• ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

    Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2010

      Στην ερώτηση ποιά είναι τα πολυτελή ρολόγια στις μέρες μας, η απάντηση διαφέρει από αυτό που ίσχυε λίγα χρόνια πριν. Τότε η απάντηση θα ήταν απλή. Πολυτελές είναι ότι είναι πολύ ακριβό. Η απάντηση αυτή σήμερα δεν επαρκεί. Η κρίση μεταξύ των άλλων επαναπροσδιόρισε το περιεχόμενο και τον ορισμό της πολυτέλειας. Ένα πολυτελές ρολόι πρέπει να έχει πραγματικά υψηλή ποιότητα, προσοχή στη λεπτομέρεια, μοναδικότητα.

       Περιορισμένη παραγωγή

    Παλαιότερα η παραγωγή μοναδικών ρολογιών για λογαριασμό κάποιου αγοραστή ήταν προνόμιο των πολύ πλούσιων. Με τα χρόνια άρχισαν να έχουν ανάλογες απαιτήσεις και τα μέλη της high-end κατηγορίας καταναλωτών, αυτών δηλαδή που αγοράζουν τα ακριβά ρολόγια παραγωγής. Αυτή η επιθυμία ικανοποιεί την ανάγκη των ανθρώπων να νοιώθουν διαφορετικοί από τους άλλους (ή ανώτεροι όπως θα έλεγε κάποιος κυνικός)
    Στην παγκοσμιοποιημένη σημερινή αγορά, οι εμπορικοί δρόμοι όλων των μεγαλουπόλεων της γης, έχουν τα ίδια μαγαζιά. Είναι φυσικό για κάποιους να θέλουν να ξεφύγουν από αυτή την ομοιομορφία και να επιθυμούν να επιλέξουν κάτι διαφορετικό. Η διαφορετικότητα αυτή εκφράζεται στα ρούχα που κατασκευάζονται κατά παραγγελία του πελάτη, στα μοναδικά κοσμήματα, και στα ρολόγια περιορισμένης παραγωγής, αυτά δηλαδή που κατασκευάζονται σε λίγα κομμάτια.
    Η διαφοροποίηση είναι μία υγιής αντίδραση απέναντι στο κυρίαρχο καταναλωτικό πρότυπο το οποίο δημιουργεί προιόντα που απευθύνονται στο λεγόμενο 'μέσο καταναλωτή', και χαρακτηρίζονται από τυποποίηση και ομογενοποίηση. 
    Όλο και πιό πολλές εταιρίες ρολογιών προκρίνουν τη μέθοδο της περιορισμένης παραγωγής για να δοκιμάσουν τις αισθητικές και τεχνικές τους καινοτομίες στο πιό ενημερωμένο και εύπορο κομμάτι του καταναλωτικού κοινού. Οπωσδήποτε το προφίλ κάποιων εταιριών ταιριάζει περισσότερο στο στυλ της περιορισμένης παραγωγής, αντίθετα άλλες είναι ταυτισμένες με την μαζική παραγωγή. Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι καταναλωτές, στρέφονται προς τα ρολόγια περιορισμένης παραγωγής εφόσον έχουν βεβαίως την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.
    “Δεν κατασκευάζεις ένα μοντέλο περιορισμένης παραγωγής απλώς για να το κάνεις” λέει ο Michel-Amadry της Ebel. “Προτείνεις κάτι τέτοιο όταν πραγματικά έχεις κάτι να πείς. Και όταν πιστεύεις ότι αυτή την ιστορία μπορεί να την υιοθετήσει η μικρή ομάδα ανθρώπων στους οποίους απευθύνεσαι.  Επιπλέον η ιστορία αυτή πρέπει να συνδέεται και να υποστηρίζει το DNA της εταιρίας σου”
    Για παράδειγμα το 2006 η Vacheron Constantin πρότεινε τη σειρά ρολογιών περιορισμένης παραγωγής με τίτλο Collection Excellence Platine. Η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί το ρολόι εξολοκλήρου από πλατίνα. Η κάσα, το καντράν, οι δείκτες η κορώνα, όλα κατασκευάστηκαν από το καθαρότερο, σπανιότερο και πολυτιμότερο μέταλλο. Στα ρολόγια αυτά ενσωματώθηκαν οι νέοι αυτοματισμοί της εταιρίας που αργότερα είδαμε και στα ρολόγια παραγωγής. Το κάθε μοντέλο παρήχθη σε 10 μόνο κομμάτια που συμβόλιζαν για τους τυχερούς κατόχους τους όλα όσα ήθελε η εταιρία να αφηγηθεί με τους συμβολισμούς της: σπανιότητα, καθαρότητα, διαχρονικότητα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η πλατίνα είναι ένα υλικό οικείο σε όσους παρακολουθούν την Vacheron Constantin επί πολλές δεκαετίες. 
       ʼλλες εταιρίες όπως οι Van Cleef & Arpels, DeLaneau, Piaget στις συλλογές ρολογιών περιορισμένης παραγωγής χρησιμοποιούν εξειδικευμένες χειροποίητες τεχνικές οι οποίες έχουν εγκαταληφθεί από πολλών ετών στον βιομηχανικό τρόπο παραγωγής. Τέτοιες τεχνικές είναι η μικροζωγραφική, η χαρακτική, το σμάλτο, οι λάκες κ.α. Οι τεχνικές αυτές που κατά παράδοση χρησιμοποιούνται από τις εταιρίες αυτές, λόγω της δυσκολίας στην εφαρμογή και της σπανιότητας των τεχνιτών δίνουν τον ελιτίστικο χαρακτήρα στα ρολόγια αυτά

