• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Μεταλλικές Ιδιότητες (Metal Properties)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Μεταλλικές Ιδιότητες (Metal Properties)

    Η ανακάλυψη των μετάλλων από των άνθρωπο από την αυγή της ιστορίας υπήρξε το καταλυτικό γεγονός για την πορεία του πολιτισμού. Γι αυτό το λόγο οι ιστορικοί χώρισαν τις ιστορικές περιόδους με βάση τη χρήση ων μετάλλων. Εποχή του Χαλκού, Εποχή του Σιδήρου κ.λ.π. Παράλληλα η ανακάλυψη των ιδιοτήτων των μετάλλων έδωσε τεράστια ώθηση στον πολιτισμό, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και τις τέχνες.

    Εξέλαση είναι η κατεργασία  όπου ένα φύλλο μετάλλου, περνιέται ανάμεσα στα ράουλα ενός ηλεκτροκίνητου κυλίνδρου, δηλαδή ανάμεσα σε δύο περιστρεφόμενους ατσάλινους κυλίνδρους ώστε να λεπτύνει και συγχρόνως να αποκτήσει μεγαλύτερο μήκος. Η ιδιότητα αυτή των μετάλλων λέγεται ελατότητα.(malleability).

    Στην περίπτωση που αντί για φύλλο μετάλλου, έχουμε σύρμα, η επιμήκυνση αυτή λέγεται εξόλκηση, και η ιδιότητα των μετάλλων να τραβιούνται σε λεπτά σύρματα λέγεται ολκιμότητα.(ductility) Ο χρυσός π.χ. είναι ένα εξαιρετικά όλκιμο υλικό, αφού ένα γραμμάριο χρυσού μπορεί να γίνει τόσο λεπτό σύρμα, ώστε να έχει μήκος χιλιομέτρων. Σε παλαιότερες εποχές που δεν υπήρχαν οι μηχανές, η εξέλαση και εξόλκηση των μετάλλων, γινόταν με σφυρηλάτηση (hammering).

    Η σφυρηλάτηση χρησιμοποιείται στην μορφοποίηση των μετάλλων, με την τεχνική ρεπουσσέ. Ειδικά ο σίδηρος επιδέχεται σφυρηλάτηση μόνο σε κατάσταση ερυθροπύρωσης (forging).

    Κατά την κατεργασία των μετάλλων οι τεχνίτες χρησιμοποιούν την ανόπτηση και την βαφή. Τα μέταλλα και τα κράματα μπορούν να συγκολληθούν.

     Οι διαφορές που έχουν τα μέταλλα ως προς τις ιδιότητες τους, οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο που ενώνονται τα άτομα του κάθε μετάλλου, μέσα στη μάζα του. Η ένωση αυτή λέγεται μεταλλικός δεσμός.


     

        Τα ιόντα αργύρου «πλέουν» μέσα σε ένα «νέφος» ηλεκτρονίων. Με τις ηλεκτρικές δυνάμεις της έλξης και της άπωσης, τα άτομα συγκρατούνται και σχηματίζουν τον μεταλλικό δεσμό του αργύρου.

    http://www.pi-schools.gr/download/lessons/tee/mechanical/1b/Book_Weldings/kef_1.pdf

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...