• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Ανάδειξη Πολύτιμων Λίθων (Enhance)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Ανάδειξη Πολύτιμων Λίθων (Enhance)

    Ονομάζεται έτσι, το σύνολο των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των ιδιοτήτων ενός πολύτιμου λίθου, όπως το χρώμα, την καθαρότητα, την λάμψη, την συνεκτικότητα κ.λ.π. Για να πετύχουμε αυτές τις βελτιώσεις, χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές. Γιά παράδειγμα, με παρατεταμένη θέρμανση σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε διαύγαση και χρωματική ενίσχυση της πέτρας. Σε άλλες περιπτώσεις, εμβαπτίζουμε σε ρητίνες και θερμαίνουμε,  για προστασία από ξεφλουδίσματα. Χρωματική ενίσχυση σε κάποιες πέτρες πετυχαίνουμε με εμβάπτιση σε χρώμα και ρητίνη. 

     Οι επεμβάσεις που γίνονται στις πέτρες, σε πολλές περιπτώσεις δίνουν τελικά μία τελείως διαφορετική όψη στην πέτρα.  Για παράδειγμα, είναι συνηθισμένο φαινόμενο ή βαφή άχρωμων πετρών. Π.χ. ο άχρωμος χαλαζίας βάφεται σε κίτρινο χρώμα και διατίθεται σαν σιτρίν. Ο χαλαζίας μπορεί να βαφεί και σε άλλα χρώματα, πράσινο, ρόζ, κ.λ.π.. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ενημερώνεται ο αγοραστής, ότι πρόκειται για χαλαζία τεχνητά χρωματισμένο. Αντί γι αυτό, πολλοί επιλέγουν να τα προωθούν με παραπλανητικές ονομασίες όπως πράσινος αμέθυστος (Green amethyst), ή ροζ αμέθυστος, για να δημιουργήσουν σύγχυση στον καταναλωτή. Επειδή η γνώση γύρω από τους πολύτιμους λίθους είναι προνόμιο λίγων, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της ελλιπούς πληροφόρησης των καταναλωτών.  

     Στις Η.Π.Α. όπου η προστασία του καταναλωτή αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα,  έχει συσταθεί η Ένωση των Εμπόρων Πολυτίμων Λίθων AGTA (American Gem Trade Associaton). Τα μέλη της AGTA επιλέγονται με πολύ αυστηρά κριτήρια ως προς την τήρηση των κανόνων για την λεπτομερή πληροφόρηση των πελατών τους. Και βέβαια τα μέλη της AGTA απολαμβάνουν το κύρος ενός πολύ αξιόπιστου εμπόρου, και αντίστοιχα της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.  Για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών,  η AGTA προέβη στον καθορισμό των προτύπων, για να πληροφορείται ο καταναλωτής επακριβώς για το είδος της επεξεργασίας που έχει υποστεί μία πέτρα. Λόγω του κύρους που απολαμβάνει η ένωση αυτή διεθνώς, τα πρότυπα αυτά έχουν υιοθετηθεί από όλους όσους ασχολούνται με τους πολύτιμους λίθους.

    ΚΩΔΙΚΟΣ

     AGTA

           ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

        N

    Φυσική (Natural). Η πέτρα είναι απολύτως φυσική, και δεν έχει υποστεί επεξεργασίες ανάδειξης.

        E

    Επεξεργασμένη (Enhanced).Η πέτρα έχει υποστεί επεμβάσεις που δεν είναι επακριβώς γνωστή η φύση τους.

        B

    Λεύκανση (Bleaching). Αφορά τον καθαρισμό κυρίως των μαργαριταριών από κιτρινίλες και κηλίδες. Χρησιμοποιείται στα κοράλλια και στο jade.

        C

    Επικάλυψη (Coating) Αφορά την επικάλυψη της πέτρας με ένα φίλμ βερνικιού ή καποιας άλλης ουσίας.

        D

    Βαφή (Dyeing) Είναι το βάψιμο μιας πέτρας σε μια ειδική μπογιά. Μόνο οι πορώδεις  πέτρες  μπορούν  να βαφούν, όπως οι αχάτες (φωτο), κοράλλι, τυρκουάζ, κ.λ.π.

