• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Κομπολόι (Prayer Rope)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Κομπολόι (Prayer Rope)

     Είναι ένα εξάρτημα που χρησιμοποιούν από αιώνες οι μοναχοί, όλων των μεγάλων θρησκειών. Η χρησιμότητα του είναι πολύ συγκεκριμένη. Μετράει τις προσευχές,  και καθώς το κρατάει  ο μοναχός στο χέρι, του υπενθυμίζει συνεχώς  την αποστολή του.  Στις διάφορες θρησκείες έχει διάφορα ονόματα, και κάποιες διαφορές στην εμφάνιση

    Κομποσκοίνι. Είναι το κομπολόι της ορθόδοξης μοναστικής παράδοσης. Φτιάχνεται από μαύρο μάλλινο σχοινί, έχει 300, ή 100, ή 50 ή 33 κόμπους και ένα σταυρό.

      Κατά την παράδοση, ο πατέρας του Ορθόδοξου μοναχισμού και ιδρυτής του Αγίου Όρους, ο ʼγιος Αντώνιος, προσπαθούσε να δέσει κόμπους σ’ ένα σχοινί, αλλά ερχόταν ο διάβολος και τους έλυνε. Τότε και με επιφοίτηση της Θεοτόκου, ο ʼγιος Αντώνιος άρχισε να δένει  τους κόμπους σε σχήμα σταυρού, και έτσι απομάκρυνε τον διάβολο. Στα κομποσκοίνια του Αγίου Όρους χρησιμοποιούν ανάμεσα στους κόμπους και κουκούτσια, ή κάποιους πολύ όμορφους σπόρους από την τοπική χλωρίδα. Ο μοναχός, κρατάει το κομποσκοίνι στο αριστερό χέρι, ώστε με το δεξί να μπορεί και να προσεύχεται, και ενώ μετράει τους κόμπους, απαγγέλλει «Κύριε ελέησαν» ή « Κύριε Ιησού Χριστέ υιέ του Θεού ελέησαν ημάς»

     

     

    Μίσμπαχα  Tο κομπολόι της μουσουλμανικής παράδοσης. Αποτελείται από 99 χάντρες, όσα και τα ονόματα του Αλλάχ, ή υποδιαιρέσεις του 99, π.χ.33 χάντρες. Φτιάχνεται από σπόρους, ή χάντρες ελεφαντόδοντου, ή  από γυαλί. Ο πιστός μετράει τις χάντρες και απαγγέλλει: Αλλάχ ου ακμπάρ (ο θεός είναι μεγάλος) και Σουπχαν Αλλάχ ( ο θεός είναι ανυπέρβλητος)

     

    Μίσμπαχα μαζί με το κοράνι.

    Ροζάριο (Rosary) Είναι η Ρωμαιοκαθολική εκδοχή του κομπολογιού. Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας ακολουθείται ένα συγκεκριμένο τυπικό, όπου 150 επαναλαμβανόμενοι ψαλμοί, ʼβε Μαρία, Κύριε Ελέησαν εναλλάσσονται με διαστήματα σιωπής, με την βοήθεια του ροζάριου.

    Ο πρώην πάπας Βενέδικτος κρατώντας το ραζάριο.

     

      Το όνομα κομπολόι ετυμολογικά  σημαίνει συγκέντρωση κόμπων (όπως το κουβεντολόι θα πεί πλήθος από κουβέντες).  Το κομπολόι παραδοσιακά χρησιμοποιείται όχι μόνο από τους μοναχούς αλλά  και από τον υπόλοιπο πληθυσμό (κυρίως τους άνδρες) στην Μέση Ανατολή, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, και στη βόρεια Αφρική, σαν αξεσουάρ για χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση. Ένα είδος κομπολογιού είναι το μπεγλέρι, όπου οι χάντρες δεν έχουν κυκλική διάταξη όπως σε όλα τα κομπολόγια, αλλά είναι λιγότερες και πάνω σε μία ευθεία. Τα μπεγλέρια έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιες κοινωνικές ομάδες σαν στοιχείο ταυτότητας της ομάδας και διαφοροποίησης από τους υπόλοιπους.

     

     

       Η κυρία με την υπέροχη κορμοστασιά είναι μία  ιέρεια της θηλυκής θεότητας Ποτνίας Θηρών. Η τοιχογραφία είναι από ένα λατρευτικό χώρο στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Η ιέρεια εκτός από τα εντυπωσιακά κοσμήματα που φοράει, κρατάει στο χέρι με επιδεικτικό τρόπο ένα εξίσου έντυπωσιακό κομπολόι.

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...