαση στην παγκοσμιότητα του κοσμήματος επικεντρώνοντας σε πολύτιμα αντικείμενα που είναι φτιαγμένα για το σώμα. Σπουδαία κοσμήματα από όλο τον Κόσμο παρουσιάζονται μέσα από μία οθόνη, στολίδια ομαδοποιημένα σύμφωνα με το τμήμα του σώματος που κοσμούν: το κεφάλι και τα μαλλιά, τη μύτη, τα χείλη και τα αυτιά, το λαιμό και το στήθος, τα χέρια, τη μέση, τους αστραγάλους και τα πόδια.

    Οι υπόλοιπες εκθέσεις είναι οργανωμένες κατά θεματική ανάλογη του είδους του εκάστοτε κοσμήματος, όπως για παράδειγμα το «Θείο Σώμα», το οποίο εξετάζει μία από τις παλαιότερες σημασίες του κοσμήματος, τη σχέση του με την αθανασία.

    Βυζαντινό βραχιόλι του 7ου αι. μ. Χ. από χρυσό, ασήμι, μαργαριτάρια, αμέθυστο και ζαφείρι.

     

    Βυζαντινό κόσμημα λαιμού του  6ου αι. μ.Χ.κατασκευασμένο από χρυσό και νιέλλο. Από τη συλλογή του μουσείου

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...