• Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

    Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011

    Πριν δύο χρόνια περίπου είχαμε παρουσιάσει ένα site με δουλειές ανεξάρτητων καλλιτεχνών το Not Just a Label. Μας είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον οι συγκεντρωμένες δουλειές επιλεγμένων καλλιτεχνών και η ακτιβιστική ματιά που το site προσέγγιζε την καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και  την εμπορική της προώθηση. Ο όρος που ο δημιουργός του site επέλεξε για να χαρακτηρίσει τις δουλειές που φιλοξενεί είναι : Contemporary fashion ( Καλλιτεχνική Μόδα).

    Όταν πρόσφατα έτυχε να πέσουμε πάνω στο ίδιο site είδαμε να διατηρεί την φρεσκάδα και την δυναμική του, αλλά εν τω μεταξύ έχει αυξήσει κατά πολύ του δημιουργούς που συμμετέχουν στους καταλόγους του, έχει αφήσει πίσω του τον πειραματικό χαρακτήρα του, και αποπνέει πλέον σιγουριά και επαγγελματισμό. Ήδη στον κατάλογό του περιλαμβάνει μία ομάδα Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών.

    Στο αγγλόφωνο internet υπάρχουν πάμπολλα site που φιλοξενούν δουλειές καλλιτεχνών. Τα πιό διάσημα από αυτά τα site όπως το etsy το dawanda και πολλά ακόμη, λόγω του τρόπου που παράγουν το περιεχόμενό τους, είναι πολυσυλεκτικά και χαώδη. Με άλλα λόγια τα site αυτά είναι πλατφόρμες όπου ο καθένας μόνος του δημιουργεί το προφίλ του και ανεβάζει τις δημιουργίες του. Το αποτέλεσμα είναι ένα τεράστιο πλήθος δημιουργών και ένα ακόμη μεγαλύτερο πληθος προιόντων χωρίς καμμία επιλογή. Για παράδειγμα το etsy στην κατηγορία Jewelry εμφανίζει πάνω από 2.000.000 προιόντα. Παρά τις προσπάθειες των διαχειριστών αυτών των site να δημιουργήσουν κατηγορίες και υποκατηγορίες για να διευκολύνουν τους επισκέπτες, η αναζήτηση παραμένει άναρχη και η επιτυχής κατάληξη της αναζήτησης επαφίεται αρκετά στην τύχη. Το μειονέκτημα αυτών των site είναι πως τα κριτήρια για την αναζήτηση προιόντων (όπως και για τη δημιουργία των κατηγοριών) είναι και θα παραμείνουν τεχνικά. Π.χ. υλικό κατασκευής, εύρος τιμών κ.λ.π. Τα κριτήρια αυτά είναι κατάλληλα για την αναζήτηση αυτοκινήτων, φωτογραφικών μηχανών και γενικά τυποποιημένων προιόντων, αλλά αποδεικνύονται ανεπαρκή για την κατηγοριοποίηση καλλιτεχνικών δημιουργιών. Αυτό που χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση είναι μία επιλογή από ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος.
    Σε τι ακριβώς συνίσταται μία διαδικασία επιλογής καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, εξηγεί ο διαχειριστής του Not Just a Label (NJAL) Stefan Siegel σε συνεντεξη που παραχώρησε στο site wearableartblog.


