• ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ

    Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010

    Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τις στατιστικές που αφορούν την παραγωγή και διακίνηση του χρυσού κατά την διάρκεια του 2009. Το WGC έχει δημιουργηθεί από τις μεγαλύτερες εταιρίες εξόρυξης χρυσού. Οι αναφορές της αφορούν τις διακυμάνσεις της ζήτησης του χρυσού στις διάφορες περιοχές του κόσμου, αλλά και ο επιμερισμός της κατανάλωσης στις διάφορες δραστηριότητες όπου χρησιμοποιείται ο χρυσός.

    Όσον αφορά τον γεωγραφικό καταμερισμό φαίνεται ξεκάθαρα πως η ζήτηση και η κατανάλωση του πολύτιμου μετάλλου έχει κορυφωθεί στην Ινδία και στην Κίνα.

    Ένα σημείο με πολύ ενδιαφέρον αφορά τις ποσότητες του χρυσού που ανακυκλώθηκαν κατά το 2009. Είναι βεβαίως γνωστό πως ένα μέρος του χρυσού που χρησιμοποιείται προέρχεται από το λιώσιμο παλαιότερων αντικειμένων από χρυσό. Το 2009 παρήχθησαν με αυτό τον τρόπο 1700 τόνοι χρυσού. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο χρυσός που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή καινούργιων κοσμημάτων ήταν 1750 τόνοι. Προκύπτει δηλαδή η απίστευτη διαπίστωση πως ολόκληρη η ποσότητα του χρυσού που χρησιμοποιήθηκε στην κοσμηματοποιία πέρυσι, ισούται περίπου με την ποσότητα που προέκυψε από το λιώσιμο παλιών κοσμημάτων. Ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη, τα κοσμήματα που έλιωσαν έδωσαν 270 τόνους χρυσού, ενώ τα κοσμήματα που αγοράστηκαν ήταν 200 τόνοι. Δηλαδή η ποσότητα χρυσού που προέκυψε από την ανακύκλωση παλαιών κοσμημάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το χρυσό που χρησιμοποιήθηκε στα καινούργια κοσμήματα.
    Ας δούμε έναν ακόμη συσχετισμό αριθμών. Τα αποθέματα του χρυσού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο (δηλαδή σε κοσμήματα σε τράπεζες κ.λ.π.) είναι περίπου 84.000 τόνοι. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να παράγονται επί 30 χρόνια κοσμήματα χωρίς να εξορυχθεί ούτε ένα κιλό χρυσού. Αν υπολογίσουμε ότι ένα μέρος των κοσμημάτων που θα παράγονται θα οδηγούνται σε δεύτερη φάση σε ανακύκλωση, τότε τα 30 χρόνια επάρκειας μπορούν να επεκταθούν κατά πολλά πολλά χρόνια ακόμη, οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για περισσότερα από 65 χρόνια.
    Για ποιο λόγο λοιπόν συνεχίζεται η εξόρυξη χρυσού μεγάλης κλίμακας, μία δραστηριότητα με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η απάντηση που δίνεται επισήμως είναι τα μεγάλα οικονομικά οφέλη των χωρών που έχουν στο έδαφός τους. Όμως και αυτό δεν είναι ακριβές. Αυτοί που έχουν τα οικονομικά οφέλη είναι οι εταιρίες εξόρυξης και όχι τα κράτη ή οι λαοί. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη τα τελευταία έξι χρόνια ο χρυσός που εξορύχτηκε από το έδαφος της Τανζανίας είχε αξία 3 δις δολάρια. Από το ιλιγγιώδες αυτό ποσό η Τανζανία εισέπραξε μόνο 90 εκ. δολάρια ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 0,03% της συνολικής αξίας του πολύτιμου μετάλλου. Αυτό δεν θα έπρεπε να μας εκπλήξει δεδομένου ότι και με τις υπόλοιπες πρώτες ύλες ξυλεία, καφές, ουράνιο κ.λ.π. επικρατεί ακριβώς η ίδια κατάσταση.
    Αντίθετα εικόνα μας δίνει η εξόρυξη μικρής κλίμακας, στην οποία έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί. Στην μικρής κλίμακας εξόρυξη εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 60 εκ. άνθρωποι και παράγουν το 10 – 15% της ποσότητας του παγκοσμίως παραγόμενου χρυσού. Αυτός ο τρόπος ήπιας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων δίνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους τοπικούς πληθυσμούς και προστατεύει το περιβάλλον γύρω από τις περιοχές της εξόρυξης. Έχουμε λοιπόν όλους τους λόγους να υποστηρίζουμε αυτού του είδους εξόρυξη, και την εξάπλωση του “πράσινου χρυσού” στην αγορά. Στους υπολογισμούς που κάναμε παραπάνω, για την επάρκεια του χρυσού, αν προσθέσουμε τον πράσινο χρυσό έχουμε ένα αποτέλεσμα πάρα πολλών χρόνων που δεν χρειάζεται να εξορυχθουν νέες ποσότητες χρυσού.

    Ορυχείο χρυσού

    Οι εγκαταστάσεις των ορυχείων χρυσού προξενούν μεγάλες βλάβες στο περιβάλλον.

    https://www.fairjewelry.org/archives/3700#more-3700

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...