• ΣΕ ΑΝΟΔΟ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

    Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

    Οι δημπορασίες έργων τέχνης, ειδών πολυτελείας και μοναδικών κοσμημάτων είναι ένας καθιερωμένος τρόπος διακίνησης αυτών των ειδών διεθνώς. Όσον αφορά ειδικά τα κοσμήματα, οι οίκοι δημοπρασιών συνήθως διακινούν κοσμήματα μεγάλης αξίας τα οποία μπορεί να ανήκαν σε πρόσωπα γνωστά στον κόσμο. Κάποια άλλα κοσμήματα που προωθούν έχουν μία σπανιότητα ή μοναδικότητα όσον αφορά τα υλικά κατασκευής ή τον παραγωγό τους. Μπορεί ακόμη να διακινούν ιστορικά ή αρχαία κοσμήματα. Η δημοπρασία κάθε φορά ξεκινάει από μία τιμή εκκίνησης.

    Πριν από τη δημοπρασία οι εκτιμητές του οίκου δημοπρασιών έχουν κάνει μία εκτίμηση για την πιθανή τιμή που θα πιάσει το κάθε αντικείμενο. Η εκτίμηση εδράζεται σε μία σειρά από δεδομένα και σε συγκριτικά στοιχεία που διαθέτουν οι εκτιμητές. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η τιμή ενός αντικειμένου μπορεί να αναρριχηθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσσουν την τιμή συχνά έχουν να κάνουν με τη συγκυρία της στιγμής. Σε περιόδους οικονομικής άνθισης και ευφορίας οι τιμές ανεβαίνουν. Αντίθετα οι τιμές είναι συγκρατημένες σε περιόδους οικονομικής ανασφάλειας και ύφεσης. Για παράδειγμα το 2009 κατά τη διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης οι τιμές των δημοπρατούμενων αντικειμένων δεν κατάφερναν να πλησιάσουν τις τιμές εκτίμησης. Στην σημερινή συγκυρία οι τιμές βρίσκονται στα προ κρίσης επίπεδα και ακόμη ψηλότερα. Σημαντικό ρόλο για τον καθορισμό της τιμής είναι το πρόσωπο με το οποίο συνδέεται το συγκεκριμένο αντικείμενο που δημοπρατείται. Για παράδειγμα τα κοσμήματα της Λιζ Τέιλορ που θα δημοπρατηθούν τον Σεπτέμβριο, εκτός από την μοναδικότητα των πετρών, και την αρτιότητα της κατασκευής, θα προσμετρηθεί στην τελική τιμή και η τεράστια αναγνωρισιμότητα της τελευταίας τους ιδιοκτήτριας. Ένας σημαντικός παράγοντας επίσης για την τελική τιμή είναι το κοινό στο οποίο κυρίως απευθύνεται το συγκεκριμένο αντικείμενο, το target group όπως λέγεται διεθνώς. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια πιάνουν πολύ καλύτερες τιμές αντικείμενα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα Ρώσους ή Κινέζους, γιατί υπάρχουν αρκετοί Ρώσοι και Κινέζοι με απεριόριστο χρήμα, που ξεκινούν να δημιουργούν τις δικές τους συλλογές πολυτελών αντικειμένων και έργων τέχνης.
    Οι δύο πιό γνωστοί οίκοι δημοπρασιών διεθνώς είναι οι Sotheby's και Christie's.
    Η εταιρία Sotheby's ιδρύθηκε το 1744 στο Λονδίνο από κάποιον Samuel Baker. Το σημερινό της όνομα πήρε το 1804 από το όνομα ενός από τους τότε ιδιοκτήτες τον Sotheby. Σήμερα η εταιρία έχει κεντρικά γραφεία σε 4 πρωτεύουσες, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Χονκ Κονκ και Μόσχα. Απασχολεί περίπου 1300 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών της πέρυσι ήταν 774 εκ. $.
    Ο οίκος Christie's αντίστοιχα ιδρύθηκε το 1766 στο Λονδίνο από τον James Christie. Η εταιρία διατηρεί γραφεία σε 85 πόλεις οι οποίες βρίσκονται σε 43 χώρες του κόσμου. Στα περισσότερα από αυτά τα γραφεία δεν γίνονται δημοπρασίες. Ο τζίρος της το 2008 ήταν 739 εκ. $ και απασχολούσε τότε 1900 άτομα.
    Όπως αναφέραμε ήδη η αγορά των δημοπρασιών έχει ξεπεράσει το σοκ της κρίσης του 2009 και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στην δημοπρασία κοσμημάτων με την ονομασία Magnificent Jewels που έγινε τον προηγούμενο μήνα στη Γενεύη από την Sotheby's συγκντρώθηκε συνολικά το ποσό των $35,762,327. Το ακριβότερο κομμάτι της δημοπρασίας ήταν ένα δαχρυλίδι με γαλάζιο διαμάντι σε σχήμα cushion βάρους 7.3 καράτια που προέρχεται από τα ιστορικά ορυχεία Cullinan. Το δαχτυλίδι κατακυρώθηκε σε άγνωστο αγοραστή στην τιμή των $9,488,754. Ήταν η ψηλότερη τιμή ανά καράτι που έχει πουληθεί διαμάντι σε δημοπρασία.

       Το γαλάζιο διαμάντι 7 καρατίων που πουλήθηκε από την Sotheby's


    Σε αντίστοιχη δημοπρασία κοσμημάτων της Christie's που έγινε τον Μάιο στο Χονκ Κονκ με την ίδια ονομασία Magnificent Jewels έγιναν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών της δημοπρασίας πωλήσεις κοσμημάτων ύψους 110 εκ. $. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας η Ασία μπορεί να θεωρηθεί πλέον το διεθνές κέντρο των δημοπρασιών, πράγμα το οποίο συμβαίνει και στην υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.

       Η αφίσα της δημοπρασίας Christie's στο Χονκ Κονκ. Τα διαμάντια στα  σκουλαρίκια της αφίσας προέρχονται από τα ορυχεία Golkonda, και είχαμε αναφερθεί σε αυτά σε προηγούμενο σημείωμα μας.  Πουλήθηκαν προς 200.000$ το καράτι


    Η δημοπρασία Magnificent Jewels του Christie's έγινε τις ίδιες ημερομηνίες και στη Γενεύη. Ο τζίρος των δύο ημερών ανήλθε στα 78 εκ. $ το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε αυτή τη δημοπρασία της Γενεύης.

    καρφίτσα με ζαφείρι    κολιέ με σπινέλιο

      Η καρφίτσα της αφίσας της Γενεύης περιέχει ένα σπάνιο ζαφείρι Βιρμανίας βάρους 130 καρατίων. Πουλήθηκε στα $ 7,122,742 η μεγαλύτερη τιμή που έχει πιάσει ζαφείρι σε δημοπρασία. Δεξιά,το κολιέ από σπινέλιο ανήκε στους Μογγόλους αυτοκράτορες της Ινδίας. Πουλήθηκε αντί $ 5,210,902.

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...