    ΕΡ. Πως ενδιαφέρθηκες για τη μόδα. Τι σε ενέπνευσε γι αυτό.
    ΑΠ. Την έμπνευση συνήθως αντλείς από πολλά πράγματα και πολλούς ανθρώπους. Δεν μπορώ να προσδιορίσω κάτι συγκεκριμένο στο οποίο να μπορώ να αποδώσω κάποια μου απόφαση. Αν δουλεύεις πάνω σε μιά ιδέα ή προσπαθείς να δημιουργήσεις μία επιχέιρηση από το μηδέν, η έννοια της επιρροής είναι κάπως απροσδιόριστη. Όσον αφορά εμένα, μπορώ να πω γενικά ότι με ενδιαφέρουν άνθρωποι που κινούνται αντίθετα στο ρεύμα, ανεξάρτητοι άνθρωποι που δρουν σε ιδιάζουσες συνθήκες, και πρωτοπόροι που έχουν εμμονές με τις ιδέες τους.
    ΕΡ. ʼλλαξες πολλές δουλειές πριν δημιουργήσεις το NJAL. Γιατί?
    ΑΠ. Το να αλλάζεις δουλειές πρέπει να το δεις σα μιά διαδικασία απόκτησης εμπειριών. Όταν άφηνα μια δουλειά δεν ήταν γιατί μπούχτισα, αλλά γιατί είχα ήδη αποκτήσει την γνώση που χρειαζόμουνα.
    ΕΡ. Ποιοί παράγοντες σε οδήγησαν το 2007 στη δημιουργλία του NJAL
    ΑΠ. Πίστεψα ότι χρειαζόταν η αναζήτηση και παρουσίαση νέων δημιουργών χωρίς γεωγραφικά όρια. Υπάρχει όμως και μία σημαντική επιχειρηματική πτυχή πίσω από την ιδέα του NJAL. Είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη νέων ταλέντων. Με τη συμβολή μας στη δημιουργία χιλιάδων νέων brands αποκτούμε μία σημαντική επιρροή συνολικά στη βιομηχανία της μόδας.
    ΕΡ. Πως εντοπίζεις τους νέους δημιουργούς και πως αποφασίζεις ποιούς θα παρουσιάσεις
    ΑΠ. Ο εντοπισμός των νέων δημιουργών γίνεται με τρεις τρόπους. Κατ' αρχάς φροντίζουμε να παρακολουθούμε shows και εβδομάδες μόδας όπου αυτό είναι δυνατό. Σε περιοχές που δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά με φυσική παρουσία, φροντίζουμε να αποκτούμε επαφή με bloggers, στυλίστες και άλλους που να είναι διατεθειμένοι να κάνουν την αναζήτηση γιά λογαριασμό μας. Και τέλος ψάχνοντας στο internet συνεχώς για νέες δουλειές.
    ΕΡ. Διαβάσαμε πρόσφατα ότι πολλοί από τους designer που παρουσιάζονται στο site σου, εργάζονται στις ιδιαίτερες πατρίδες τους χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής και υλικά φιλικά στο περιβάλλον. Θεωρείς ότι αυτού του είδους η χειροτεχνική μόδα είναι πιό δημιουργική ή πιστεύεις κάτι άλλο.
    ΑΠ. Πολλές φορές είναι θετικό οι νέοι δημιουργοί να μένουν μακριά από την κεντρική σκηνή, ώστε να ανακαλύπτουν νέους δρόμους για τη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ. Οι συλλογές τους μπορεί να μην αφορούν όλους τους καταναλωτές, αλλά σκεφθείτε ότι όλοι αυτοί συνήθως διαθέτουν πολύ περιορισμένα οικονομικά μέσα, και εργάζονται στο στούντιό τους στη γειτονιά τους στην πόλη που ζουν.
    ΕΡ. Πρόσφατα αναφέρθηκες στην “Επιβράδυνση της Μόδας” και πως αυτή αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας για το NJAL. Τι ακριβώς εννοείς με αυτό τον όρο.
    ΑΠ. Στη Βρετανία δαπανώνται ετησίως 23 δις λίρες για την αγορά δύο εκ. τόνων ρουχισμού. Να σημειώσουμε πως το 50% από αυτή την τεράστια ποσότητα πετάγεται κατευθείαν στα σκουπίδια.Είναι προφανές ότι κάτι πηγαίνει στραβά σε όλο αυτό. Οι μελέτες δείχνουν πως τα ρούχα που αγοράζονται από τα μαγαζιά, φοριούνται κατά μέσο 4 φορές μόνο, πριν πεταχτούν και αυτά στα σκουπίδια. Η εμμονή της βιομηχανίας της μόδας στην μαζική παραγωγή και την συνεχή ταχύτατη απαξίωση των αποθεμάτων, είναι μία θηλιά στις φυσικές πηγές πρώτων υλών του πλανήτη και στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων. Όλα αυτά δεν μπορούμε πλέον να τα αγνοούμε. Επιδιώκουμε μία ανάπτυξη της βιομηχανίας της μόδας ώστε να μεγιστοποιεί τα οφέλη για τις κοινότητες των ανθρώπων και να ελαχιστοπιοιεί τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
    ΕΡ. Ποιός πιστευεις πως θα είναι ο ρόλος των νέων ανερχόμενων δημιουργών που προωθείς, στο υπό διαμόρφωση τοπίο της μόδας.
    ΑΠ. Η βιομηχανία των ειδών πολυτελέιας συντηρείται από αυτούς που θέλουν να επιδείξουν την κοινωνική και και οικονομική τους ανωτερότητα.Πιστεύουμε ότι ήδη είναι ανερχόμενη στην αγορά μία τάση για πιό εκλεπτυσμένα κριτήρια στην επιλογή της αμφίεσης. Οι καταναλωτές όλο και λιγότερο ενδιαφέρονται να δίνουν αξία στον εαυτό τους από τις μάρκες που φορούν. ʼλλες αξίες όπως η μοναδικότητα, η καλλιτεχνική αξία και η κοινωνική και οικολογική ευαισθησία είναι πλέον κριτήρια που η βαρύτητά τους μεγαλώνει στην επιλογή των ρούχων και των αξεσουάρ. Οι νέοι σχεδιαστές που διέπονται από τις ίδιες αρχές παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ισχυροποίηση αυτών των νέων επιλογών. Οι καταναλωτές εκτιμούν λιγότερο τα μεγάλα brands. Ψάχνουν εξειδικευμένες εταιρίες με γνώση του αντικειμένου τους. Θέλουν τα προιόντα που αγοράζουν να έχουν μία σημασία και μία ιστορία να πουν. Η NJAL συνεργάζεται με ανθρώπους που περπατούν έξω από την πεπατημένη, σπάζουν τα καλούπια, επαναπροσδιορίζουν το αυτονόητο, εμπνέουν και εμπνέονται.

     

       Βραχιόλι σκελετός, έργο του Νορβηγού καλλιτέχνη Bjorg.

      

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...