• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Κουνζίτης (Kunzite)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Κουνζίτης (Kunzite)

           Είναι ένα σχετικά νέο ορυκτό που ταυτοποιήθηκε και χρησιμοποιείται σαν πολύτιμος λίθος, αφού για πρώτη φορά περιγράφτηκε το 1902 από τον George Frederick Kunz, μελετητή των πολύτιμων λίθων  από την Νέα Υόρκη.

       Είναι μία ποικιλία του ορυκτού σποδουμένης, είναι πυριτικό άλας του λιθίου, έχει χημικό τύπο LiAl(SiO3)2  έχει σκληρότητα 6,5-7, και κρυσταλλώνεται στο μονοκλινές κρυσταλλογραφικό σύστημα. Ο κουνζίτης είναι διάφανος, και  έχει ένα ροζ απαλό χρώμα με αποχρώσεις μοβ και απαλού πράσινου. Το χρώμα αυτό οφείλεται σε προσμίξεις μαγνησίου. Ο κουνζίτης με έντονο χρώμα είναι πολύ σπάνιος και ακριβός, αλλά συχνά γίνεται ενίσχυση του χρώματος του. Επίσης, ο κουνζίτης μπορεί να αποχρωματιστεί με την ακτινοβολία, γι αυτό δεν πρέπει να εκτίθεται στο ηλιακό φως. Εξαιτίας αυτού, έχει την ονομασία "evening stone".   

        Εμφανίζει έντονο το φαινόμενο του πλεοχρωισμού, δηλαδή αναλόγως με την γωνία που βλέπουμε την πέτρα, εμφανίζεται διαφορετικό χρώμα. Για τον λόγο αυτό ο τεχνίτης που δουλεύει στο ανεπεξέργαστο υλικό πρέπει να παίρνει υπόψη του, την ιδιότητα αυτή, ώστε να πετυχαίνει ώστε η  καλύτερη απόχρωση να είναι περισσότερο ορατή. Το ορυκτό σποδουμένης έχει εσχάτως μεγάλη οικονομική σπουδαιότητα, γιατί χρησιμοποιείται στην παραγωγή λιθίου, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση, για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. 

    Ανεπεξέργαστος καουνζίτης, και δεξιά ταγιαρισμένος και κομμένος σε σχήμα τρίλλιον .

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...