        F

    Γέμισμα (Filling) Με αυτή την επεξεργασία, γεμίζουν τις επιφανειακές ατέλειες της πέτρας, ρωγμές χαράγματα κ.λ.π. με κάποιο σφραγιστικό σκληρό υλικό, όπως ρητίνες δύο συστατικών ή υγρό γυαλί.

        H

     

     

     HP

    Θέρμανση (Heating) Οι περισσότερες από τις φυσικές πέτρες που κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν υποστεί την επεξεργασία της θέρμανσης για βελτίωση των ιδιοτήτων τους και κυρίως του χρώματος. Παραθέτουμε μία λίστα πετρών που συνήθως ΔΕΝ μπορούν να θερμανθούν για χρωματική ενίσχυση: Φεγγαρόπετρα, γρανάτης σπινέλιος, χρυσοβήρυλλος, ιωλίτης περίδοτο, ηλιόλιθος, τυρκουάζ, κοράλλι, Jade.  Με ΗΡ συμβολίζεται η ειδική επεξεργασία, θέρμανσης υπό πίεση. 

        Ι

    Σταθεροποίηση (Impregnating). Είναι η επεξεργασία με ένα εξωτερικό σταθεροποιητικό βερνίκι, για να αποφεύγεται το ξεφλούδισμα της πέτρας και ο αποχρωματισμός.

        L

    Laser Drilling. Γίνεται κυρίως στο διαμάντι. Είναι καθαρισμός των ατελειών και των ρωγμών της πέτρας από βρωμιές με χρήση laser, για να ακολουθήσει γέμισμα με ρητίνες. 

        O

    Λάδωμα (Oiling) Ειδικά άχρωμα λάδια καλύπτουν επιφανειακές ατέλειες της πέτρας.

         R

    Ακτινοβόληση (Irridation) . Έιναι η πιό συνηθισμένη κατεργασία μετά την θέρμανση.

        U

    Διάχυση (Diffusion) Σε αυτή την κατεργασία η πέτρα θερμαίνεται σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες, στα όρια της τήξης. Τότε τα χρωμοφόρα (βλ. χρώμα) ανεβαίνουν στην επιφάνεια και δίνουν πολύ εντυπωσιακούς χρωματισμούς.

        W

    Κέρωμα (Waxing) Ειδικά κεριά καλύπτουν την επιφάνεια των πετρών για το διόρθωμα ατελειών.

    Εξετάζοντας το θέμα της ανάδειξης ξεχωριστά για κάθε πολύτιμη πέτρα, υπάρχουν κάποιες κατεργασίες που θεωρούνται αποδεκτές, και κάποιες άλλες που η βιομηχανία του κοσμήματος θεωρεί ότι αλλοιώνουν δραστικά την ποιότητα της συγκεκριμένης πέτρας και συνεπώς θεωρούνται μη αποδεκτές. Δείτε τον σχετικό πίνακα που παραθέτουμε και κάνει τον ανάλογο διαχωρισμό ανά πέτρα.

      Τα τελευταία χρόνια μία μικρή αλλά αυξανόμενη μερίδα ενημερωμένων καταναλωτών κοσμημάτων και συλλεκτών, δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στις πέτρες με την ένδειξη N (Natural), ακόμη και αν το χρώμα ή άλλα χαρακτηριστικά τους υστερούν από επεξεργασμένες πέτρες αντίστοιχης αξίας.

     

      

         Ένα κομμάτι αχάτη, κόβεται συχνά σε φέτες πάχους 3mm. Στη συνέχεια εμβαπτίζονται τις φέτες σε ειδική χρωστική (οξείδια) για πολλές ώρες. Το χρώμα εισχωρεί σιγά –σιγά στο υλικό, αλλά τα διάφορα στρώματα βάφονται ανομοιόμορφα. Το αποτέλεσμα είναι τα νερά που ήδη υπήρχαν να τονίζονται και να αναδεικνύονται με την βαφή. Η βαφή στις φέτες του αχάτη είναι πολύ σταθερή. 

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...