• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Κορούνδιο (Corundum)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Κορούνδιο (Corundum)

     

           Είναι ένα ορυκτό με σκληρότητα 9 την μεγαλύτερη μετά το διαμάντι,  χημικό τύπο Al2O3.  ειδικό βάρος 4, έχει υαλώδη λάμψη,  και κρυσταλλώνεται στο τριγωνικό κρυσταλλογραφικό σύστημα. . Η ονομασία προέρχεται από την λέξη kurundam της γλώσσας των Ταμίλ (Σρι Λανκα), που θα πει όμορφη πέτρα.  Η διάφανη ποιότητα του κορουνδίου είναι οι πολύτιμοι λίθοι ρουμπίνι και ζαφείρι, ενώ η αδιάφανη ποιότητα είναι ή σμύριδα (emery) που χρησιμοποιείται σαν λειαντικό.

        Η σμύριδα είναι ένα πολύ σημαντικό βιομηχανικό υλικό, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή γυαλόχαρτου, και λειαντικών τροχών. Για πάνω από 2500 χρόνια και μέχρι πρόσφατα,  ο σημαντικός τόπος εξόρυξης της σμύριδας παγκοσμίως ήταν η ανατολική περιοχή της Νάξου το χωριό Απείρανθος και τα πέριξ σμυριδοχώρια. Η σημασία της σμύριδας ελαττώθηκε, από την στιγμή που και άλλα υλικά χρησιμοποιούνται σαν βιομηχανικά λειαντικά Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν και εμπορεύονταν το υλικό αυτό με το όνομα «ναξία γη» ή «ναξία ακόνη». Οι αρχαίοι συγγραφείς επισημαίνουν την χρησιμότητα της σμύριδας, στην λιθογλυφία των σκληρών λίθων, για την κατασκευή σφραγιδόλιθων και δακτυλιόλιθων.  Ο Πλινιος και άλλοι Ρωμαίοι συγγραφείς την ονομάζουν naxium.  Ο Διοσκουρίδης περιγράφει την σμύριδα: «σμύρις λίθος εστίν, ή τας ψήφους οι δακτυλιογλύφοι αμήχουσι». Στον Γαληνό συναντάμε το χωρίον: «Και η καλουμένη δε σμιρίς καν των χρωμένων αυτή δακτυλιογλύφων εις την τοιαύτην χρείαν» Ο Ησύχιος τέλος,  αναφέρει:  «Σμίρις  αμμουειδός ή σμήχονται οι σκληροί των λίθων».

     

       Στη φωτογραφία από την δεκαετία του 1970, μεταλλωρύχοι φορτώνουν σμύριδα σε βαγονέτο, για την μεταφορά της στο λιμάνι. Η στοά βρίσκεται κοντά στο χωριό Κόρωνος.  Στην Απέίρανθο λειτουργεί και γεωλογικό μουσείο, με εκθέματα από την περιοχή,  το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Μανόλη Γλέζου.

     

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...