• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Ημιπολύτιμοι Λίθοι (Semi Precious Stones)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Ημιπολύτιμοι Λίθοι (Semi Precious Stones)

    Οι πέτρες (λίθοι) που χρησιμοποιούνταν στην κοσμηματοποιία, παραδοσιακά χωρίζονταν σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους. Στους πολύτιμους συγκαταλέγονταν το διαμάντι, το ρουμπίνι, το ζαφείρι, το σμαράγδι αλλά και ο αμέθυστος. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν οι ημιπολύτιμοι λίθοι. Όταν όμως ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα αμέθυστου και η αξία του υποχώρησε πολύ, τότε συμπεριλήφθηκε και αυτός στους ημιπολύτιμους.

    Οι περισσότερεοι ημιπολύτιμοι λίθοι είναι ορυκτά, λίγοι μόνο είναι οργανικοί, δηλαδή προέρχονται από ζωικούς ή φυτικούς οργανισμούς, όπως το κεχριμπάρι, κοράλλι, ελεφαντόδοντο, και μαργαριτάρι. Η διάκριση πάντως σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους, τείνει να εκλείψει, γιατί υπάρχουν ποιότητες ημιπολύτιμων λίθων, πολύ ακριβότερες από τους πολύτιμους, και αντιστρόφως.

     

    πίνακας ημιπολύτιμων λίθων

     Η συνήθης κατεργασία των ημιπολύτιμων πετρών είναι το γυάλισμα με tumbler. Αυτό σημαίνει ότι πολλές πέτρες μαζί  παρόμοιου μεγέθους περιστρέφονται σε ένα τύμπανο (μπουράτο στην τεχνική ορολογία) επί πολλές ώρες. Η κατεργασία αυτή γίνεται μέσα σε ένα διάλυμα οξειδίων του αργιλίου σε νερό.

     

     

    Μενταγιόν με ημιπολύτιμους λίθους από το μουσείο του Καίρου 

       Μενταγιόν που βρέθηκε στον τάφο της πριγκίπισσας Senusret II, της δεύτερης δυναστείας (1897- 1878). Το χρυσό  μενταγιόν έχει 4,9 εκ. ύψος, και βρίσκεται στο μουσείο του Καΐρου. Στην κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι ημιπολύτιμοι λίθοι,λάπις λάζουλι, τιρκουάζ, κορνεόλη, πράσινος άστριος. 

     

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...