• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Αμέθυστος (Amethyst)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Αμέθυστος (Amethyst)

           Ένα ακόμη ορυκτό που η ονομασία του έχει Ελληνική προέλευση. Το παράξενο αυτό όνομα οφείλεται στο ότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι όποιος φορά κόσμημα με αμέθυστο, ή πίνει το κρασί του σε κούπα από αμέθυστο, απαλύνονται οι συνέπειες από την μέθη. Την δοξασία αυτή βέβαια ήδη ο Πλούταρχος την χλευάζει σαν αβάσιμη.

        Στην Ελληνική μυθολογία ο αμέθυστος εμφανίζεται, όταν ο μεθυσμένος θεός Διόνυσος επιτίθεται με άγριες διαθέσεις σε μία παρθένα κόρη που έχει το όνομα «η Αμέθυστος».Το κορίτσι δεν ανταποκρίνεται, και για να σωθεί ζητάει την βοήθεια των θεών. Θεά ήταν αυτή που ανταποκρίθηκε στις προσευχές της, και συγκεκριμένα η ʼρτεμις που για να σώσει το κορίτσι, την μεταμορφώνει σε μια άχρωμη πέτρα. Ταπεινωμένος και θυμωμένος ο Διόνυσος, χύνει το κρασί του πάνω στους κρυστάλλους της πέτρας που παίρνουν το όμορφο μοβ χρώμα. Σε μια παραλλαγή του μύθου η πέτρα βάφεται όχι από το κρασί αλλά από τα δάκρυα του μετανιωμένου Διόνυσου.

       Χημικά ο αμέθυστος είναι χαλαζίας , SiO2. Έχει σκληρότητα 7 και ειδικό βάρος 2.65. Κρυσταλλώνεται στο ρομβοειδές κρυσταλλογραφικό σύστημα, και σχηματίζει κρυστάλλους σε σχήμα εξάπλευρου πρίσματος. Είναι εντυπωσιακά όμορφο υλικό και έχει όλες τις προδιαγραφές για να χρησιμοποιηθεί (και ασφαλώς χρησιμοποιείται) στην κατασκευή κοσμημάτων. Παρ’ όλα αυτά η τιμή του παραμένει χαμηλή, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που εξορύσσονται. Όχι πάντα όμως. Η πιο περιζήτητη ποιότητα αμέθυστου, η λεγόμενη “Deep Russian”, κοστίζει τουλάχιστον 50.000$ το καράτι.

      Τελευταία είναι αρκετά δημοφιλής μία πέτρα με την ονομασία πράσινος αμέθυστος (green amethyst). Συνήθως η πέτρα αυτή είναι συνθετική  ή είναι διάφανος χαλαζίας, τεχνητά χρωματισμένος (βλ. ανάδειξη). Να επισημάνουμε ότι και η ονομασία πράσινος αμέθυστος δε στέκει γιατί ιστορικά ο αμέθυστος ήταν από πάντα μοβ. Πολλές φορές θα συναντήσουε αυτή την πέτρα με την ονομασία πρασιολίτης (prassiolite), από τις ελληνικές λέξεις πράσινος λίθος.

        Αμέθυστος υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου. Μεγάλες ποσότητες παράγονται στην Βόρεια Αμερική και στην Λατινική Αμερική, Βραζιλία, Βολιβία, Ουρουγουάη κλπ., αλλά και στη Ρωσία. Στα αχανή ορυχεία στο Minas Gerais στη Βραζιλία εξορύσσονται τεράστια γεώδια  αμέθυστου.

     

    Αυτοφυής κρύσταλλος αμέθυστου

    Αυτοφυής μονοκρύσταλλος αμέθυστου

     

     Βραχιόλι από αμέθυστο από το μουσείο του Καίρου

     

       Βραχιόλι για τον αστράγαλο, ( το επονομαζόμενο περισφύριον από τους αρχαίους Ελληνες). Βρέθηκε στον τάφο της πριγκίπισσας Mereret, κόρης του Φαραώ  Senusert III. Το βραχιόλι είναι 34 cm, και στην κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί χάντρες αμέθυστου, και δύο χρυσά δόντια λεοπάρδαλης, κατασκευασμένα με την τεχνική ρεπουσσέ . Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Καΐρου. Τα κοσμήματα στην αρχαία Αίγυπτο, εκτός από την προφανή αισθητική τους χρησιμότητα, θεωρείτο ότι είχαν προφυλακτική δράση γι αυτόν που το φορούσε, και προστασία από τις αρνητικές δυνάμεις.

     

     

    Πορτρέτο του αυτοκράτορα Καρακάλα, ζωγραφισμένο σε Intaglio από αμέθυστο. Η κατασκευή έχει γίνει το 240 μ.Χ. Στην πέτρα είναι χαραγμένη με ελληνικούς χαρακτήρες η λέξη Ο Πέτρος, εννοώντας ότι πρόκειται για πορτρέτο το Απόστολου Πέτρου. Η χάραξη αυτή έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο. Το αντικείμενο ανήκει στον θησαυρό Sainte-Chapelle στο Παρίσι. 

    Βλέπε και :  wikipedia

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...