• ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

    Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

      Θα ανακοινωθούν σύντομα τα αποτελέσματα για την εισαγωγή των νέων φοιτητών στις πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας. Πολλές αντιρρήσεις πολλές συζητήσεις και συνεχείς αλλαγές επί δεκαετίες στο θέμα της εισαγωγής στα πανεπιστήμια χωρίς ακόμη να βρούμε ένα σύστημα σωστό, λειτουργικό και αποδεκτό. Πρέπει όμως να ξεκολλήσουμε από τη συζήτηση για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και να πάμε παραπέρα στο ουσιαστικό ζήτημα που είναι η ανύψωση του επιπέδου των σπουδών στις πανεπιστημιακές μας σχολές..
    Ένα ζήτημα που δεν έχει μπει καθόλου στη συζήτηση όλα αυτά τα χρόνια έχει να κάνει με τη δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος για την μελέτη της παραγωγής και της ιστορίας του κοσμήματος. Είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει τεθεί σε προτεραιότητα εδώ και δεκαετίες από τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την τύχη αυτής της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
    Η παραγωγή των κοσμημάτων στην εποχή μας είναι ένας τομέας που έχει μεγάλες απαιτήσεις σε τεχνικές γνώσεις, σε δυνατότητα για έρευνα στις νέες τεχνικές, και σε συνεχή σχεδιαστική καινοτομία. Σε παλαιότερες εποχές αρκούσε η μετάδοση μιας περιορισμένης ποσότητας τεχνικών γνώσεων από τη μία γενιά στην άλλη ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγική δραστηριότητα. Το μοντέλο αυτό έχει προ πολλού καταρριφθεί και στην Ελλάδα δεν καταφέραμε εγκαίρως να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η παραγωγή κοσμημάτων στην χώρα μας έχει υποστεί τεράστια συρρίκνωση.
    Οι σχολές κοσμήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι σπουδές αφορούν κυρίως την εκμάθηση τεχνικών κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος. Είναι χρήσιμες για κάποιους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν ατελιέ καλλιτεχνικού κοσμήματος ή τεχνίτες για εργαστήρια, αλλά από αυτές τις σχολές δεν βγαίνουν στελέχη για να υποστηρίξουν σύγχρονες μονάδες παραγωγής κοσμημάτων, και την έρευνα που είναι απαραίτητη σε αυτές.
    Σε μία σύγχρονη σχολή κοσμήματος πρέπει να μελετώνται τα εξής γνωστικά αντικείμενα. Μεταλλουργικές τεχνικές (που είναι πάρα πολλές) με εργαστηριακή υποστήριξη και θεωρητική εμπέδωση (χημεία). Μελέτη των πολύτιμων λίθων με εργαστηριακή υποστήριξη και θεωρία (γεωλογία, κρυσταλλογραφία). Σχεδίαση κοσμημάτων με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά οπωσδήποτε με την εκμάθηση των σχεδιαστικών προγραμμάτων σε υπολογιστές που δίνουν απίστευτες σχεδιαστικές δυνατότητες. Τα παραπάνω θέματα δεν μπορούν να καλυφθούν σωστά παρά μόνο σε σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου ΑΕΙ ή ΤΕΙ. 
    Στην Ελλάδα όμως υπάρχει και ένα άλλο τεράστιο θέμα. Είμαστε η χώρα με την πλουσιότερη ιστορία στην κοσμηματοποιία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Με ένα πολύ μεγάλο αριθμό αρχαίων, ελληνιστικών, βυζαντινών κ.λ.π. κοσμημάτων που βρίσκονται στα μουσεία όλου του κόσμου. Κάθε χρόνο στις ανασκαφές που γίνονται στης Ελλάδα προστίθενται συνεχώς νέα αριστουργήματα κοσμηματοποιίας. Και όμως δεν υπάρχουν Έλληνες ειδικοί για να συντάξουν μελέτες γι αυτά τα μοναδικά ευρήματα. Οτιδήποτε γράφεται σχετικά με τα κοσμήματα των ανασκαφών και των μουσείων προέρχεται απο ξένους ή από Έλληνες άλλων ειδικοτήτων όπως αρχαιολόγους, ιστορικούς τέχνης, φυσικούς κ.λ.π. που όμως δεν μπορούν να έχουν μία σφαιρική γνώση του θέματος. Η Ελλάδα έπρεπε να είναι διεθνές κέντρο μελέτης της ιστορίας του κοσμήματος και να προσελκύει μελετητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Η επι μέρους τεχνογνωσία που υπάρχει, όπως π.χ. το εργαστήριο αρχαιομετρίας του Δημόκριτου πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα συνολικό σχήμα.
    Η άμεση δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος είναι η πλέον απαραίτητη κίνηση που πρέπει να γίνει για να ανακοπεί η πορεία συρρίκνωσης της ελληνικής παραγωγής κοσμημάτων πριν οδηγήσει στην πλήρη εξαφάνιση μιας παραγωγικής δραστηριότητας με ιστορία 4000 χρόνων στον ελληνικό χώρο. 

    Στον δεσμό που σας δίνουμε υπάρχουν εκατοντάδες διευθύνσεις πανεπιστημίων, κολλεγίων και ακαδημιών σε όλο τον κόσμο που διδάσκουν το κόσμημα. Μπορέιτε να δείτε πολλές σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου που λειτουργούν σε μικρές χώρες οι οποίες ασφαλώς δεν έχουν την ελληνική ιστορία στην κομηματοποιία όπως η Ολλανδία και η Φιλανδία.  

     https://www.metalcyberspace.com/schools.htm

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...