• Παγκόσμια Ελληνική πρωτιά.

    Τετάρτη, 02 Μαϊου 2012

    Όταν πριν λίγο καιρό παρουσιάσαμε την έκθεση ασημουργίας του Schoonhoven είχαμε επισημάνει την συμμετοχή και πρόκριση του έλληνα καλλιτέχνη Στράτου Καντζέλη στα επιλεγμένα έργα της τελικής φάσης του διαγωνισμού.
    Τα αποτελέσματα της επιλογής της κριτικής επιτροπής επιφύλαξαν μία τεράστια ευχάριστη έπληξη. Το ελληνικό έργο απέσπασε το πρώτο βραβείο και το σημαντικό χρηματικό έπαθλο.
    Με αυτή την αφορμή θα παρουσιάσουμε την πόλη και το μουσείο του Schoonhoven και την παγκόσμια σημασία του για την τέχνη της ασημουργίας

    Μια πόλη με Ασημένια ψυχή

    Είναι δύσκολο με λέξεις να περιγράψεις πως είναι η ψυχή του ανθρώπου ή μιας πόλης. Στο Schoonhoven όμως όλοι γνωρίζουν ότι η ψυχή αυτής της μεσαιωνικής πόλης είναι φτιαγμένη απο Ασήμι. Δεν υπάρχει στην Ολλανδία άλλη πόλη στην οποία να εκπαιδεύονται επαγγελματικά τόσοι ταλαντούχοι νέοι στην τέχνη του Χρυσού και του Ασημιού, όπως στο Schoonhoven. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το Εθνικό Μουσείο Ασημιού της Ολλανδίας που βρίσκεται στην ίδια πόλη, έκτασης ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, όπου η παράδοση και ο νεοτερισμός στις τέχνες του Χρυσού και του Ασημιού, συστεγάζονται. Μια νέα και αξιόλογη εξέλιξη είναι γνωστή ως "Αργυρουργία/ασημουργία". Καλλιτέχνες Ασημουργοί (Silversmiths) χρησιμοποιούν την τέχνη τους ως μέσο έκφρασης, ενώ άλλοι καλλιτέχνες ανακαλύπτουν το Ασήμι ως νέο υλικό δημιουργίας. Η πόλη του Schoonhoven καλλιεργεί ένα κλίμα στο οποίο η ψυχή του Ασημιού μπορεί να αναπνέει ελεύθερα και να αποκτήσει μεγαλύτερο δημιουργικό βάθος.


    Ο Διαγωνισμός


    Από το 2010 η οργάνωση του Schoonhoven Silver Award έχει ανατεθεί στο Εθνικό Μουσείο Ασημιού της Ολλανδίας και αποκτά μια νέα πορεία - επικεντρώνεται στο Ασήμι και στην καινοτομία του επαγγέλματος του Ασημουργού. Το μουσείο έχει μια εκτενή συλλογή από Ολλανδικά αντικείμενα Ασημιού που χρονολογούνται απο το 1600μ.Χ και επιθυμεί να γίνει μια διεθνής πλατφόρμα για Ασημουργούς, ενθουσιώδεις της τέχνης αυτής καθώς και συλλέκτες. Ο θεσμός αυτός αρχικά είχε δημιουργηθεί από το Stichting Zilverkunst και η πρώτη έκθεση οργανώθηκε στην γκαλερί Ασημιού "de Watertoren" στο Schoonhoven. Φέτος είναι η πέμπτη φορά που λαμβάνει χώρα αυτός ο διαγωνισμός. Οι προηγούμενοι νικητές είναι οι κάτωθι:
    2002 - Oliver Schmidt, Germany
    2004 - Monika Gimborn-Jochum, Germany
    2006 - Jan Matthesius, The Netherlands
    2009 - Hiroshi Suzuki, Japan

     

    Ο φετεινός διαγωνισμός


    Η κριτική επιτροπή του θεσμού το 2012 απαρτίζεται από επιφανείς προσωπικότητες των τεχνών και του Design.

    Ineke Middag (πρόεδρος της επιτροπής)
    Gijs Bakker - link
    Jan Teeuwisse - link

    Φέτος το Schoonhoven Silver Award γιορτάζει την πέμπτη του χρονιά. Στις προηγούμενες τέσσερις χρονιές είχε επικεντρωθεί σε ένα εμπνευσμένο θέμα με ένα κυρίως ρητό. Το 2012 η επιτροπή αποφάσισε ότι ο στόχος της είναι να προσφέρει το βραβείο ως εφαλτήριο και εργαλείο μόχλευσης της καινοτομίας στην τέχνη της Ασημουργίας (Silversmithing). Μία προσπάθεια που βρήκε ένθερμο υποστηρικτή το Εθνικό Μουσείου Ασημιού της Ολλανδίας ως διοργανωτή του θεσμού.
    Στον εμπνευσμένο κόσμο του Design - Αρχιτεκτονική, γραφιστική, εφαρμοσμένες τέχνες, κόσμημα - η Ολλανδία αναγνωρίζεται διεθνώς για τη συγκεκριμένη ποιότητα της λιτότητας και της λειτουργικότητας συναρτήσει της δημιουργικότητας και της αντισυμβατικότητας. Το Ολλανδικό Design είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και αποτελεί πηγή έμπνευσης.

