• Πόρπες

    Σάββατο, 09 Μαϊου 2015

    Στο Hanau της Γερμανίας στο Goldschmiedehaus ( Οίκος των Γερμανών χρυσοχόων) παρουσιάζεται αυτή την εποχή μία έκθεση με τίτλο Gürtelschließen aus dem Balkan, Asien und Nordafrika – Πόρπες από τα Βαλκάνια, την Ασία και την Βόρεια Αφρική.
    Οι πόρπες είναι ένα εξάρτημα της γυναικείας ένδυσης που έχει ιστορία πολλών αιώνων.
    Σε πολλές ιστορικές περιόδους έχουμε συναντήσει την πόρπη σαν εξάρτημα της γυναικείας φορεσιάς. Στις αρχαίες Μυκήνες στη Ρώμη στο Βυζάντιο η πόρπη υπήρξε ένα απαραίτητο λειτουργικό και διακοσμητικό συμπλήρωμα της γυναικείας αμφίεσης.
    Παράλληλα με το πρακτική και διακοσμητική λειτουργία η πόρπη είχε μία σημαντική σημειολογική λειτουργία όσον αφορά τον πλούτο την κοινωνική θέση και την οικογενειακή κατάσταση της γυναίκας που την φορούσε.
    Αξίζει να μελετηθεί ακόμη και μία άλλη διάσταση, η συμβολική – μαγική σημασία της πόρπης, δηλαδή η πόρπη σαν αντικείμενο μυστικιστικού συμβολισμού.
    Στην έκθεση παρουσιάζονται 150 πόρπες οι οποίες προέρχονται από 30 χώρες. Είναι εντυπωσιακή η ποικιλία των διακοσμητικών μοτίβων αλλά και των διαφορετικών τεχνικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους.
    Η απαρχή της τέχνης του χρυσοχόου για τη σύγχρονη εποχή βρίσκεται στην Εγγύς Ανατολή. Στην πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία και στα Αραβικά χαλιφάτα οι τεχνίτες διέσωσαν τις παλιές τεχνικές και τα διακοσμητικά στοιχεία που κληρονόμησαν και τα ενσωμάτωσαν στις θρησκευτικές και κοσμικές κατασκευές τους όπως στις πόρπες.
    Οι εμπορικοί δρόμοι όπως ο Δρόμος του Μεταξιού συνέδεαν αυτές τις περιοχές με τις χώρες της απώτερης ανατολής, το Θιβετ την Ινδία την Ινδονησία, μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία και επέφεραν τις τόσο δημιουργικές πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις.
    Στα αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από Εβραίους τεχνίτες χρησιμοποιείται κυρίως η συρματερή τεχνική και η κοκκίδωση, οι τεχνίτες από την Ασία ειδικεύονταν σε περίτεχνες κατασκευές νιέλλο και σμάλτου. Επίσης παρουσιάζονται πόρπες της ανδρικής φορεσιάς που συνηθίζονταν στις περιοχές των Κούρδων. Οι κατασκευές που προέρχονταν από τις περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έχουν αισθητικές και τεχνικές ομοιότητες είτε προέρχονται από την Μικρά Ασία τη Βόρεια Ελλάδα τη Βουλγαρία τη Συρία ή τις περιοχές του Καυκάσου.

     

    Μία εξαιρετικά περίτεχνη πόρπη κατασκευασμένη το 1920 στην περιοχή Μπουχάρα του σημερινού Ουζμπεκιστάν. Είναι ασημένια και διακοσμήθηκε με τεχνικές νιέλλο και σμάλτου

     

    Ασημένια πόρπη από το Ιράν διακοσμημένη με τεχνική φιλιγκράν.

     

    Κεντητή ζώνη με ασημένια πόρπη διακοσμημένη με σμάλτο. Από το Μαρόκο

     

    Ασημένια πόρπη διακοσμημένη με φιλιγκράν από τις Κουρδικές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

     

    Οι φωτογραφίες των εκθεμάτων είναι του Alexander Zickendraht.

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...