• Jewelry Resident Studios στο Μουσείο Λαλαούνη

  Σάββατο, 27 Μαϊου 2017

  Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (ΜΚΗΛ), στις 17 Μαΐου, εγκαινίασε το νέο πρόγραμμα Jewelry Resident Studios που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το ΜΚΗΛ, εγκαθιδρύει δύο νέα ζωντανά εργαστήρια μεταλλοτεχνίας και πολλαπλών εικαστικών τεχνών, προσφέροντας ανοιχτό βήμα σε καλλιτέχνες, καλώντας τους να αναπτύξουν την εικαστική τους δημιουργία και να προβάλλουν το έργο τους, στο ευρύ κοινό.

  Τα νέα υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του ΜΚΗΛ, προσφέρουν ένα πεδίο διάδρασης, επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν και να επιδεικνύουν σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής κοσμημάτων, δημιουργώντας ένα χώρο εικαστικής αναζήτησης, με τους επισκέπτες να εισχωρούν στα άδυτα του καλλιτέχνη την στιγμή της δημιουργίας. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που θα αποτελέσει ένα «block buster» έκθεμα του ΜΚΗΛ. Στόχος του εγχειρήματος, η δημιουργία μιας μοναδικής βιωματικής εμπειρίας που στηρίζεται στην διάδραση, την αλληλεπίδραση και την ελεύθερη επικοινωνία του επισκέπτη με το πλέον ζωντανό μουσείο της Ευρώπης. Σκοπός του προγράμματος, η εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, η προβολή των Ελλήνων καλλιτεχνών στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα και, τέλος, η διεύρυνση του γνωσιακού ορίζοντα των επισκεπτών στον τομέα του Κοσμήματος και των Διακοσμητικών Τεχνών.

  Η καινοτόμος δράση του ΜΚΗΛ δίνει τη δυνατότητα έρευνας και συνεργασίας των καλλιτεχνών με το επιστημονικό τμήμα του Μουσείου, ενισχύοντας τη διαμόρφωση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων. Αποτέλεσμα της προαναφερθείσας  συνεργασίας, η δημιουργία του πρώτου ψηφιακού λεξικού κοσμήματος, το οποίο θα προσφέρει στους επισκέπτες την δυνατότητα να ανακαλύπτουν νέες πτυχές της ιστορίας του κοσμήματος και να επιλέγουν μια εξατομικευμένη διαδρομή γνώσης.

  Με τη νέα υποδομή των εργαστηρίων θα τονιστούν αξίες και παραδόσεις που προάγει το ΜΚΗΛ, όπως η συνέχιση των χειροποίητων τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας έναντι της βιομηχανοποιημένης παραγωγής, αλλά και την ενίσχυση και προβολή του ελληνικού καλλιτεχνικού design στη διεθνή αγορά τέχνης.

   

  ΤΑ STUDIO

  Ζωντανό Εργαστήρι Μεταλλοτεχνίας (ΖΕΜ)

  Το ΖΕΜ είναι το πρώτο ζωντανό εργαστήρι μεταλλοτεχνίας με σκοπό την κατασκευή κοσμήματος σε Μουσείο στην Ευρώπη.   

  Ξεκίνησε ως πρότυπο εκθεσιακό εργαστήρι αργυροχρυσοχοΐας το 1994, τιμώντας το κτίριο όπου στεγάζονταν τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη από τη δεκαετία του 1950. Στόχος του ΖΕΜ είναι η επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας και η προβολή του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος.  

  Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά δεδομένα δίνεται το βήμα σε καλλιτέχνες-τεχνίτες, να στελεχώσουν ένα ζωντανό εκπαιδευτικό εργαλείο, για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και να γίνουν αρωγοί στην ανάπτυξη του σύγχρονου σχεδιασμού με τους επισκέπτες ενός Μουσείου. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την εργασία του καλλιτέχνη καθώς και να γνωρίσει ζωντανά την επεξεργασία κατασκευής κοσμημάτων, με έμφαση στις αρχαίες και σύγχρονες τεχνικές που αναβίωσαν και αναπτύχθηκαν από τον Ιδρυτή του Μουσείου Ηλία Λαλαούνη.

   

  Ζωντανό Εργαστήρι Διακοσμητικών Εικαστικών Τεχνών (ΖΕΔΕΤ)

  Το ΖΕΔΕΤ λειτουργεί ως εικαστική προέκταση του πρώτου εργαστηρίου μεταλλοτεχνίας, το οποίο λειτούργησε το 1994 στο ΜΚΗΛ, τιμώντας το κτίριο που στέγασε τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη.  

  To ΖΕΔΕΤ προάγει τη δημιουργία του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος μέσω της χρήσης παραδοσιακών τεχνικών, όπως η υφαντική, η κεραμική, τη ξυλογλυπτική. Το μέταλλο, το δέρμα και το σμάλτο συνδυάζονται με ρητίνες, ακρυλικά, objets trouvés και άλλα βιομηχανικά υλικά δίνοντας στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα να εξερευνήσει νέες φόρμες κοσμήματος απαντώντας παράλληλα σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Η συνέργια παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών, εργαλείων, υλικών θα προσδώσει νέα έμπνευση για το σύγχρονο εικαστικό design.

   

 • Πρόσφατα
  10-05-2018
  Το μουσείο Victoria and Albert κατέχει ήδη μια απαράμιλλη συλλογή από μοναδικές δημιουργίες μόδας, α...
  28-03-2018
  Ο Elie Top είναι Γάλλος σχεδιαστής κοσμημάτων. Εργάστηκε για χρόνια στους οίκους Dior και Lacroix πρ...
  22-02-2018
  Οι παλιοί χρυσοχόοι θυμούνται πως η αξία των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων ήταν σχεδόν απαγορευτι...
  29-01-2018
  Η μωσαική και μικρομωσαική είναι μία τέχνη που ανακαλύφθηκε και εξελίχθηκε στο Βυζάντιο και στη Ρώμη...
  14-01-2018
  Ο οίκος κοσμημάτων Buccellati με έδρα το Μιλάνο, ειδικεύεται στις λεπτεπίλεπτες κατεργασίες των μετά...