    Με το σκεπτικό της Καινοτομίας η επιτροπή έθεσε τα παρακάτω κριτήριαγια το προς βράβευση έργο σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την Τέχνη του Ασημιού.
    1. Καλλιτεχνικά ουσιώδες σε σύλληψη και φόρμα
    2. Μνημειακή δημιουργία στηριζόμενη στο Μεγαλείο που να βασίζεται όμως περισσότερο στην Ιδέα παρά στο μέγεθος
    3. Εφευρετική και νεωτερική εφαρμογή του Ασημιού μέσα απο μια παραδοσιακή τέχνη
    4. Σύνδεση της Τέχνης του Ασημιού με άλλες πειθαρχίες και υλικά του Design, με το Ασήμι ως βασικό υλικό
    5. Μαεστρία της Ασημουργίας

     

    Έκθεση της κριτικής Επιτροπής σχετικά με τα διαγωνιζόμενα έργα


    Βασισμένοι σε αυτά τα 5 κριτήρια 91 σχεδιαστές κατέθεσαν την αίτησή τους για το αρχικό στάδιο του θεσμού, εκ των οποίων 25 επελέχθησαν και προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα νέο κομμάτι/σύνθεση για το Schoonhoven Silver Award. Είκοσι δύο καλλιτέχνες αποδέχτηκαν την πρόσκληση και η επιτροπή επέλεξε τον νικητή μέσα από αυτό το τελικό πλήθος.
    Η επιτροπή εξεπλάγη με το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών και το έργο της να διαλέξει ανάμεσα σε δυνατές, εμπνευσμένες και δημιουργικές ιδέες ήταν μια πρόκληση, παρ' όλα αυτά όμως η ετυμηγορία ήταν ομόφωνη. Τα έργα αντικατοπτρίζουν ένα ευρύ φάσμα από αυτόνομη Γλυπτική σε χωρική Αρχιτεκτονική, και από μορφολογικά "πλαστικά" και λειτουργικά αντικείμενα σε  εφαρμοσμένο σχεδιασμό ποικίλων τεχνών. Πέραν του Ασημιού, πολλές τεχνικές και υλικά επιστρατεύθηκαν συμπεριλαμβανομένων του Ξύλου, Γυαλιού, Πολυμερών, Δέρματος, ακόμη και σοκολάτας!

     

    Το Βραβείο


    Από όλα τα έργα, δύο ξεχώρισαν ως τα επικρατέστερα, εκ των οποίων η επιτροπή επέλεξε ως ξεκάθαρο νικητή του Schoonhoven Silver Award το έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Στράτου Καντζέλη, "Dressing Forethought" (Ενδύοντας την Πρόνοια/Προνόηση). Δημιουργημένο από τα λεπτότερα ασημένια σύρματα/νήματα, ο ανδρικός κορμός επικοινωνεί την ιδέα ενός κλασσικού γλυπτού με εφάμιλλους παραλληλισμούς μίας κλασσικής πανοπλίας πολεμιστή. Το αντικείμενο καθαυτό είναι μετρίου μεγέθους, αλλά με τη χρήση ενός μεγεθυντικού φακού από διάφανο πολυκαρβονικό (plexiglas) διαμέτρου 50cm η παρατήρησή του οδηγεί οπτικά σε πραγμματικά ανθρώπινες διαστάσεις, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο μια Μνημειώδη παρουσία σε ανθρωπομετρικές και ταυτόχρονα "απόμακρες" αναλογίες. Η διπλή αυτή απεικόνηση προσκαλεί το θεατή να συγκρίνει καθώς και να εξετάσει τη σύνθεση από διαφορετικές οπτικές γωνίες/θέσεις. Η παραμόρφωση της μεγέθυνσης αποδομεί την εικόνα σε μια συστοιχία από "φλεγόμενα" εικονοκύτταρα (pixels) ταυτίζοντας τον ανδρικό κορμό σε μια σύγχρονη οπτικοακουστική κινηματογραφική παρουσία. Αυτός ο αφοσιωμένος ήρωας δημιουργήθηκε με μαεστρία της τέχνης, συνδυάζοντας απαλές φόρμες με μνημειώδη άποψη και ενδυναμωμένη από τη χρήση άλλων υλικών. Το σύνολο της σύνθεσης παρουσιάζει μία καλλιτεχνική και εφευρετική ιδέα αντικατοπτρίζοντας θάρρος και αυθεντικότητα στη χρήση μοντέρνων τεχνικών στην παραδοσιακή τέχνη της Καλλιτεχνικής Ασημουργίας (Silversmithing).

    Η επιτροπή ευχαρίστησε όλους τους διαγωνιζόμενους για την αφοσίωση, δημιουργικότητα και συμμετοχή τους στο θεσμό, ελπίζοντας πως η φετινή χρονιά θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα εποχή στην Καλλιτεχνική Ασημουργία βοηθώντας αυτή την πανάρχαια τέχνη να επανακτήσει την αλλοτινή της αίγλη.

    Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 5 Απριλίου του 2012 στο Εθνικό Μουσείο Ασημιού της Ολλανδίας, Schoonhoven, όπου και ανακοινώθηκε ο νικητής και θα διαρκέσει έως την 1η Ιουλίου 2012. Μετά το Schoonhoven θα μεταφερθεί στο Μουσείο Design της Γάνδης στο Βέλγιο από τα τέλη Νοεμβριου 2012 έως το τέλος Φεβρουαρίου σε μια διεθνή προσπάθεια παρουσίασης του Schoonhoven Silver Award.

       
       

    Εικόνες από το βραβευμένο έργο και το εργαστήριο του καλλιτέχνη.Οι λήψεις έγιναν από τον φωτογράφο Rob Glastra

    https://www.deweekkrant.nl/artikel/2012/april/06/stratos_kantzelis_wint_silver_award_2012

     https://www.uitvinder.nl/nieuws/506/stratos-kantzelis-wint-schoonhoven-silver-award

    https://www.zilvermuseum.com/index.php/ssa/12-activiteiten/19-ssauk

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...