        Οι συλλέκτες

       Είναι γνωστό ότι τα ρολόγια περιορισμένης παραγωγής αλλά και τα ρολόγια της υψηλής ωρολογοποιίας γενικά, απευθύνονται περισσότερο σε συλλέκτες και λιγότεροι σε ανθρώπους που το αγοράζουν για να βλέπουν την ώρα. Η σπανιότητα ενός ρολογιού, δηλαδή ο μικρός αριθμός όμοιων ρολογιών που κυκλοφορούν είναι ένας παράγοντας που ανεβάζει την συλλεκτική αξία του ρολογιού. 
       Οι συλλέκτες ρολογιών μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες οι οποίες αντιστοιχούν στην αγοραστική τους δύναμη. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν αυτοί που διαθέτουν για ένα ρολόι πάνω από 250.000 ελβετικά φράγκα και μπορούν να φτάσουν μέχρι 1.000.000. Αυτοί συλλέγουν απολύτως μοναδικά κομμάτια ή κάποια που παράγονται σε μικρούς μονοψήφιους αριθμούς. Τα ρολόγια αυτά περιέχουν πολυπλοκότητες και καινοτομίες ώστε συχνά καθένα από αυτά είναι ένα τεχνικό επίτευγμα. Στην επόμενη κατηγορία ανήκουν οι συλλέκτες που μπορούν να διαθέσουν για ένα ρολόι 50.000 έως 250.000 ελβετικά φράγκα. Είναι βεβαίως περισσότεροι από αυτούς της πρώτης κατηγορίας, και δεν είναι προσκολλημέμοι στην ιδέα της μοναδικότητας για κάθε κομμάτι της συλλογής τους. Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται αυτοί που διαθέτουν λιγότερα από 50.000 φράγκα για κάθε ρολόι της συλλογής τους. Αυτοί αγοράζουν ρολόγια περιορισμένης παραγωγής αλλά και απλά ρολόγια.

      Ρολόγια στα μέτρα του πελάτη

    Υπάρχουν εδώ και χρόνια εταιρίες που τροποιοιούν τα ρολόγια υψηλής ωρολογοποιίας και τα προσαρμόζουν με βάση τις απαιτήσεις των πελατών τους. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο οι ίδιες οι εταιρίες που παράγουν τα ρολόγια κάνουν αυτή τη δουλειά. Είναι προφανές ότι οι εργασίες αυτές απαιτούν επιπλέον χρόνο και χρήματα, αλλά απ' ότι φαίνεται υπάρχουν αρκετοί που έχουν λυμένα αυτά τα θέματα. Κάποιες από τις απαιτήσεις των πελατών είναι ευκολότερο να ικανοποιηθούν, όπως για παράδειγμα να καρφωθούν διαμάντια στην κάσα, κάποιες άλλες όμως όπως αυτές που αφορούν τη λειτουργία είναι πιό δύσκολες και συχνά δεν είναι εφικτές.
    Το 2006 η Vacheron Constantin δημιούργησε ένα ξεχωριστό τμήμα στην εταιρία, με αποκλειστικό σκοπό την υλοποίηση ειδικών παραγγελιών. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως μπορούν να κατασκευάσουν ακόμη και μηχανισμό εξαρχής για να ικανοποιήσουν μία συγκεκριμένη απαίτηση ενός πελάτη τους.

    Μάρκετινκ

    Οι λιανοπωλητές που φιλοδοξούν να πουλάνε αυτά τα πολύ ιδιαίτερα και ακριβά προιόντα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες προυποθέσεις για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Πρέπει να είναι λεπτομερώς ενημερωμένοι και ειδικά εκπαιδευμένοι ώστε να μπορούν να πείσουν για την πολυτιμότητα και την αξία αυτού του προιόντος. Πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τις δυνατότητές των ρολογιών τις καινοτομίες που ενσωματώνουν και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Πρέπει τέλος ο πωλητής  να επισημαίνει με σαφήνεια τις διαφορές ανάμεσα στα μοντέλα ώστε ο πελάτης να είναι σίγουρος ότι επιλέγει αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες του.
       Ένα πλεονέκτημα της πώλησης ρολογιών περιορισμένης παραγωγής είναι πως ο πελάτης συνήθως δεν ζητάει έκπτωση, γιατί υπάρχουν λίγα μόνο κομμάτια σαν κι αυτό που πουλιούνται σε όλο τον κόσμο. Τέλος να πούμε πως οι εταιρίες παραγωγής πιστεύουν πως τα ρολόγια περιορισμένης παραγωγής δεν είναι εμπόρευμα κατάλληλο για να πουληθεί στο ιντερνετ, άρα πρέπει να πουλιούνται σε μαγαζιά.Ρολόγια υψηλής ωρολογοποιίας

       MILLENARY QUINCY JONES από την  Audemars Piguet, QUAI DE L’ILE από την  Vacheron Constantin, LE CHEVAL ααπό την  DeLaneau.

     https://www.europastar.com/magazine/eatures/1004082665-is-exclusivity-the-final-frontier.html

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...