• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Γεώδιο (Geode)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Γεώδιο (Geode)

    Γεώδιο ή γεώδες, σημαίνει «σαν γη».

    Εξωτερικά το γεώδιο, είναι σαν μια συνηθισμένη λεία πέτρα (σαν γη) ή ένα κομμάτι βράχου μικρού, ή μεγάλου μεγέθους, Εσωτερικά όμως είναι κούφια και καλύπτεται από κρυστάλλους χαλαζία, που συχνά δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Εκτός από χαλαζία, το γεώδιο μπορεί να περιέχει κρυστάλλους αχάτη, χαλκηδόνιου, καλσίτη, δολομίτη. Γεώδια υπάρχουν παντού, σε μεγάλες ποσότητες  όμως τα συναντάμε σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α., Βραζιλία, Ναμιμπια, Μεξικό. Το μεγαλύτερο γεώδιο βρέθηκε στο Οχάιο Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αιώνα. Έχει ύψος 10 m., και ονομάζεται:Rock Cave. 

        Ένα από τα μεγαλύτερα γεώδια που έχουν ανακαλυφθεί, βρέθηκε στις 30/1/2007, στο ορυχείο Galerias Santiños στην Ουρουγουάη. Περιέχει κρυστάλλους αμέθυστου, το ύψος του είναι 3,26 μέτρα και ζυγίζει 3 τόνους. Υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε πριν 130 εκατομμύρια χρόνια. Αγοράστηκε έναντι 83.000 $ από το μουσείο Crystal Caves στο Queensland της Αυστραλίας, όπου εκτίθεται σήμερα.

    Στην αγορά μία ποιότητα γεώδιου, λέγεται drusy. Με αυτό το όνομα εννοούμε ένα ορυκτό, συνήθως αχάτη, που καλύπτεται από ένα στρώμα μικροσκοπικών κρυστάλλων, που λαμπυρίζουν .
    Το drusy με άλλα λόγια είναι γεώδιο, του οποίου οι κρύσταλλοι είναι πολλοί και μικροί, με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν μία ενιαία επιφάνεια που λαμπυρίζει. Το drusy υπάρχει σε κάποια φυσικά χρώματα, κίτρινο, καφέ γαλάζιο, αλλά το υπόστρωμα του αχάτη μπορεί εύκολα να βαφτεί, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν σε drusy, όλα τα χρώματα. Τα drusy χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων. Τα drusy ονομάζονται και κρυσταλλικοί αχάτες. Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται ένας λίθος με την ονομασία «ίασπις κρυσταλλίζων», που πιθανό να εννοείται το drusy του αχάτη.

       Drusy αχάτες σε φυσικούς χρωματισμούς.

    Το γεώδιο συχνά μοιάζει σαν μία κοινή πέτρα όπως αυτή που είναι πίσω και δεξιά στη φωτό. Όμως η "πέτρα" αυτή είναι κοίλη (κούφια) και σπάζοντας την αποκαλύπτεται η ομορφιά της κρυσταλλικής δομής που υπάρχει στο εσωτερικό

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...