• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Καρφίτσα (Pin –Brooch)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Καρφίτσα (Pin –Brooch)

        Είναι το κόσμημα που φοριέται (καρφώνεται) στο ρούχο. Είναι πανάρχαιο εξάρτημα της ενδυμασίας των ανθρώπων που όμως δεν ήταν μόνο διακοσμητικό, αλλά κυρίως χρηστικό. Με αυτό στερέωναν τον χιτώνα ή ότι άλλο φορούσαν και έπαιζε τον ρόλο του σημερινού κουμπιού.

       Η αρχαία ονομασία είναι περόνη, και η λατινική ονομασία που χρησιμοποιείται διεθνώς είναι “fibula”. Περόνες χρηστικές βρέθηκαν σε σπήλαια της εποχής του χαλκού. Τις χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι, και οι λαοί της Μεσοποταμίας Εξαιρετικές περόνες- κοσμήματα, κατασκευάστηκαν από τους σπουδαίους κοσμηματοποιούς, του μυκηναϊκού πολιτισμού και βρέθηκαν σε τάφους στην Πελοπόννησο. Ήταν φτιαγμένες από χρυσό αλλά και από άλλα υλικά όπως ελεφαντόδοντο. Εκτός από την συγκράτηση του ρούχο τα, χρησίμευαν και για την συγκράτηση των μαλλιών. Στην κλασσική Ελλάδα, στην Μικρά Ασία, στις περιοχές των Κελτών και στη Ρώμη αργότερα, οι περόνες ήταν αγαπημένο αξεσουάρ, για χρηστικότητα, και καλλωπισμό. Παραπλήσια χρήση με τις περόνες είχαν και οι πόρπες.

       Σήμερα οι καρφίτσες φοριούνται μόνον για διακοσμητικούς σκοπούς. Από την λέξη περόνη, προέρχεται και η λέξη πιρούνι. Τα πρώτα πιρούνια που χρησιμοποιήθηκαν στην Βυζαντινή αυλή είχαν το σχήμα σουβλιού, δηλαδή σαν περόνες. Αργότερα έγιναν διχαλωτά, και στη συνέχεια με περισσότερες προεξοχές.

   

   καρφίτσα χρυσή μουσείο ηρακλείου

  Καρφίτσες σε σχήμα μαργαρίτας για το χιτώνα ή τα μαλλιά από χρυσά ελάσματα. Κατασκευασμένες το 2500 π.Χ.  βρέθηκαν σε νεκροταφείο στό Μόχλο της κρήτης. Φιλοξενούνται στο μουσείο Ηακλείου

   

   χρυσή περόνη

  Χρυσή περόνη της Δέσποινας των Αιγών του 4ου αι. π.Χ. Βρίσκεται στο μουσείο της Βεργίνας

          Καρφίτσα κατασκευασμένη το 1913 από τον γαλλικό οίκο κοσμημάτων Cartier. Η καρφίτσα είναι κατασκευασμένη από πλατίνα, κρύσταλλο σκαλιστό και διαμάντια. Βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή.

   

 • Πρόσφατα
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...
  10-05-2018
  Το μουσείο Victoria and Albert κατέχει ήδη μια απαράμιλλη συλλογή από μοναδικές δημιουργίες μόδας, α...