• O MARTIN RAPAPORT ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ

    Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

    Ο Martin Rapaport θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένας από τους πιό σεβαστούς και ισχυρούς ανθρώπους στο διεθνές εμπόριο διαμαντιών. Στη δεκαετία του 1970 ξεκινάει την δραστηριότητά του στη Νέα Υόρκη, και ιδρύει εταιρίες που έχουν σκοπό την ενημέρωση όσων ασχολούνται με το εμπόριο των διαμαντιών. Συγκεκριμένα εκδίδει περιοδικό που αφορά την εξόρυξη και την διακίνηση των διαμαντιών, και οργανώνει στη Νέα Υόρκη ετήσιο συνέδριο για θέματα που αφορούν τα διαμάντια.

    Το όνομα του Martin Rapaport όμως γίνεται πασίγνωστο παγκοσμίως από τον ομόνυμο κατάλογο που εκδίδει με τις τιμές των διαμαντιών. Η έκδοση του περίφημου καταλόγου ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και έχει την ονομασία Rapaport Diamond Report. Στον κατάλογο προσδιορίζεται η χονδρική τιμή πώλησης των γυαλισμένων διαμαντιών ανά καράτι αναλόγως της ποιότητας του κάθε διαμαντιού. Από την στιγμή εκείνη το εργαστήριο, ο έμπορος και ο καταναλωτής γνωρίζουν σε ποιά τιμή πρέπει να πωλείται το κάθε συγκεκριμένοι διαμάντι. Ο κατάλογος αυτός ήταν επανάσταση στον τομέα της διακίνησης των διαμαντιών γιατί η γνώση των συναλλασσομένων και η διαφάνεια επέφεραν πολύ μεγάλη μείωση της τιμής των διαμαντιών και συνετέλεσε στην περαιτέρω διάδοσή τους.

      Οι πεποιθήσεις του Rapaport και οι ενέργειές του, τον έφεραν σε κατά μέτωπον διαμάχη  με την εταιρία De Beers. Η De Beers που ήταν και παραμένει σχεδόν μονοπωλιακή δύναμη στην εξόρυξη και την διανομή των διαμαντιών ήταν αντίθετη σε κάθε είδους τυποποίηση με την αιτιολογία ότι κάθε διαμάντι έχει την δική του ταυτότητα άρα πρέπει να κοστολογείται από μόνο του. Η αδιαφάνεια και το θολό τοπίο οδηγούσαν σε αυθαίρετες υπερτιμολογήσεις των διαμαντιών. Το φαινόμενο αυτό περιορίστηκε δραστικά με την έκδοση του RDR. 
      Σήμερα ο Rapaport είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Διαμαντιών ( World Diamond Council) και δραστήριο μέλος του Kimberley Process. Συνεργάζεται στενά με το GIA(Gemological Institute of America) και αποτελούν από κοινού τον ισχυρό πόλο παγκοσμίως στην εκτίμηση και την τιμολόγηση των διαμαντιών.
      Ο Martin Rapaport ήταν φέτος κεντρικός ομιλητής στην ετήσια έκθεση JCK που γίνεται στο Λας Βέγκας των Η.Π.Α. Η πολυετής γνώση του γύρω από το εμπόριο κοσμημάτων και διαμαντιών, και η διεισδυτική μάτιά του, προσδίδει στις επισημάνσεις του ιδιαίτερη βαρύτητα. 
    Η ομιλία του σε γενικές γραμμές περιλάμβανε τα εξης θέματα. Η κατάσταση στην παγκόσμια βιομηχανία των διαμαντιών αλλάζει ταχύτατα και ριζικά. Παρότι υποτίθεται πως διακινούμε ένα εμπόρευμα που διαρκεί “Για πάντα” η πραγματικότητα αναδεικνύει μόνον αλλαγές. Ποιό θα είναι το μέλλον και ποιοί θα είναι οι πελάτες της βιομηχανίας διαμαντιών? Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων στην Ινδία είναι τα 25 χρόνια, το οποίο από πλευράς ενέργειας και ενθουσιασμού του πληθυσμού ισοδυναμεί με τις Η.Π.Α. της δεκαετίας του 1960. Υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω μας που πείθουν πως ο πλούτος μετατοπίζεται προς την Ινδία και την Κίνα. Οι χώρες αυτές που τις βλέπαμε μέχρι τώρα σαν προμηθευτές προιόντων, πρέπει να αρχίσουμε να τους βλέπουμε σαν καταναλωτές. Οι συνήθειές τους και οι αξίες που έχουν για τη ζωή θα καθορίσουν σημαντικά το πρότυπο της μελλοντικής παγκόσμιας κατανάλωσης. Τη μετατόπιση της ζήτησης πρέπει να αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες σαν ευκαιρία. Όσο πιό μεγάλο είναι το κύμα τόσο πιό πολύ πρέπει να πηδήξεις όπως είπε ο Μ. Rapaport.

    Όσον αφορά τις Η.Π.Α., η ζήτηση παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά η αβεβαιότητα κυριαρχεί σαν αίσθηση. Η ανεργία η ανασφάλεια για τις δουλειές τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού στριμώχνουν τη βιομηχανία διαμαντιών που απαιτεί μεγάλα δάνεια . Όσον αφορά την επενδυτική διάσταση των διαμαντιών, έχουν καλύτερη μακροχρόνια απόδοση τα διαμάντια μεγαλύτερου μεγέθους σε σχέση με τα μικρά. Κατά τον Rapaport οι επαγγελματίες πρέπει να εξετάσουν την αγορά μαύρων διαμαντιών (εφόσον πετύχουν καλές τιμές) γιατί προβλέπει ότι η ζήτησή τους θα παραμείνει ισχυρή.

      Ο ομιλητής αστειεύτηκε λέγοντας πως αν το ακροατήριο πιστεύει ότι ο σημαντικότερος  τόπος εξόρυξης των διαμαντιών είναι η Νότια Αφρική, κάνουν λάθος. Ο τόπος αυτός είναι η Florida, όπου οι ηλικιωμένες κυρίες πουλούν τα παλιά τους κοσμήματα με διαμάντια. Αυτό έστρεψε πολλούς επαγγελματίες στην αγορά διαμαντιών από ιδιώτες. Η δουλειά αυτή όμως δεν είναι εύκολη όπως η αγορά χρυσού από τους καταναλωτές. Η αγορά διαμαντιών έχει ρίσκο και απαιτεί πολύ καλές γνώσεις γεμολογίας.

       Ο Raparort τέλος είπε ότι όλοι πρέπει να ενδιαφέρονται για την προέλευση των πετρών που χρησιμοποιούν, εμπορεύονται ή αγοράζουν. Κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας στην περιοχή εξόρυξης Marange της Ζιμπάμπουε, και κατήγγειλε επίσης τη στάση του Kimberley Process για το θέμα.

     Μαικλ Ραπαπορτ

    Ο Raparort στο βήμα του ομιλητή

     

     ορυχείο διαμαντιών στη Ζιμπάμουε

    Εργάτες σε ανοιχτό ορυχείο διαμαντιών στη Ζιμπάμουε.

    https://www.luxist.com/2010/06/07/reporting-from-the-rapaport-conference-what-is-the-future-of-di/#continued

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...